Nóż użytkowy z D2 czy S30V ?
Napisano Ponad rok temu
*nie chce mi sie wyszukiwac argumentow bo znow bedzie hiperniepoprawnapolitycznie dyskusja o stalach. No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:
Napisano Ponad rok temu
PS. zapomnialem dodac tez ze porownywanie stali obrabianych cieplnie przez rozne firmy moze dac rozne wyniki wiec ciezko wg mnie wylonic tutaj faworyta.
Dlatego jesli chcesz noz uzytkowy to nierdzewnosc bedzie zaleta
tak jest, dokladnie.
Napisano Ponad rok temu
bo jak napiszesz np. że ponad 6" to się dopiero zacznie jazda :wink:
Napisano Ponad rok temu
S30V mi sie czesciej wyszczerbiala niz D2, ale nie, nie robilem dokladnych testow. Nie staraj sie mnie znow przekonac prosze bo wiem po prostu swoje* a ketaj sam zdecyduje.
*nie chce mi sie wyszukiwac argumentow bo znow bedzie hiperniepoprawnapolitycznie dyskusja o stalach. No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:
topic mowi ze to jest dyskusja o stalach :wink:
dobra nie wnikajmy za gleboko bo znowu sie wywinie bezsensowna dyskusja.
Wg mnie dla Ketaja wazne powinno byc to czy chce stal w pelni nierdzewna czy moze woli cos innego.
A obojetnie ktora stal wybierze zrobi dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
* No bo panie kochany jak tak mozna podwazyc boskosc S30V nie? :wink:
nooo.
Chociaz mysle ze jak juz o dobrych stalach mowa to warto tu wmieszac INFI, O-1 i S3V :wink:
Napisano Ponad rok temu
ps: A mi sie krawedz z S30V lekko zawinela podczas otwierania puszki z grubszej blachy (cięcie po okręgu a wiec naprezenia boczne), to samo z czubkiem po upadku na kafelki (z okolo 1.5m), ale zero wykruszen...
Napisano Ponad rok temu
Nie zauważyłem podczas zwykłej ekspolatacji żadnej praktycznej różnicy między tymi dwoma, oprócz tego, że D2 wyraźnie łatwiej łapała korozję. Po uderzeniu w bloczek betonowy D2 wyszczerbiła się, ale nie robiłem tego samego z S30V.
Jeśli szukasz materiału na klingę do foldera to bezsprzecznie S30V, jeśli do fixeda to nie ma wielkiej różnicy.
Napisano Ponad rok temu
ps: A mi sie krawedz z S30V lekko zawinela podczas otwierania puszki z grubszej blachy (cięcie po okręgu a wiec naprezenia boczne
OT ja otwieram puszki aproksymując krzywiznę okręgu za pomoca krótkich prostych, w ten sposób unikam naprężeń bocznych, a puszka zyskuje czasami fajny okultystyczny kształt
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nóż Vala Kilmera w "Spartanie"
- Ponad rok temu
-
brzytwa
- Ponad rok temu
-
Fallkniven S1
- Ponad rok temu