Bez rolnictwa nie ma Aikido
Napisano Ponad rok temu
Dziadek od najmlodszych lat do samej smierci, byl mocno zaangazowany w rolnictwo osobiscie i fizycznie. Na Hokkaido, nawet zaczynal od karczowania lasow, zeby uzyskac powierzchnie uprawna, jak na prawdziwego pioniera przystalo. W Iwama, pod koniec zycia, gonil na pole wszystkich uchideshi, ktorzy przez nieuwage przyjechali do niego cwiczyc z Hombu dojo z Tokyo. Po paru takich doswiadczeniach, oprocz Saito sensei, jakos nikt sie potem nie palil do pomocy w uprawianiu ziemi
Do legendy naleza specjalnie przygotowane dla niego narzedzia, znacznie ciezsze niz narzedzia standardowe.
Jak czyta sie Jego zapiski, rolnictwo wydaje sie byc absolutnie niezbednym elementem rozwoju kazdego powaznego aikidoki, a juz na pewno obowiazkowe dla instruktorow aikido.
Tymczasem, w rzeczywistosci, i to nie tylko polskiej, nic takiego sie nie dzieje. Zaden z instruktorow z najwyzszymi stopniami (mysle to o nie-japonczykach) nie uprawia, i nigdy nie uprawial roli. W dodatku jest to temat niezwykle wstydliwie przemilczany, moze oprocz Saotome sensei, wlasciwie nikt sie o tym nie wypowiada.
Dlaczego, ach, dlaczego tak sie dzieje?????????????????????????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czytałem w Aikido Journal chyba dwuczęściowy długaśny artykuł o pielągnacii roślin i Aikido - właśnie Soatome Sensei.
Saito Sensei miał legendarny ogród w Iwama , o którym pisał :
"W miejscu przy dojo, gdzie teraz ćwiczymy z bokkenem i jo, O`Sensei i jego żona mieli swój, prywatny ogród. Na większym polu uprawiane były ziemniaki, orzeszki ziemne i ryż. Dziś mam mały ogród, traktuję to jako hobby. Kilku wybranych uchi deshi ma prawo pracy w tym ogródku. Właściwie uchi deshi proszeni są o nie pracowanie w ogrodzie. Jeśli robiliby to, trzeba by wykonać jeszcze więcej pracy, żeby naprawić to co zrobiliby.[Śmiech]"
Chiba Sensei ma przepiękny przydomowy ogródek w San Diego i kilkuletni epizod w latach 70-tych, kiedy rzucił aikido i mieszkał gdzies na wsi.
ogólnie problem polega na tym, ze jeśli dojo ma sie utrzymać to potrzebuje studentów. znaczy nie otworzysz go na wsi. Iwama to legenda od dziesiątek lat utrzymująca sie z uchideshi-obcokrajowców i pewnie kiedyś dofinansowania Aiki - Świątyni przez Hombu. szczerze mówiąc ciekaw jestem czy są inne przypadki.
Napisano Ponad rok temu
A ten fundament to dopasowywanie filozofii do działania :wink: I jak dla mnie heretyka rolnego, nie przyswajalny. Ja nawet na działce nic nie robię oprócz koszenia trawnika
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, nie bój żaby. W Polsce ma szansę być inaczej. Zwłasza teraz jak Unia Euroipejska przewiduje dopłaty do gruntów uprawnych to już oczami wyobraźni widzę te rzesze założycieli dojo śpieszących z formularzami do kasy :-) Wszak to czesto pewniejszy kawałek chleba niż prowadzenie dojoJak czyta sie Jego zapiski, rolnictwo wydaje sie byc absolutnie niezbednym elementem rozwoju kazdego powaznego aikidoki, a juz na pewno obowiazkowe dla instruktorow aikido.
Tymczasem, w rzeczywistosci, i to nie tylko polskiej, nic takiego sie nie dzieje. Zaden z instruktorow z najwyzszymi stopniami (mysle to o nie-japonczykach) nie uprawia, i nigdy nie uprawial roli. W dodatku jest to temat niezwykle wstydliwie przemilczany, moze oprocz Saotome sensei, wlasciwie nikt sie o tym nie wypowiada.
Dlaczego, ach, dlaczego tak sie dzieje?????????????????????????
Ł (absolutny początkujący na polu rolnictwa) 8)
Napisano Ponad rok temu
Wiecie taki dodatek do drinków
Napisano Ponad rok temu
No Garry to tym masz co najmniej 6 kyu w rolnictwie. Ale przy takim areale to nici z dopłat 8)A ja uprawiam miętę w doniczce na parapecie
Ł (biegnący nabyc rzeżuchę do uprawy w doniczce)
P.S. A przypomniało mi sie że w 5 klasie podstawówki to wyhodowałem fasolę na gazie higienicznej w ramach zajęć z biologii. To chyba 6 kyu moge uznać ze też mam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak powszechnie wiadomo, jednym z dzwigarow podtrzymujacych fundamenty aikido, obok kotodamy, jest uprawianie roli.
[...]
W dodatku jest to temat niezwykle wstydliwie przemilczany, moze oprocz Saotome sensei, wlasciwie nikt sie o tym nie wypowiada.
Szczepciu, jest to przecież "powszechnie wiadome", wiec nie ma oczym mówić, a zatem temat jest "przemilczany" :twisted:
PS: Musisz mi koniecznie wysłać na priv nazwę tych nowych tabletek :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poniewaz wiekszosc sekcji Aikido jest w duzycz miastach...?? :roll:
Myślę że w "środowisku miejskim" aikido może przenikać kilka typowych dla mieszczuchów zajęć np.
1. trzepanie dywanów - toż to wspaniałe uzupełnienie praktyki z bokenem (trzeba oczywiście wzorem Dziadka sprawic sobie cięższą trzepaczkę) :balisong:
2. dzwiganie siat z zakupami - ćwiczymy przemieszczenia a zwłaszcza "kontrolę centrum" :paker:
3. przeciskanie się między samochodami na parkingu - także przemieszczenia szczególnie krok dostawny i zmiany profilu
kto ma inne pomysły?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W miejskiej dżungli dobrze sprawdza sie np. ćwiczenie równowagi i balnsu ciała w środkach komunikacji miejskiej, czyli jazda bez trzymanki, albo prowadzenie i zawracanie wózka w supermarkecie niczym uke przy kote gaeshi i wykonywanie odpowiedniej pracy stóp i ciała :roll: :?kto ma inne pomysły?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ulica: czekamy na środku pasów na czerwone światło i ćwiczymy tenkany pomiędzy samochodami :wink:
Napisano Ponad rok temu
przez ok. rok ćwiczyłem w małym japońskim dojo i rzeczywiście sensei zajmował się uprawą ryżu... sam zresztą pomagałem w transporcie sadzonek
Napisano Ponad rok temu
No jak to tak? A grila z :drinking: też nie ?Ja nawet na działce nic nie robię oprócz koszenia trawnika
Ja znam takich co się gęsto tłumaczyli przez taką "miętę" w doniczce na parapecie. :twisted:A ja uprawiam miętę w doniczce na parapecie
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
[14-15.05 2005] Staż Aikido z Dariuszem Bieńkowskim 5 Dan
- Ponad rok temu
-
Staz z M. Gorskim i P. Borowskim w Poznaniu 14.05.2005
- Ponad rok temu
-