Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nóż użytkowy z D2 czy S30V ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Nóż użytkowy z D2 czy S30V ?
S30V mi sie czesciej wyszczerbiala niz D2, ale nie, nie robilem dokladnych testow. Nie staraj sie mnie znow przekonac prosze bo wiem po prostu swoje* a ketaj sam zdecyduje.

*nie chce mi sie wyszukiwac argumentow bo znow bedzie hiperniepoprawnapolitycznie dyskusja o stalach. No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PS. zapomnialem dodac tez ze porownywanie stali obrabianych cieplnie przez rozne firmy moze dac rozne wyniki wiec ciezko wg mnie wylonic tutaj faworyta.

Dlatego jesli chcesz noz uzytkowy to nierdzewnosc bedzie zaleta

tak jest, dokladnie.
  • 0

budo_alx
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale podaj Ketaj jaki duży ten nóż ma być
bo jak napiszesz np. że ponad 6" to się dopiero zacznie jazda :wink:
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

S30V mi sie czesciej wyszczerbiala niz D2, ale nie, nie robilem dokladnych testow. Nie staraj sie mnie znow przekonac prosze bo wiem po prostu swoje* a ketaj sam zdecyduje.

*nie chce mi sie wyszukiwac argumentow bo znow bedzie hiperniepoprawnapolitycznie dyskusja o stalach. No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:

topic mowi ze to jest dyskusja o stalach :wink:

dobra nie wnikajmy za gleboko bo znowu sie wywinie bezsensowna dyskusja.
Wg mnie dla Ketaja wazne powinno byc to czy chce stal w pelni nierdzewna czy moze woli cos innego.
A obojetnie ktora stal wybierze zrobi dobrze.
  • 0

budo_ketaj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 140 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki KKamiLL, chodziło mi właśnie o Wasze prywatne odczucia, ale poparte waszymi testami :D
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

* No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:

nooo.
Chociaz mysle ze jak juz o dobrych stalach mowa to warto tu wmieszac INFI, O-1 i S3V :) :wink:
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

D2 - bardziej rdzewna, bardziej krucha, (mniej jednorodna struktura krystaliczna), mniej agresywna w cieciu...tańsza jako surowiec, tańsza w obróbce....ale pewnie wiele zależy od producenta (jakosc surowca+hartowanie).

ps: A mi sie krawedz z S30V lekko zawinela podczas otwierania puszki z grubszej blachy (cięcie po okręgu a wiec naprezenia boczne), to samo z czubkiem po upadku na kafelki (z okolo 1.5m), ale zero wykruszen...
  • 0

budo_wojtas13
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Miałem noże o podobnych rozmiarach z obu stali jednocześnie.

Nie zauważyłem podczas zwykłej ekspolatacji żadnej praktycznej różnicy między tymi dwoma, oprócz tego, że D2 wyraźnie łatwiej łapała korozję. Po uderzeniu w bloczek betonowy D2 wyszczerbiła się, ale nie robiłem tego samego z S30V.

Jeśli szukasz materiału na klingę do foldera to bezsprzecznie S30V, jeśli do fixeda to nie ma wielkiej różnicy.
  • 0

budo_gkozi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 910 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ps: A mi sie krawedz z S30V lekko zawinela podczas otwierania puszki z grubszej blachy (cięcie po okręgu a wiec naprezenia boczne

OT ja otwieram puszki aproksymując krzywiznę okręgu za pomoca krótkich prostych, w ten sposób unikam naprężeń bocznych, a puszka zyskuje czasami fajny okultystyczny kształt
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024