Burze, pioruny a nasze noże
Napisano Ponad rok temu
i som duuuze szanse ze pizdnie w drzewo ponad nim .....chyba ze stoji na zyle rudy zelazowej :twisted:
Napisano Ponad rok temu
mozna miec ta,ki dielektryk w podeszwach - ze nie ma sie co bac ....
Napisano Ponad rok temu
Awe !
[...] Są zabezpieczenia naprądowe i podpradowe, nadnapięciowe i podnapieciowe. Linia cały czas jest monitorowana. Jesli kabel zostanie przerwany, poleci zabezpieczenie nadnapieciowe i podprądowe = linia zostaje wyłączona.
[...]
Coondelboory - ad1. nie zgadazm się w wiekszości tego co napisałes. Mówisz prawdopodobnie o prądach błądzących, kolej z tym ciągle usiłuje walczyć...
[...]
Są zabezpieczenia, nawet na średnim. Widać je nawet na ściankach w rozdzielni. Teamt można rozwijać tylko po co?
[...]
Co do tego napięcia krokowego pisałem ze się nie spotkałem z takim pojeciem, być może teoria jest, ale inaczej się nazywa. Chodziło mi o nazwe. Jak poszedłem na studia - skończyłem m.in. energetyke, na wstepie powiedzieli "zapomnijcie 90% materiału ze szkoły średniej"....
Jak poszedlem na studia (skonczylem m. in. energetyke) nikt nie kazal nam zapominac czegokolwiek ze szkoly sredniej, a nawet biadali, ze tak malo z niej wynieslismy.
Ale do rzeczy:
skrypt "Eksploatacja urzadzen elektroenergetycznych" Wydawnictwa Politechniki Warszawskiej rok 1990 (rety, ale staroc), str. 56 - cytuje:
"napiecie krokowe (Uk) jest to roznica potencjalowmiedzy dwoma punktami na powierzchni ziemi odleglymi o 1m, wywolana przeplywem pradu zwarciowego doziemnego"
i dalej
"napiecie razeniowe krokowe jest to spadek napiecia spowodowany przeplywem pradu przez cialo czlowieka pomiedzy stopami rozsunietymi na odleglosc 1m"
Nie wiem, jakie mozna miec tu watpliwosci co do nazwy.
A co do wylaczajacych zabezpieczen na liniach SN - wpadl mi w rece film, jak [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] na linii SN. Warto zobaczyc, rzecz sie dzieje w USA, ale u nas linie sa podobne.
C.
Napisano Ponad rok temu
ale na powaznie
w czasie burzy jesli poczujemy ze wlosy staja nam deba ( w moim przypadku nie poczuje bo na glowie malo a przedramiona wygolone :wink: ) nalezy natychmiast kucnac ze zlaczonymi nogami, nie wolno sie klasc i podpierac rekami. moze wtedy piorun wybierze cos innego a jak juz wybierze cos innego mala powierzchnia styku z ziemia uratuje nas przed napieciem krokowym.
jesli jestesmy w lesie najlepiej wyjsc na polane na skraj lasu ale dosc blisko krawedzi lasu.
a jesli chcemy wygrac w "lotto" to proponuje zaczac grac w golfa, w USA wiekszosc porazonych to wlasnie ludzie biegajacy po polach z czyms co burzy strasznie przypomina antene :wink:
ilosc nozonego zelastwa ma wplyw na prawdopodobienstwo wtrafienia ale male. kazdy metal ( chyba kazdy albo tylko ferromagnetyki juz nie pamietam ) wytwarza pole magnetyczne ( sprawdzcie przykladajac noz do kompasu - choc wydaje mi sie ze kazdy wie ze to zakluci wskazani ) piorun jest wiazka alektronow plynaca od ziemi do chmury, z chmury w kierunku ziemi jest wyslany tylko zwiastun ( i tu tez nie jestem pewien fachowego nazewnictwa - zielone i czerwone promienie ), ktory zmierza w kierunku ziemi szukajac kontaktu z wiazka alektronow wyslana przez przedmioty znajdujace sie w poblizu ( czarne kreseczki ). Wtedy dopiero nastepuje wyladowanie w kierunku chmury ( czerwona wiazka - zle strzalki powinny byc do gory )
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
no ale sie wypocilem
PS.
sorry za jakosc fotki - robilem telefonem :wink:
Napisano Ponad rok temu
A za tem musimy prędko zacząć popularyzować golfa pośrod naszych polityków coby zwiększyć im szanse wygranej. Oczywiście nie w wyborach :wink:a jesli chcemy wygrac w "lotto" to proponuje zaczac grac w golfa, w USA wiekszosc porazonych to wlasnie ludzie biegajacy po polach z czyms co burzy strasznie przypomina antene :wink:
Na pewno zachowanie takie jak przedstawiono na rysunku jest niepotrzebnym kuszeniem losu.
Napisano Ponad rok temu
zreszta jak ktos chce ......niech wezmie 2 metrowy zbrojeniowy i pobiega po polu w czasie burzy - sprawdzi doswiadczalnie :twisted: :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowości Beretty.
- Ponad rok temu
-
Noz do lasu po raz kolejny.
- Ponad rok temu
-
Nowy Trident.
- Ponad rok temu