Skocz do zawartości

Zdjęcie

Z czego to wynika?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

budo_perminator
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 433 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Z czego to wynika?

oj mistrzu :)
Ale byś się zdziwił.
Jestes kolejną osobą która chce wywołać jakieś walki na forum. Za dużo już tego było.

Powiem ci tylko że widziałem już Shotokanów co wymiatali an ulicy i kiokushinów, kick bokserów a nawet zapaśnika co dostawał omłot od każdego więc mi tu nie gadaj....

Prawda. A na ulicy nie liczy sie to co trenujesz tylko raczej twoja psychika, to czy sie
przestraszysz czy nie. A ja znam ludzi co nic nie trenuja i wymiataja na ulicy, ale to jest inny temat...

Poza tym Cycu nie wszyscy trenuja SW zeby sie tluc na ulicy. Sa tez inne powodu dla ktorych ludzie trenuja. A co do shotokanu to wiedz ze kiedys wygladal zupelnie inaczej. Wtedy nie bylo slychac takich tekstow jak twoj.
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No tak... każdy się sprzecza, bo chce udowodnić, że jego styl jest najlepszy

Do tego momentu wszystko spoko i myślałem, że autor tych słów jest inny niż osoby, które sam opisuje :)

ale prawda jest taka, że przy jakiejkolwiek konfrontacji na ulicy to mają szanse tylko Ci, którzy dłuższy czas trenują Muai-Thai, BJJ, Budokai i inne style zbliżone właśnie do tych. A i zapomniałem wspomnieć jeszcze o KK, bo niektórzy są naprawde dobrymi fighterami. No i na koniec chciałem wspomnieć o stylach typu Shotokan. Oczy otwierają się po prawdziwej walce tym, którzy to trenują i uświadamiają to dopiero sobie, że nie było sensu trenować tego nawet 10 lat. W dzisiejszych czasach trzeba trenować style full contact.
Pozdro dla wszystkich.

Ale ten fragment rozwiał moje wątpliwości :D :D :D :D :D
  • 0

budo_marjan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 544 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Laser ma racje ... a Cycu zastanów sie co mówisz bo pewnie zes nie sparowal z dobrymi zawodnikami (a sparujesz wogóle z ludźmi z innych styli?) karate , a opinie swoją opierasz na tym co ci trener powiedział albo w radiu usłyszałeś. Właśnie zresztą zrobiłes to o czym jest ten temat. Ja na ulicy swoje przeżyłem i widziałem i się z tobą niezgadzam. A jakie MT jest wspaniałe to my tu wszyscy co trenujemy karate doskonale wiemy. A co do full contactu to nie kazdy trenuje po to by zarabiać tym na życie i obita mo... twarz w pracy czy uczelni raczej dobrze nie świadczy, jeśl rozumiesz co chce powiedzieć. Dam ci rade , wypowiadaj się tylko o swoim stylu dopóki nie wygrasz pride czy ufc, a jak wygrasz to wszystko co powiesz bedzie dla mnie argumentem, aby zmienić SW...

Pozdro Cycu i nie wkurzaj sie tylko zastanów
  • 0

budo_meikyoan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 181 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i zaczyna się kolejna dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia...

A miał być refleksyjny temat, czemu ciągle ktoś walczy o wyższość swego stylu i czy nie można tego uniknąć.

Rozumiem, że każdy uważa, że ćwiczy to co dla niego najlepsze i chce się w tym mniemaniu utwierdzić. Sam tak mam, ćwiczę Gosoku i uważam, że nic lepszego nie znajdę - po prostu leży mi. Ale już ktoś o innych warukach fizycznych, czy innych predyspozycjach psychicznych będzie szukał czegoś innego i chwała mu za to. A karate i tak jest jedno, tyle, że w każdej szkole (a nie tylko stylu) inne. :lol:
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

tyle, że w każdej szkole (a nie tylko stylu) inne. :lol:

dokładnie, a przynajmniej w sporej części. Sa wyrobnicy co ślepo powtarzają czego się nauczyli, nie szukają nic więcej, i sa tacy co próbują, kombinują, rozwijaja się i sztukę lub poprostu mają własne na nią spojrzenie.
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No tak... każdy się sprzecza, bo chce udowodnić, że jego styl jest najlepszy, ale prawda jest taka, że przy jakiejkolwiek konfrontacji na ulicy to mają szanse tylko Ci, którzy dłuższy czas trenują Muai-Thai, BJJ, Budokai i inne style zbliżone właśnie do tych. A i zapomniałem wspomnieć jeszcze o KK, bo niektórzy są naprawde dobrymi fighterami. No i na koniec chciałem wspomnieć o stylach typu Shotokan. Oczy otwierają się po prawdziwej walce tym, którzy to trenują i uświadamiają to dopiero sobie, że nie było sensu trenować tego nawet 10 lat. W dzisiejszych czasach trzeba trenować style full contact.

Pozdro dla wszystkich.

oj mistrzu :)
Ale byś się zdziwił.
Jestes kolejną osobą która chce wywołać jakieś walki na forum. Za dużo już tego było.

Powiem ci tylko że widziałem już Shotokanów co wymiatali an ulicy i kiokushinów, kick bokserów a nawet zapaśnika co dostawał omłot od każdego więc mi tu nie gadaj....

Hehhehe... chyba widziałeś shotokanowców, którzy bili dzieci, które nie mają pojęcia o karate... Pozdrawiam i wyłączam się z tej dysusji.
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hehhehe... chyba widziałeś shotokanowców, którzy bili dzieci, które nie mają pojęcia o karate... Pozdrawiam i wyłączam się z tej dysusji.

Po tej wypowiedzie mozna jedynie sadzic, ze ty jestes jeszcze dzieckiem i nie dorosles :twisted:

A tak a propo, to pochwal sie jaki wspanialy styl trenujesz w takim razie????
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Myślę że jego sygnaturka sporo wyjaśnia co do stylu........ :) :) :)
  • 0

budo_kyokushin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 276 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No niestety. Myśle że tego typu dyskusje powstająz powodu nieznajopmościo i braku szacunku do innych sztuk walki, a czasem po prostu złośliwości. Każdy system walki może byc dobry pod warunkiem że trenuje go osoba która wie czego pragnie osiągnąć w szukach walki, i trafi na mądrego nauczyciela, który nim odpowiednio pokieruje.
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Myślę że jego sygnaturka sporo wyjaśnia co do stylu........ :) :) :)

trenuję formułę Budokai.......................... a co do sygnatury to nie ma nic wspólnego ze mną i ze stylem.............
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PS. z pewnością nie wiecie co to jest........... no ale nie dziwie się.
  • 0

budo_perminator
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 433 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak w taki sposob sie wylaczasz to lepiej bylo sie w ogole nie wlaczac... Chyba wlasnie o tym jest ten temat - wiesz odpowiedz na madre pytanie, ktore ci Laser zadal a nie...

Bo widzisz ja walczylem z bokserami, kick boxerami, judokami, napakowanymi ludzmi z silowni... I nikt z tych ludzi potem nie mowil mi ze to co trenuje jest zle. Wrecz przeciwnie. Tysiace razy bylo tu pisane: walczy czlowiek, nie styl. A na ulicy szanse maja ci z pistoletem, albo nozem, albo gazem albo gazrurka...
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

o dziwo wiem co to, i co z tego?
Ćwiczysz przekrojowo, pod sport kontaktowy, jeśli jesteś dobry i się starasz to super. Ale nie krytykuj innych jeśli ich nei znasz :)
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Wymagania egzaminacyjne:
9 Kyu - biały pas z dwoma niebieskimi pagonami, min. 3 kolejne miesiące treningu (6 miesięcy).
DACHI WAZA: kiba dachi, ko kutsu dachi.
ASHI NO HAKOBI: kosa - ho.
ATE WAZA: te ate - seiken mawashi uchi, seiken fury uchi, keri ate - kakato mae geri, gedan mawashi geri, chudan mawashi geri.
UKE WAZA: seiken jodan uke, sune uchi uke.
NAGE WAZA: o soto gari.
KANSETSU WAZA: juji gatame, gyaku juji gatame.
KATA: kata dachi (x10).
KUMITE: ippon kumite.
TAISHO: min. 20 "pompek", min. 20 "brzuszków", bieg 1,5 km.

3 Kyu - zielony pas z brązowym pagonem, min. 3 kolejne miesiące treningu (24 miesiące).
ATE WAZA: hiji ate - hiji oroshi uchi, hiji sankaku uchi, keri ate - hiza mae geri tobi, hiza mawashi geri tobi.
UKE WAZA: koken jodan age uke, koken hiji uchi uke.
NAGE WAZA: tai otoshi, seoi otoshi.
SHIME WAZA: tsuki komi jime.
KATA: yan tsu no kata.
KUMITE: ippon kumite, jiyu kumite: 15 przeciwników.
TAISHO: min. 60 "pompek", min. 90 "brzuszków", bieg 4,5 km.

Tabela wagi:
176cm - 67,5kg (61,6-77,0)
178cm - 69,3kg (63,4-78,8)
180cm - 71,6kg (65,2-81,1)
183cm - 73,4kg (67,0-83,4)

Mam pytanie - jakie znaczenia ma ta tabela wag? Bo 71 kg przy 180 to raczej szczupły zawodnik - ale takiemu łatwiej biegać, czy wykonać te 60 pompek, niż komuś o wadze 95 kg...
Tych 15 przeciwników = po kolei (15 walk) czy na raz? 8O
Ile czasu na treningu poświęca się ćwiczeniom rzutów? Czy jest walka na same chwyty, w parterze?

Ps. Termin Budokai odnosi się również do Aikido, prawda?
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie przyznasz mi z tym Shotokanem racji? :)

Ktos tu, nie pomne kto czesto powtaza ze nie wazny jest styl ale czlowiek.

I kazdy kto trenuje powaznie; podchodzac do tego profesjonalnie cokolwiek przez dlugie lata w sytuacj zagrozenia powinien sobie poradzic bo przecietny dresiaz to nie mistrz Polski w ktorejs z formul kontaktowych itd. A z kolei ludzie trenujacy ciezko przez lata ktorzy maja troche oleju w glowie nie trenuja po to by sie sprawdzac na ulicy a nie na ringu.

Zwroc jeszcze uwage na jeden aspekt, po 20-30 latach trenujacy fullcontact staje sie wrakiem czlowieka (mam na uwadze rodzime realia jak brak odpowiedniej opieki lekarskiej i odnowy biologicznej)....

I jeszcze jedno zaryzykuje stwierdzenie ze 99% trenujacych to ludzie ktorzy chca odreagowac, zapelnic sobie wolny czas, chca sie czuc pewniej, chca byc lepsi ale nie tylko fizycznie i mentalnie.

Reasumujac: bez wzgledu na to czy trenujemy styl A czy B, mozemy sie nie podniesc z ulicy bez podjecia zadnej walki.
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://www.karate-budokai.prv.pl/

Wymagania egzaminacyjne:
9 Kyu - biały pas z dwoma niebieskimi pagonami, min. 3 kolejne miesiące treningu (6 miesięcy).
DACHI WAZA: kiba dachi, ko kutsu dachi.
ASHI NO HAKOBI: kosa - ho.
ATE WAZA: te ate - seiken mawashi uchi, seiken fury uchi, keri ate - kakato mae geri, gedan mawashi geri, chudan mawashi geri.
UKE WAZA: seiken jodan uke, sune uchi uke.
NAGE WAZA: o soto gari.
KANSETSU WAZA: juji gatame, gyaku juji gatame.
KATA: kata dachi (x10).
KUMITE: ippon kumite.
TAISHO: min. 20 "pompek", min. 20 "brzuszków", bieg 1,5 km.

3 Kyu - zielony pas z brązowym pagonem, min. 3 kolejne miesiące treningu (24 miesiące).
ATE WAZA: hiji ate - hiji oroshi uchi, hiji sankaku uchi, keri ate - hiza mae geri tobi, hiza mawashi geri tobi.
UKE WAZA: koken jodan age uke, koken hiji uchi uke.
NAGE WAZA: tai otoshi, seoi otoshi.
SHIME WAZA: tsuki komi jime.
KATA: yan tsu no kata.
KUMITE: ippon kumite, jiyu kumite: 15 przeciwników.
TAISHO: min. 60 "pompek", min. 90 "brzuszków", bieg 4,5 km.

Tabela wagi:
176cm - 67,5kg (61,6-77,0)
178cm - 69,3kg (63,4-78,8)
180cm - 71,6kg (65,2-81,1)
183cm - 73,4kg (67,0-83,4)

Mam pytanie - jakie znaczenia ma ta tabela wag? Bo 71 kg przy 180 to raczej szczupły zawodnik - ale takiemu łatwiej biegać, czy wykonać te 60 pompek, niż komuś o wadze 95 kg...
Tych 15 przeciwników = po kolei (15 walk) czy na raz? 8O
Ile czasu na treningu poświęca się ćwiczeniom rzutów? Czy jest walka na same chwyty, w parterze?

Ps. Termin Budokai odnosi się również do Aikido, prawda?

Tablea wag jest w sumie dla picu. Urozmaicenie strony... 15 walk po 2-3 min każda po kolei. I nie jest to głaskanie po dupie tylko prawdziwe walki. Co do rzutów to trening wygląda różnie i tak samo z walkami w parterze. Czasami jest tak, że rzuty trenujemy przez 3/4 treningu. Co do walk w parterze, to 70-80% walk kończy się w parterze z zastosowaniem dźwigń i duszeń.
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co do Aikido to szczerze nie wiem. Wiem, że jest jakaś szkoła Aikido w Wawie, która zwie się Budokai. A sama formuła Budokai to odłam Kyokushin. Ręce używa się jak bokser, kopnięcia z Kyokushin tylko, że dodatkowo jeszcze są one skrócone do minimum i maximum skuteczności. Formuła można powiedzieć, że jak BJJ, tyle że w Budokai jest więcej parteru.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Formuła można powiedzieć, że jak BJJ, tyle że w Budokai jest więcej parteru.

heheheheh, macie więcej parteru niż bjj?
To nieźleeee
  • 0

budo_cycu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

o dziwo wiem co to, i co z tego?
Ćwiczysz przekrojowo, pod sport kontaktowy, jeśli jesteś dobry i się starasz to super. Ale nie krytykuj innych jeśli ich nei znasz :)

Jak nie krytykuje kogoś tylko styl a to już różnica. Każdy wie, że Shotokan i Kung-Fu to najsłabsze style. A najlepiej wiedzą o tym Ci, którzy to trenują. No, ale nie każdy trenuje to, żeby potrafić się obronić. Tak jak gdzieś tu było wspomniane... Niektórzy trenują po to, aby odreagować, inni żeby wypełnić wolny czas i coś tam jeszcze... Mnie akurat bezmyślne wymachiwanie nogami i rękami nie bawi. Dla mnie styl lub formuła musi być skuteczna.
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rozumiem...
... czy macie kontakt rekami na głowe i czy stosujecie rekawice?
Wygląda mi to na MMA podobnie jak shidokan.

...a trenowałes kiedyś Shotokan i sie rozczarowałeś, czy zdanie wyrobiłeś sobie na innej podstawie - obserwujac zawody czy czytając coś na ten temat?

ps.mam 3 kyu w Shotokanie właśnie - a Ty jaki masz stopień?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024