Skocz do zawartości


Zdjęcie

krzesiwo tradycyjne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

budo_lothian
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1047 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:schoinki :)

Napisano Ponad rok temu

krzesiwo tradycyjne
Kto wie jak spreparować hubę, aby nadawała się do rozniecania ognia za pomocą krzemienia i kawałka miekkiej stali? Jakiś przepis jak ogień zapomocą tych składników rozniecać?
  • 0

budo_chichako
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
suszysz hubę i kroisz na kawałki wielkości kostki cukru / to oczywiście kwestia gustu i potrzeb/ Jak jest sucha moczysz w stęzonym roztworze saletry kupionej w sklepie spożywczym /do peklowania mięsa/. Ponownie suszysz i gotowe.pozdrawiam i miłych chwil przy tak rozpalonym ognisku.
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kresy

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Dodałbym jeszcze, że wspomniany roztwór saletry najlepiej jest przygotować tak, że do zimnej wody wsypujesz jej tyle, że już nie chce sie rozpuścić i tworzy się z niej spory osad na dnie. Wodę podgrzewasz mieszając (saletra wtedy sie rozpuści). W tym roztworze dopiero umieszczasz hubę i przez kilkanaście minut gotujesz. Później wyciągasz i suszysz. Nie musisz stosować do saletry ze spoźywczego, można ogrodniczą, zanieczyszczenia w tym przypadku nie będą istotne (ważne jest by była to saletra potasowa, inaczej mówiąc azotan potasu). Cały proces gotowania spowoduje lepsze nasączenie huby (wnikanie do mikroporów huby utleniacza).
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Zachodniopomorskie

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Co to za przyjemność z kupnymi materiałami , na Syberii gotuje sie chubę zw ługu otrzymanym z gotowanego popiołu drzewnego. A najlepsza chuba to jest ta co rośnie na brzozach i bukach. A jeszcze jedno po ugotowaniu i wysuszeniu między dwa kamienie i rozbiś na watę to dopiero jest chubka do krzesiwa. :wink:
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kresy

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne

Co to za przyjemność z kupnymi materiałami

Niekoniecznie, azotan potasu można otrzymać z końskiego nawozu, więc kupowanie go w sklepie jest tylko małym uproszczeniem :wink:
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Też sie przymierzam do zrobienia tradycyjnego krzesiwa. Masz tu dwa linki z moich "ulubionych":

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

No i zajrzyj do rycerzy z Frehy. Masz tam kilku speców od własnoręcznego wytwarzania krzesiwek, nawęglania, preparowania hubki i odpowiedniego doboru kamieni.
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Zachodniopomorskie

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Witaj Wysz jak to dobrz zastać cię pod tym postem. Czy możesz trochę przetłumaczyc na nasze bo ni cholery nie rozumię. Też bym chciał takie krzesiwko. Kto takowe robi . I czy krzemień rugijski nadaje sie do krzesania iskierek?
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Tu masz Hakasie po polsku:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Co do krzemienia rugijskiego. Od jakiegoś czasu zbieram czarne i pasiaste. O rugijskim nie słyszałem. Co to?

No i pytanie do Mrozika - podjąłbyś się wykucia i nawęglenia paru krzesiwek?
  • 0

budo_hakas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Zachodniopomorskie

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Krzemień rugijski to krzemien naniesiony z północy przez lodowiec nie nadaje sie na duże nazędzia ale mikroostrza da sie wykonać.
Wielkie dzieki za linki w ludzkim języku. A ile kosztowało by takie nawęglone ładne krzesiwko? bo ja się piszę na takie cuś.
  • 0

budo_chichako
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
jesli ktoś zdecydowałby się wykuć parę sztuk to też się piszę
  • 0

budo_chichako
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
w nożach - numerki 19 i 20 Śliczniutkie takie. Panowie jak ktoś ma możliwośći to zróbcie parę sztuk. Ludzie to kupią.
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kresy

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
Kiedyś ojciec mówił mi, że hubę po wysuszeniu należy wygrzać w piekarniku bez dostepu powietrza (zapakowaną w jakiś metalowy pojemnik) dopiero potem zaprawić w wodnym roztworze azotanu potasu i oczywiście później znowu dobrze wysuszyć. Co do czasu i temperatury prażenia to pewnie trza dojść do tego experymentalnie.
  • 0

budo_qkiel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1732 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: krzesiwo tradycyjne
nie wiem o co chodzi (jeszcze nie poczytalem), ale jak fajne to tez sie pisze :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019