"Taktyczność" - z czym to sie je ?
Napisano Ponad rok temu
Co dla Was oznacza pojęcie "taktyczny" tudzież popularne "zapac mocy "
Czy kupowanie sprzętu badź określanie go tym mianem odnosi się do faktycznej przydatności czy użyteczności w warunkach odbiegających od codzienności czy jest po prostu plasterkiem na kompleksy ?
Zapraszam do dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kul...showtopic=68680
Albo ten?
http://www.forum-kul...showtopic=68553
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie. Ja mam swoją definicję "taktyczności".Nie jest dokladnie to samo, ale czytales ten topik?
Jednak ten dział jest wybitnie taktyczny z nazwy,wiec mysle ze wypadaloby podyskutowac na ten temat. Nie chce nikogo przekonywac,niczego udowadniac.Po prostu zapraszam do wymiany pogladow.Jakiekolwiek by byly.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie. Ja mam swoją definicję "taktyczności".Nie jest dokladnie to samo, ale czytales ten topik?
OK, tylko pytalem, bo troche ciekawych wypowiedzi mozna tam chyba znalezc.
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem komandosem, ale lubię chodzić po świecie i zalezy mi na niezawodności i na tym, żebym nie musiał przejmować się, że mi się coś zniszczy, jeśli nie będą na to uważał, albo że coś straci nagle wartości użytkowe.
Jak to jest latarka, to ma być z kawałka duralu, dobrze uszczelniona, nie do potłuczenia i poobijania, zawsze świecąca... I takie są dobre latarki, choćbby Inova co się z nią nie rozstaję Tutaj nie ma zapasu mocy specjalnie, jest jej tyle ile trzeba moim zdaniem.
Inaczej trochę rzecz się ma z nożami, tu zapas mocy jest chyba proporcjonalnie największy... w niektórych. Ale też nie zawsze kraniec możliwości jest odsunięty tak niebotycznie daleko, bo całkiem normalne 'wypadkowe' zastosowanie pod tytułem podważenie albo wbicie, może niejednemu mocnemu nożowi zrobić kuku... To ja szukam takiego, co mu się kuku nie zrobi. I się nie wyszczerbi, nie stępi przy długim cięciu...
Jeśli chodzi o urządzenia do noszenia, plecaki torby i takie tam, no to tu już sprawa najoczywistsza - tu w zasadzie nie ma chyba zapasu mocy, bo ciężko użytkująć można po prostu mówić o odsunięcu momentu zniszczenia sprzętu - jeśli jest on dobry.
No a taktyczny, znaczy się - dla niektórych ciorny i groźnie wyglądający, zębaty... Ale też - dla mnie przede wszystkim - ergonomiczny bez względu na warunki - pogodowe, moje zmęczenie czy kontuzje itd... Łatwy w skrytym noszeniu. Łatwy w szybkim użyciu...
Tyle moich szybkich przemyśleń
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Imho, pewne rodzaje przedmiotów, produkowane przez pewne firmy są pzreznaczenia po porstu niecodziennego, do użytku w warunkach ciężkich, gdzie przydają się pewne specjalne cechy owego sprzętu.
Sami go nazywamy taktycznym. Czasami błędnie. Czasem jest to element marketnigu, albo fakt, że wiele z tego spzrętu wypływa ze służb munduowych, których jest on narzędziem pracy
Napisano Ponad rok temu
i tak 80% z nas nie wykorzysta taktycznosci owego sprzetu tak czy siak;)
Kapral, znowu coś masz do metrotaktycznych ;-) ?
Napisano Ponad rok temu
PS - przykład wyssany z palca ,ale oddaje moją definicję "taktyczności".
Napisano Ponad rok temu
i tak 80% z nas nie wykorzysta taktycznosci owego sprzetu tak czy siak;)
Kapral, znowu coś masz do metrotaktycznych ;-) ?
kiedy ja nigdy do nich nic nie miałem;)
Tylko fakty takie są Bo jak wiadomo, Szurfajery idą często pod karabiny, a ilu z nas podczepia je pod karabin?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo powiedz mi ilu znanych ci policjantow czy zolnierzy uzywa mad dogow? [taki argument padl].
Dla mnie - wytrzymale jak pieron, wygodne w uzywaniu. Wiecej nie powiem bo bede mial dejavu
Napisano Ponad rok temu
Kapral. Fakt. O tym też więc mówię, że takie są "tryndy" językowe :-)
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do języka, to nie ma o co kopii kruszyć, bo w naszym (i nie tylko) środowisku weszło to określenie do języka i tyle! Kiedyś też na Joystick wołali "manetka", czy "manipulator drążkowy" udowadniając, iż "joy" to radość, przyjemność, a "stick" to kijek, drążek... więc joystick to raczej w sexshopie się kupuje a nie w sklepie z kompami. Więc my też nie dajmy się zwariować. I wiadomo, że SureFire C2 taktyczną latarką jest, zaś ogumowany na czarno Duracel na 2xR20 nie jest. Proste.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z drugiej strony jezeli jako rodowod taktycznosci uznac sily zbrojne to co powiedziec o roznych wynalazkach np. bagnet od AK czy PS-1 (peryskop dla niewtajemniczonych) ktore z wygoda i funkcjonalnoscia nie maja nic wspolnego.Czy taktycznosc okresla wyglad ,materialy zastosowane czy po prostu producent? A moze po prostu mila swiadomosc posiadania czegos co wyroznia z tlumu ?
Swego czasu z braku laku biegalem z plecakiem marki "chlebak" (taki z deseczkami w srodku,starsi moze pamietaja) i dla mnie byl to sprzet wysoce taktyczny.Sprawdzil sie w kazdych warunkach. Ale przyjmujac dzisiejsze miary jest do dupy bo trzeba go bylo cerowac latac ,przeciekal, niezbyt pasowal do nowoczesnego oporzadzenia typu Alice, Monique czy inne panienki. W jego przypadki o taktycznosci decydowala moja pomyslowosc i inwencja.
Czy tak wlasnie nie jest ze taktyczne to tak naprawde cos zwyklego tylko przydajacego sie w sytuacjach niekoniecznie ekstremalnych ? A wszystkie te kosmiczne technologie ,materialy i ficzery to tylko rozdymanie balona.Bo co jezeli w tym naszym wspanialym ultra-hiper nowoczesnym narzędziu ze skrzydel wahadlowca i srubek jumbo-jet po prostu zabraknie jakiejs opcji bo producent o tym nie pomyslal, to juz nie jest taktyczne ? A moze po prostu my nie jestesmy taktyczni ? Jak peknie superwytrzymala sznurowka to stwierdzimy ze producent dal ciala czy zwiazemy drutem i pojdziemy dalej ?
Ja jestem pelen podziwu dla tych gosci co potrafia z minimum sprzetu i cudow osiagnac to samo co kosmita ze szpejem.I nie chodzi tu o zdobywanie szczytow czy ektremum.Ale o zwykle poradzenie sobie...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tactical otwieracz :)
- Ponad rok temu
-
Gotowanie w terenie
- Ponad rok temu
-
tytanowy zegarek ?
- Ponad rok temu