Nie ma wątpliwości że poprzez obróbkę cieplną i mechaniczną można znacznie zmienić właściwości stali. Genieralnie się zgadzamy. W żadnym wypadku nie pretenduję na nieomylność....Mnie chodziło o to, że obecnie jeśli stosuję się na głownię stal współczesną nawet wysokogatunkową to głownia wykonana z tej samej stali ale zgrzana ze sobą w wielokrotne warstwy (oczywiście umiejętnie zgrzana) ma dużo lepszą udarność i sprężystość niż głownia wykonana tylko z jednego kawałka tej samej stali. To tak jak z łukiem czy resorem piórowym.
Chyba się z tym zgodzisz. Bo głównie o to mi chodziło.
Jak robi się współcześnie damast ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
granica miedzyfazowa przeszkadza w propagacji pekniecia, ale czy tak sie dzieje w tym wypadku ? Ja spotkalem sie z takim samym zdaniem jak Euegene, w obecnych czasach 1000-warstwowe kanapki nie sa potrzebne (kucie wciaz oczywiscie moze dawac bardzo dobre efekty)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...w obecnych czasach 1000-warstwowe kanapki nie sa potrzebne (kucie wciaz oczywiscie moze dawac bardzo dobre efekty)
Może i nie są potrzebne, a nowoczesne technologie są raczej drogie i nie opłaca się ich stosować w pojedynczych wyrobach. A poza tym, jak Eugene słusznie zauważył jest to sztuka i to powiem nawet - w najpełniejszym tego słowa znaczeniu
I za to się płaci, że możesz sobie mieć w domku mieczyk czy nożyk z pieknymi efektami wizualnymi a również całkiem użyteczny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"kowalska" impreza ?
- Ponad rok temu
-
Kto z szanownego grona wyrabia DAMAST ? Kupię
- Ponad rok temu
-
micarta made in Blacha
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Wawie mozna zlapac dobrego kaletnika ?
- Ponad rok temu
-
Materiały dla knifemakerów
- Ponad rok temu
-
Płyty PCF,PCE,TCF,TSE
- Ponad rok temu
-
strona o sznurowaniu
- Ponad rok temu
-
sebenze