Noz do lasu po raz kolejny.
Napisano Ponad rok temu
po ostatnim wyjezdzie pod namiot przyszedl czas na zakup noza do lasu z prawdziwego zdarzenia 8) .
Noz bedzie wykorzystywany do rabania drzewa na ogniska itp lekkie prace
zaznaczam ze Battle Rat to juz maksymalny max - czy bede mogl go wykorzystac w pelni... nie bede rabac nim cegiel ani kroic podkladow kolejowych.
do tej pory radzilem sobie z kuchenniakiem i srednia siekierka
Napisano Ponad rok temu
Super ergonomia, guma pomiędzy tangiem a okładkami z micarty świetnie amortyzuje. Nóz w miarę lekki, extremalna stal.
Mam jeszcze RTAK i mimo, że mają podobne "właściwości rąbiące", to Fehrman bije na głowę RTAK'a ergonomią. Można długo rąbać i nie odczuwać zmęczenia. No i 1095 po podobnej ilości porąbanego drewna (suche konary i pnie drzew owocowych) starciła ostrośc, a Fehraman nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprawdź może Kershaw Outcast, twój zakres cenowy, dobry design i świetna stal.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ceny malo kuszace zaleta jest raczka z tworzywa RespirineC tlumiaca drgania, aczkolwiek nie kazdemu musi lezec w lapie
Wojtas dobrze radzi, RTAK albo Outcast zostaja
Napisano Ponad rok temu
Hakas: ale mi chodzi o cos wiekszego czym wlasnie moge rabac, do ciecia mam kuchenniaki a siekierka to troche za duzy dodatek do plecaka .
Napisano Ponad rok temu
a jak z wytrzymaloscia RTAKA i Kershawa ?? RTAK dosc cienki jest a kershaw z D2, ktora to jest opisywana jako dosc krucha, tutaj chyba lepszy bylby bk9?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wojtas13: ten Kershaw calkiem fajny, tylko jak z ostrzeniem tego brzuszka w lesie, nie stac mnie na TriAngle'a jeszcze dodatkowo .
Ja w teren biorę taki "długopis" diamentowy Gerbera. Brzytwy w lesie robić nie musisz, a nóż można spokojnie podostrzyć.
Hakas: ale mi chodzi o cos wiekszego czym wlasnie moge rabac, do ciecia mam kuchenniaki a siekierka to troche za duzy dodatek do plecaka .
Wcale nie głupie rozwiązanie, bo jeśli nie potrzebujesz postawić chaty, to taki duży nóż wydajnością w zupełności wystarczy, a że jesteśmy w gronie miłośników noży, to śmiało napiszę, że wole fajnym nożem rąbać z przyjemnością 10-20% mniej wydajniej, niż bez przyjemności skuteczniej pracować siekierą, bo tak na prawdę mniej się męczę. Każda czynność wykonywana z "zacięciem" jest wydajniesza (na dłuższą metę) i przyjemniejsza, nawet jeśli mniej skuteczna
jak z wytrzymaloscia RTAKA i Kershawa ?? RTAK dosc cienki jest a kershaw z D2, ktora to jest opisywana jako dosc krucha, tutaj chyba lepszy bylby bk9?
Nie wiem jaka jest D2 od Kershawa. ale raczej nie powinno być większych problemów. Co do wytrzymałości RTAK'a, to ja wisiałem na swoim (~100kg) i tylko ładnie się wygiął. Na korzyść Kershawa przemawia również rękojeść, ale to tylko wrażenie wizualne.
Napisano Ponad rok temu
Ja targam siekierkę o wadze 600g. A duży nóz nie waży wiele mniej...
Ka bar Camp ktorego uzywam wazy duzo mniej - ok 400g, rabie jak siekierka i swietnie struga. Do tego dorzucamy mniejszy nozyk "kulinarny" i waga kompletu jest taka sama a funkconalnosc duzo wieksza. Ale w trudnych warunkach siekiera oczywiscie rulez, tyle ze u nas malo kto buduje chaty z bali
Napisano Ponad rok temu
I tak mnie nikt nie przekona :wink:
To jeszcze powiem tak: lazenie - noz. Samochod albo siedzenie na tylku: siekiera. Jesli ktos bedzie niosl za nas - tez siekiera
3 : 1 dla siekiery, ale jak zawsze wygrywa noz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam lubie mniejsze nożyki, do lasu ostatnio zabieram to:
zdjecie
no tak, ale no To mnie nie stac za bardzo i przez jakis czas nie bedzie pozatym jak dla mnie minimum to 7cali jednak 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy Trident.
- Ponad rok temu
-
Baby;)
- Ponad rok temu
-
Do której blokady mamy zaufanie ?...
- Ponad rok temu