Kąty ostrzenia w praktyce.
Napisano Ponad rok temu
Tzn. konkretnie 20, 23, 17 czy Bóg wie ile, a ilu z was ostrzy z wolnej ręki (inaczej) ale na oko. I jakie wg was ma to znaczenie użytkowe?
No i ilu z was stara się zachować fabryczny kąt ostrzenia, a ilu z was wogóle nie zwraca uwagi na kąty ostrzenia?
Zaznaczyć można tylko jeden wariant.
Ja osobiście ostrzę z ręki i nie ma dla mnie znaczenia konkretny kąt. Niektóre noże ostrzę bardziej "płasko", żeby lepiej cięły, a niektóre "stromiej" żeby były mocniejsze (krawędź tnąca).
Po chwilowym namyśle dodałem opcję : Nie ostrzę sam. Tu też prosiłbym o krótkie uzasadnienie.
Napisano Ponad rok temu
na X ostrzyłem długi czas ale jak sie nadarza okazja to na triangle czyimś wyciągam
ostatnio mam problemy z kątem i lanskim
kukri ostrzyłem brzuch z wolnej ręki i czasem na kamieniu w lesie jak nie było na czym
teraz UWK mam tępe bo na lanskim nie umeim kąta utrzymać albo chuj wie co ale nei ostrzy mi
z wolnej nei chce bo nie chcce porysować powłoki bo na sprzedaż idzie.
także różnie
folderka szkoda poryzować tymbardziej że recurve i płaski kamień odpada
roboczy w teren to już wyglądać nie musi a rysy i tak ma wiec płaski kamien i jechanka z wolnej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ambusha , Herbertza i inne porządniejsze noże ostrze na Lansky Mini Crock stcik , zamiennie ze starym marmurkiem do ostrzenia brzytew
Wz92 , Kukri i inne noże które nie muszą być niesamowicie ostre na prętach kupionych na bazarze( różne ziarnistości i kształty) są tanie i jak do takiego ostrzenia wystaraczają
P.S Czemu nie moge głosować w ankiecie ????
Napisano Ponad rok temu
Niestety nadal wychodzi mi to kulawo (choć noże golą, to jednak krawędź krzywa i nierówna).
Napisano Ponad rok temu
Z łapy, kąt na oko.
Niestety nadal wychodzi mi to kulawo (choć noże golą, to jednak krawędź krzywa i nierówna).
Ale czy w praktyce zauważasz róznicę między róną krawędzią, np. w nowym nożu, a tym co sam osiągasz?
Napisano Ponad rok temu
Poza tym - nie narzekam.
Napisano Ponad rok temu
Ale ostatnio mnie wciagac zaczelo sotrzenie na plaskim, srednio mi to idzie ale np. A2 mi sie lepiej ostrzy w ten sposob niz na debila
Napisano Ponad rok temu
potrzebna mi ostrosc robocza, uzytkownik ze mnie mierny wiec "nie zwracam uwagi"
Napisano Ponad rok temu
W sumie to każdy mój nóz jest ostrzony na 40 i z czasem krawędź tnąca się przeprofiluje i ładnie dostosuje do triangla, a wtedy wszystko ostrzy się łatwo, szybko i przyjemnie (choć takie przeprofilowanie trwa niestety dłuuugo )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
teraz UWK mam tępe bo na lanskim nie umeim kąta utrzymać albo chuj wie co ale nei ostrzy mi
pewnie nie ostrzy jeżeli fabryczny kąt jest inny, ja mam to samo z Ontario Marine Combat ze zjechaną krawędzią, męcze go już nie wiem ile na CrockSticku na prętach medium i dalej nie jest ostry...
btw jak z fałszywym ostrzem w UWK? jest naostrzone?
Napisano Ponad rok temu
Różnicy w trzymaniu ostrości nie zauważyłem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z łapy, kąt na oko.
Niestety nadal wychodzi mi to kulawo (choć noże golą, to jednak krawędź krzywa i nierówna).
A u mnie odwrotnie; ostrze z lapy i kat oraz plaszczyzne przy krawedzi tnacej jakos mi sie udaje utrzymac, ale noze nie gola za nic.
Najwiekszym problemem jest zaokraglanie sie tuz przy krawedzi, wystarczy minimalny blad...
Napisano Ponad rok temu
Kat na oko.
Napisano Ponad rok temu
Potem noze czesto uzywane ida na triangla, jesli 40 stopni z jakichs wzgledow mnie drazni, to dla poprawy wlasnosci przy cieciu przerabiam noz na diamentach na 30 stopni back bevel i 40 krawedz.
Glownie chodzi mi o to, zeby rozsadny ksztalt zachowac krawedzi i zeby mozna bylo szybko podostrzyc - bo jesli sie cos spierniczy z reki podostrzajac przez dluzszy czas, to potem jest troche za duzo roboty z doprowadzeniem noza do porzadku.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio znalazłem u mamusi w kuchni ostrzałke firmy Zepter wkłada sie ostrze noża w wycicie gdzie są wstawione takie dyski czy coś (ogulnie takie V) i sie siągnie.. ostrzy szybko i goli włosy... ma ktoś z Was takie (lub podobne) ustrojstwo?
Napisano Ponad rok temu
Ja najcześćie ostrze z reki...
Ostatnio znalazłem u mamusi w kuchni ostrzałke firmy Zepter wkłada sie ostrze noża w wycicie gdzie są wstawione takie dyski czy coś (ogulnie takie V) i sie siągnie.. ostrzy szybko i goli włosy... ma ktoś z Was takie (lub podobne) ustrojstwo?
ja mialem ale nie Zeptera tylko ZSSR i po kilku przejazdach dyski sie zrobily troche kwadratowe :wink: ogolnie zalozenie fajne bo dyski nie byly prostopadle do ostrza co powodowalo ich obracanie sie przy ostrzeniu ale wykonanie nie ten tego
Napisano Ponad rok temu
teraz zrobilem sobie oselke do wykanczanie po papierze 1000 a mianowicie 3 na 7 cm szyby zwyklej okiennej ( choc lepiej klejonka z auta ) i krawedz wyszlifowac na polokraglo papierem
efetk po przejechaniu na tym:
prawa reka test nowego depilatora ( oczywiscie mojej kobiety ), lewa Socom - roznicy nie ma zadnej a mniej boli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
(nie)rdzewność 154CM
- Ponad rok temu
-
Przebarwienia na BT2
- Ponad rok temu
-
M21 - size does matter? Krotkie rozwazania o... wielkosci
- Ponad rok temu
-
Tłuścioszek od Gerbera.
- Ponad rok temu
-
CAT Tanto
- Ponad rok temu
-
Benchmade Gamer i Teklok
- Ponad rok temu
-
Elektryczna osełka?
- Ponad rok temu
-
Reeve i Strider - klingi stałe, kilka wolnych myśli
- Ponad rok temu
-
Trekking Magii Stali
- Ponad rok temu
-
Co naprawde sądzicie o Wz. 98 Gerlacha ??
- Ponad rok temu