Niskie pozycje w shotokan i nie tylko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego pozycja ma być niska?
Niska postawa jest kanonem charakterystycznym dla stylu shotokan. Argumenty dla takiej postawy są następujące:
1. Niska postawa zapewnia dużą stabilność. W obronie pozwala skutecznie bronić się przed próbami powalania na ziemię, w kontrataku pozwala na wykonywanie bardzo silnych technik „napędzanych” ruchem bioder. Przy wykonywaniu technik nożnych niska postawa pozwala zarówno zachować równowagę, jak i nadać technice odpowiednią siłę.
2. Niska postawa umożliwia lepszą ochronę powierzchni ciała, niejako zmniejszając frontalną powierzchnię. Podbrzusze jest cofnięte w tył, chronione pozycją kolan. Uda, ustawione bardziej równolegle niż prostopadle do kierunku ataku, są niewrażliwe na kopnięcia w linii prostej.
3. „Długość” linii między stopami umożliwia przenoszenie ciężaru ciała i zmiany położenia tułowia bez ruchów stóp. Pozwala to panować nad blisko metrowym fragmentem dystansu bez odciążania stóp.
4. Ugięte kolana umożliwiają wykonanie wyskoku bez żadnych dodatkowych ruchów przygotowawczych.
5. Karateka pozostający w niskiej postawie jest bliski środka ciężkości rywala – łatwiej mu zniwelować dystans oraz ewentualne przewagi płynące z odchylania tułowia.
Jest oczywiste, że aby wykorzystać wymienione zalety niskiej postawy stylista shotokanu musi opanować szereg umiejętności technicznych i dysponować odpowiednią sprawnością fizyczną. Mięśnie nóg muszą być dość wytrzymałe, aby długotrwałe pozostawanie w niskiej postawie nie męczyło, a technika przemieszczania była opanowana nienagannie.
KTO SIĘ ZGADZA Z TYM CO NAPISAŁ MÓJ KUMPEL NIECH COSIK NAPISZE !!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla informacji twojego kumpla: w KB sa tez podciecia, dlatego argument o tym ze nizsza pozycja jest tym spowodowana jest bezzasadny. A pozycja nie powinna byc ani przsadnie za niska, ani nie mozna stac na wyprostowanych nogach.
Poza tym tez nie widzialem zeby shotokanowcy w czasie walki (oczywiscie ci lepsi) stali w jakiejs duzo nizszej pozycji niz kick bokserzy, chyba ze stoja z dwa metry od przeciwnika...
Napisano Ponad rok temu
W ogole sie nie zgadzam. Nie wiem tez co ma rzeczy to ze ludzie, ktorych punktuja w shotokanie ida na KB. Przeciez w KB tez liczy sie szybkosc!!! Wolny czlowiek nie ma szans zarowno w jednym jak i w drugim... KB ma tez formule light contact, gdzie licza sie tylko trafienia, a nie nokauty.
Dla informacji twojego kumpla: w KB sa tez podciecia, dlatego argument o tym ze nizsza pozycja jest tym spowodowana jest bezzasadny. A pozycja nie powinna byc ani przsadnie za niska, ani nie mozna stac na wyprostowanych nogach.
Poza tym tez nie widzialem zeby shotokanowcy w czasie walki (oczywiscie ci lepsi) stali w jakiejs duzo nizszej pozycji niz kick bokserzy, chyba ze stoja z dwa metry od przeciwnika...
calkowicie sie zgadzam, a tak poza tym to skad Rifek przepisales te zalety niskich pozycji, gdyz w Twoim poscie widac dwa rozne style konstrukcji zdan
pozdrawiam!!
Napisano Ponad rok temu
Tak proro niskich pozycji, w karate od zawsze były wysokie pozycje, w shotokanie początkowo również dopiero syn funakoshiego wprowadził niskie do kihon i kata żeby wzmocnić nogi, co do sparingów sensowne kumite zaczyna sie moim zdaniem od jiu-ippon-kumite .
Trzy, nie jestem jakiś wymiataczem, ale potrafie samodzielnie myśleć, patrzeć jak robią to co ja robię mądrzejsi i lepsi odemnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Więc myślę że niska pozycja to może być zaleta...
Napisano Ponad rok temu
Walka polega w olbrzymiej mierze na szybkości w ataku jak i w kontrowaniu. Chciałbym zobaczyc jak szybko atakujecie podczas walki sportowej swojago przeciwnika z niskiej pozycji. Owszem kiedy się zawodnik nastawia na kontre można nieco pozycje obniżyć, ale atakować w niskich pozycjach to samobójstwo. Co do wycięć to zapewniam że stojąc nawet w niskiej pozycji można zostać skutecznie wyciętym!!!
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczący Karate do muszą znać swój styl i powinni umieć walczyć zgodnie regułami sportu.
Ćwiczący pod kątem sportu nie muszą znać Karate do.
Wniosek chcesz być dobrym w tym co robisz trenuj Karate do i poznawaj techniki walki sportowej. Mając warsztat możesz ładnie prezentowac swoje karate w trakcie wykonywania kata oraz skutecznie porywalizować zkolegami znając zasady walki.
Maxximus
Sztywny podział jest błędem a odchodzenie od korzeni stylu też nie wróży niczego dobrego.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Sztywny podział jest błędem a odchodzenie od korzeni stylu też nie wróży niczego dobrego.
Pozdro
Otórz to japończycy wprowadzając na niskie pozycje odeszli tym od kożeni (karate wywodzi się z okinawy) :wink: no chyba że karate powstało w Tokio i stwożył je syn Gichina Funakoshiego (ale i wówczas niskie pozycje miały służyć czemu innemu). Kata też zostały uproszczone, a karate sportowe (czyli chyba większośc shotokanu ) ma juz i tak niewiele wspólnego z duchem karate do.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Otórz to japończycy wprowadzając na niskie pozycje odeszli tym od kożeni (karate wywodzi się z okinawy) :wink: no chyba że karate powstało w Tokio i stwożył je syn Gichina Funakoshiego (ale i wówczas niskie pozycje miały służyć czemu innemu). Kata też zostały uproszczone, a karate sportowe (czyli chyba większośc shotokanu ) ma juz i tak niewiele wspólnego z duchem karate do.
w pelni popieram
pozdrowienia!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak to wztłumaczyć, ale żadna z tych które podałeś nazywa się ona Yori-ashi (jakby co nie bic za pisownie) jak ja opisać nie wiem ale chyba nie odbiega to daleko od bocznej bokserskiej (poza piętą zawsze przy ziemi, i karatecka jest niższa ale to się zmienia).
W kyokushinie, niech się ktos inny wypowie ale napewno nie niskie.
Napisano Ponad rok temu
to o tą chodzi pozycję ??(jestem początkującym jeżeli chodzi o znajomość pozycji i technik to jeszcze mało znam)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to o tą chodzi pozycję ??(jestem początkującym jeżeli chodzi o znajomość pozycji i technik to jeszcze mało znam)
yori ashi to nie pozycja tylko rodzaj kroku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
yori ashi to nie pozycja tylko rodzaj kroku
No w sumie masz racje ale samo poruszanie się w ten sposób wymusza przybranie specyficznej pozycji, tak czy inaczej wiadomo o co mi chodziło.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
22 Miedzynarodowy Oboz Karate - Ravensburg
- Ponad rok temu
-
hahaha, tasiemka
- Ponad rok temu
-
Pytanie do ćwiczących Gosoku Ryu
- Ponad rok temu
-
makiwara
- Ponad rok temu
-
WYDARZENIE DZIESIĘCIOLECIA W POLSKIM KARATE !!!
- Ponad rok temu
-
KSIĄŻKA Z UKŁADAMI BLOKÓW/CIOSÓW/KOPNIĘĆ
- Ponad rok temu
-
MP WKF
- Ponad rok temu
-
Druzynowe Mistrzostwa Polski WKF
- Ponad rok temu
-
Karate na ulicy - odczucia