pytanie o stretching PNF.
Napisano Ponad rok temu
czy stostuje ktoś tą metodę ? Moze ktoś opisac jakie ćwiczenia w jakiej kolejnosci wykonywac po treningu ?? Kiedyś dawno temu będąc w jako takiej formie na treningach KM istruktorzy stosowali ten sytem i był zadziwiająco skuteczny szególnie u osób słabo rozciągniętych. Miałem małą dwuletnią przerwę i wracam sobie do formy ale zapomiałem jakie tam były cwiczenia - pamiętam moze ze 3 a było ich sporo.
Na sieci znalazłem informacje jedynie tylko o tym co to jest i takie tam ale nie było nigdzie ćwiczeń.
pozdrawiam
wilku
Napisano Ponad rok temu
Dołączam sie do niego , też wracam do formy po przerwie ( kontuzja + matura , nie wiadomo co gorsze :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zakładając, że jest to ta sama metoda wygląda to tak:
1) statyczne rozciągnięcie mięśnia przez kilka-kilkanaście sekund
2) napięcie mięśnia na kilka-kilkanaście sekund (tu długość należy dobrać indywidualnie wg obserwacji)
3) rozluźnienie i niemal natychmiastowe zwiększenie stopnia rozciągnięcia (oczywiście płynnie, bez szarpania)
4) to samo co w 1)
Kiedy osiągniemy maksymalne rozciągnięcie, ostatnie napięcie mięśni powinno trwać dłużej niż pozostałe.
Potem minuta przerwy, to samo ćwiczenie wykonujemy 3-5 razy. Rozciągania izometrycznego nie ćwiczymy codziennie, a 3-4 razy w tygodniu ze względu na to że jest ono ćwiczenie mocno obciążającym mięśnie.
O szczegółach można poczytać w literaturze fachowej (patrz Ciekawe tematy) lub tutaj, jeśli zmotywujecie mnie do napisania. :-)
Napisano Ponad rok temu
Thx slaszysz, przegapiłem w ogóle ten temat Ciekawe tematy , nawet sam chciałem coś takiego założyć
:wink:
Na razie poszperam w tym, niech motywują Cię inni 8)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
O szczegółach można poczytać w literaturze fachowej (patrz Ciekawe tematy) lub tutaj, jeśli zmotywujecie mnie do napisania.
To ja moze zaczne motywowac ? Powoli kontuzja mija i przydalo by sie powolutku brac spowrotem za siebie. Ogolne zasady znam, chodzi bardziej o przyklady cwiczen
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Ale w tej metodzie można wykorzystać praktycznie każde ćwiczenie rozciągania statycznego biernego jakie znasz. :-) Najtrudniejsza jest kontrola nad mięśniami - tak aby napinać właściwe (i rozluźniać antagonistyczne). Bo jeśli usiądziesz w siadzie prostym, pochylisz się do przodu i napniesz wszystkie mięśnie nóg to efektu oczywiście nie będzie.To ja moze zaczne motywowac ? Powoli kontuzja mija i przydalo by sie powolutku brac spowrotem za siebie. Ogolne zasady znam, chodzi bardziej o przyklady cwiczen
A jeśli miałeś jakąś kontuzję, co skutkuje brakiem ruchu to nie polecam brać się za rozciąganie izometryczne. Najpierw wróć do poprzedniego poziomu, a potem spróbuj tej metody. Nie jest ona dobrym pomysłem przy osłabionych mięśniach, bo przecież są one mocno angażowane.
Napisano Ponad rok temu
Ale w tej metodzie można wykorzystać praktycznie każde ćwiczenie rozciągania statycznego biernego jakie znasz.
Nie tak kazde, w wielu nie wyobrazam sobie dodatkowego napinania wybranych grup miesniowych. Na chlopski rozum cwiczenia powinny byc tu nie skomplikowane, stabilne i "rozluznione", ale moze musial bym sprobowac co z reszta zrobie za jakis czas
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
stajemy w "rozkroku" rozciągnieci do pierwszego bólu (nie iwem jak to określić-opisać) ale nie na 100%, i tak przez ileś tam sekund (15 chyba) ale to pewnie jest dowolne, nastepnie nastepuje faza napięcia - próbujemy złączyć stopy by napinać tylko rozciągane mięśnie, czas napięcia podobny do rozciągnięcia. Nastepnie relaks - czyli rozluźniamy mięśnie i rozciągamy troszkę mocniej (15 sek) znowu napięcie, znowu rozciągnieceie i relaks, teraz napięcie dłuzej (około 30 sekund) a potem już całkowicie rozluźniamy mięśnie oczywiście powoli.
Ćwiczeń nie powtarzaliśmy tylko robiliśmy około 5 ćwiczeń na rózne grupy po treningach KM (trenerzy: Tomasz Krajewski Jędrzej Przeniosło kujawsko - pomorskie), ale było to jakiś czas temu teraz już podobno nie robią tego stretchingu (nie iwem gdyż od dwóch lat nie trenuje KM). W internecie znalazłem tylko opis i zasadę oraz zaproszenia do kursów. Dzisiaj się przejdę to pogadam moze wyciągne jakieś dane
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Po każdym skurczu następuje moment relaksacji ( czyt. rozluźnienia ), który trwa i ma moc porównywalną ( żeby nie mowiedzieć proporcjonalną ) do poprzednio wykonanej pracy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CSKA Moskwa vs. Sporting Lizbona
- Ponad rok temu
-
Kulinarne pogotowie Kota
- Ponad rok temu
-
zdrowe odżywianie - czy właściwie wiemy o czym mówimy?
- Ponad rok temu
-
Czy warto zdrowow sie odzywiac ?
- Ponad rok temu
-
legalne sterydy
- Ponad rok temu
-
Szkodliwe cwiczenia...
- Ponad rok temu
-
Tabele sprawności / wydolności