Wprawka w Corelu
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie siadłem i po paru łykach nabazgrałem takie coś. Nie ukrywam (bo się nie da wyprzeć), że myślami byłem przy Valkyrie Stridera...
Co wy na to nożoroby?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Co mi sie nie podoba:
- nie widze jakos plaskiego szlifu na ostrzu i wkleslego na false, ale moze sie przekonam jak zobacze
- zakonczenie false edge siakies dziwne... (subiektywnie), moze to przez to, ze na rysunku linie sa grube.
Ogolnie mie sie podobie. Jaka planujesz rekojesc?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A garde lepiej nie z tego samego płaskownika, bo sie zajedziesz bez narzedzi :?
Napisano Ponad rok temu
ps. nie wiem czy dobrze posługuje się językiem knifemakerów ale napewno rozumiecie o co chodzi
Napisano Ponad rok temu
BYĆ MOŻE (dlatego bez szczegółów, coby tfu, tfu - nie zapeszyć),
uda się toto wyfrezować na CNC - stąd fantazja.
Musiałbym ocipieć (choć lubię wyzwania), coby brać się za takiego bydlaka na żywca...
W topicu chodziło bardziej o uwagi bardziej doświadczonych kolegów co do funkcjonalności tego designu.
A co do górnej gardy - ech... - długo walczyłem ze sobą , ale akurat Ten nóż straciłby bez niej charakter całkiem. Jak mnie wkurzy - zawsze można upitolić, bo dorobić później (zdaje mi się) deko trudniej...
-wój-
Napisano Ponad rok temu
a zrobienie tego to juz inna bajka
Napisano Ponad rok temu
masz plan zrobienia modelu ? chyba to najwiecej ci powie
(i moze nazbyt zadziornie zakonczone recurve)
p.s.
tez chce taki
Napisano Ponad rok temu
zgodnie z prosba pare uwag - rozumiem, ze strider wybral do swoich designow "proste" kszatły w rekojesciach, ale sugerowalbym jednak przy takiej wielkosci noza jednak troszke zakrzywic rekojesc - szczególni w jej dolnej częsci, zdecydowanie poprawia to ergonomie przy takim "rozmiarze". Kolejna rzecz to naciecia na klindze (ponad garda) - maja charakrter jedynie wizualny, bo praktycznych zastosowan tu nie widze - wlasnie przy gardzie...no i po co szlif wklęsy na false-edge? czy chcesz aby spełniało ono rolę drugiego prawdziwego ostrza? jeżeli tak - to po co konstrukcja, tfu - rysunek z false-edge - od razu powiększ szlif na grzbiecie tak, aby na końcu noża był od dwusieczny. tego najbardziej nie rozumiem w tym wszystkim. przemyśl czy ma to sens... a jezeli false-edge, to po co wklesy szlif? wiem, ze mozna, ale.. jezeli nie ma być to stricte ostrze dwusieczne, to.. PO CO?
a poza tym... kurczę ciezko chyba użyć słowa "design" w odniesieniu do tego rysunku, skoro w rzeczywistości to... bardzo ładnie i przypuszczam, ze precyzyjnie przerysowany Strider Valkirie...w Corel-u.. to samo co pisal ciulkwens
Osobiście nie rozumiem, po co robić kopię, skoro można ją kupić..? tak, tak - usłyszę teraz stertę opinii, że "przecież to taniej i w ogóle", "ile to trzeba kasy wybulić"... ale już kiedyś o tym pisałem - jestem pewien, ze zrobienie tego bez wykorzystania super znajomości, żę ktoś odwali za nas robotę gratis - kosztuje i do dużo! A dla większości nas (użytkowników forum, co pracują już) koszt zwiększa się o element CZASU, który chyba jest najdroższym składnikiem (!) - pod warunkiem, że w ogóle weźmiemy go po uwagę! ... co rzadko zdarza się przy wycenie kosztu zrobienia noża... niestety
podsumowując - projekt jest funkcjonalny - przecież taki nóż już istnieje i ... działa, ma się dobrze . zrobienie takiego nożyka - to faktycznie wyzwanie, szczególnie dwa różne szlify. jeżlei masz możliwosc wykorzystania obrabiarki cnc dla jednej sztuki noża - to gratuluję "możliwości" - i faktycznie choćby dla sprawdzenia czy się uda - można coś takiego wyrzeźbić...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
saber Valkyrie jesli dobrze pamietam to kilka sztuk rocznie jest robionych i chodza w cenach 4 cyfrowych w dolarach... Wiec jednak jest to cos nieco innego niz kopia Busse NO za 300 dolcow.
Niech Marcin_S zrobi taka Valkyrie bedzie o jedna sztuke rocznie wiecej
Napisano Ponad rok temu
Fakt - masz rację - z tym wklęsłym szlifem trochę się zagalopowałem...
False edge ma być nie całkiem false, choś nie brzytwa.
Nacięcia na klindze mają charakter wyłącznie dekoracyjny, nie mam tak długich paluchów jak Cynik , coby górną gardę ominąć.
Co do słowa design - nie jest to Valkyrie 1:1, proporcje są nieco inne, ale srał pies, oryginał mi się tak podoba, że nawet jakbym chciał narysować misia czy parowóz, to i tak wychodzi mi... Strider
Co do zakrzywionej rękojeści - próbowałem tak i siak - jakoś mi to optycznie się nie komponowało (mówię jeno o estetyce, nie o walorach użytkowych).
Projekt (niech będzie - kopia) powstał, bo - jak mówiłem, jest cień szansy, że w ramach wprawek i zabawy - być może uda się to-to wyfrezować na CNC. Jeśli się uda - ciąg dalszy nastąpi, o czym nie omieszkam koleżeństwa powiadomić, jeśli nie - cóż - dalej sobie będę stridery rysował... :wink:
A dlaczego kopia, a nie oryginał - to już Cynik dobitnie wyjaśnił - brakuje mi co miesiąc dwóch zer przy wypłacie...
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
saber Valkyrie jesli dobrze pamietam to kilka sztuk rocznie jest robionych i chodza w cenach 4 cyfrowych w dolarach... Wiec jednak jest to cos nieco innego niz kopia Busse NO za 300 dolcow.
...hmm, niestety nie przekonałeś mnie cynik... ten nóż nie służy do obierania ziemniaków.. niestety (!?), wiec cena tego noża jak dla mnie jest odwzwierciedleniem tego na ile ktoś, kto chce go nabyć... ceni własne życie
...choć oczywiście są i modele tańsze, a pewnie albo równie dobre a może i lepsze niż ten model.
to tyle w kwestii cen... czy to bedzie 300usd za nóż do pracy (busse), czy 3000 usd za nóż mogący uratować (bądź odebrać - oczywiście w obronie własnej) życie. a doskonale każdy na tym forum wie, że i zwykłym opinelem można się obronić ...biernie czy aktywnie
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
PS. popróbuj z rekojescia... przy dobrym wyważeniu noża naprawde dużo lepiej się takim "bydlakiem" operuje...
Napisano Ponad rok temu
PS. popróbuj z rekojescia... przy dobrym wyważeniu noża naprawde dużo lepiej się takim "bydlakiem" operuje...
No co Ty?? Napraaaaawdę 8O
:wink:
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Stal planowana to: HS50(ale może zmienie jak coś leszego znajde)
długość całkowita to ok 23cm
długość ostrza to 12 cm
gróbość ok 5,5 mm
czekam na cenne uwagi.(Wzór powstał na bazie kilku popularnych noży)
Napisano Ponad rok temu
No co Ty?? Napraaaaawdę 8O
:wink:
Pzdr.
-wój-
tak, tak... NAPRAWDĘ!
...ale, rozumiem cie.. człowiek całe życie się uczy...
na zdrowie... :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gumowka alias katowka [Warszawa]
- Ponad rok temu
-
El Monstro
- Ponad rok temu
-
dla fanatyków nc11lv/d2