Napisano Ponad rok temu
Re: Most lethal
Pewnie to o mnie XX pisze. I ma rację. Jestem wrednym chu*** i często zapominam dodać disclaimer o takimfakcie informujący do moich postów. Sorry XX. No offence
A co do rycyny,t osprawa jest banalna.
UWAGA!! INFORMACJA KTÓRĄ TU PODAJĘ, JEST NIESPRAWDZONA DOSWIADCZALNIE.
PRÓBY ZABAW Z TĄ SUBSTANCJĄ, PORWADZONE BEZ NALEŻYTYCH ŚRODKÓW OCHRONNYCH, BEZ ODPOWIEDNIEGO SPRZĘTU ORAZ DUŻEJ WIEDZY NA TEMAT UŻYWANYCH METOD I ODCZYNNIKÓW, MOGĄ ZAKOŃCZYĆ SIĘ ŚMIERCIĄ!!!
Informacja podana jest wyłacznie w celach edukacyjno-poznawczych.
Autor nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z wykorzystania tej informacji.
rycyna- białkowa fitotoksyna występująca w nasionach rącznika pospolitego ( Ricinus communis). W skład cząsteczki r. wchodzą 493 aminokwasy, tw. 2 łańcuchy oznaczane jako A (m.cz. 32kDa) i B(m.cz.34kDa), które połączone są ze sobą mostkami S-S. Funkcją łańcucha B jest przyłączeni rycyny do odpowiedniego receptora występującego na powierzchni komórek.
W procesie tym uczestniczy końcowa reszta Gal związana z receptorem. Po związaniu r. odpowiedni układ komórkowy rozbija wiązanie S-S między oboma łańcuchami i łańcuch A wnika do komórki na drodze endocytozy. Toksyczne działanie r. polega na hamowaniu syntezy białka na rybosomach. Łańcuch A wiąże się z dużą podjednostką (60S) i uniemożliwia przyłączenie czynnika elongacyjnego EF-2
(Cz. Jura et al.; Encyklopedia Biologiczna, t.IX, Opres, Kraków 2000)
rycynina-toksyczny alk. pirydynowy będący jedynym alkaloidem występującym w nasionach rącznika pospolitego (Ricinus communis). Jego droga biosyntezy pochodzi od kw. nikotynowego. R. wytwarzana jest w tkankach zielonych i następnie transportowana do nasion. Funkcja f. r. nie jest znana. Przypuszcza się, że podobnie jak inne alkaloidy odstrasza owady i zw. kręgowe. R. jest toksyczna dla człowieka. Jej spożycie wywołuje, w zależnosci od dawki, mdłości, wymioty, zapalenie żołądka i jelit, uszkodzenie wątroby i nerek, konwulsje, śpiączkę spadek ciśn. krwi, zaburzenia oddechowe i śmierć.
(tamże)
Teraz komentarz. Rącznik to roślina z rodziny Euphorbiaceae. Pochodzi z Afryki, gdzie dorasta 10-12m wys. W naszym klimacie jest byliną. Trujące są nasiona rącznika, nie wiem jak bardzo, ale porównując go z innymi roślinami z tej rodziny, podejrzewam, że wystarczy kilka nasion, żeby poważnie zatruć człowieka, może nawet śmiertelnie.
W nasionach mamy 2 substancje aktywne: rycynę i rycyninę. Nie wiem, która jest bardizej trująca, podejrzewam, że obydwie mają kluczowe znaczenie dla toksyczności tej rośliny.
Wyizolowanie alkaloidu powinno być stosunkowo łatwe. Jeśli dobrze pamiętam zajęcia z biochemii, to wystarczy nasiona sonifikować, a następnie dodać odpowiedniego rozpuszczalnika (stawiałbym na eter) i ultrawirować. supernatant trzeba zlać, i destylować (trzeba znać t.wrz. rycyniny), a następnie wysuszyć.
Z białkiem postępujemy podobnie. Sonifikacja, a następnie dodanie rozpuszczalnika (0.9% roztwór wodny NaCL powinien być ok) i ultrwairówka. Prędkośćultrawirowania należałoby ustawićtak, żeby białka o szukanej m. cz. ( w naszym przypadku 66 kDa) pozostąły w supernatancie. Następnie puszczamy dwukierunkowy żelik (więc pewnie należałoby do sonifikatu dodać SDS, a do supernatantu triton x-100). Znając Pk(i) rycyny, powinniśmy ją ładnie oddzielić na żelu, jeśli nie, to wystarczy pewnie troszkę odparować supernatant (ale w war. normalnych, ew. pod lekko zmniejszonym ciśn, żeby nie zniszczyć wiązań s-s) i gotowe.
Nie wiem, czy zadziała, ale powinno. Ewnetualnie trzeba by dopracować metodę, np. zamiast ultrawirowania do ekstrakcji rycyniny użyć chromatorafii gazowej, albo HPLC.
Jestem w miarę spokojny, jeśli chodzi o wykorzystanie podanych metod, gdyż, jak zaznaczyłem wcześniej, wymagają one wykorzystania sprzętu wartego setki tysięcy złotych (może więcej), a zatem niedostępnego większości użytkowników forum. Jeśli ktoś ma dostęp do takich urządzeń, to raczej nie użyje ich bez nadzoru prowadzącego ćwiczenia (czyli jest studentem, jak ja), albo pracuje w takim labie, co oznacza, że wyśmieje mój opis (zaznaczam, że nie jestem biochemikiem), a przede wszystkim jest osobą na tyle wykształconą, dojrzałą i rozsądną, zę nie zrobi tego, co opisałem w tym poście.
Pozdrawiam ov_Darkness.