Relacja ze stażu z shihanem Andre Cognardem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiechoo spróbuję ci wytłumaczyć pewną zasadę. która jest przyjęta na stażach i w dojo. Jeżeli prowadzący staż, zajęcia wybiera osobę na uke to jest to dla tej osoby (lub może być, a może powinien) zaszczyt. Po drugie nie odmawia się pracy jako uke prowadzącemu (i nie tylko).
To że Gembal sensei pracował jako uke i przy okazji tłumaczył (nikt z organizatorów nie prosił o to) nie zwalnia go z opłaty za staż, ponieważ był normalnym uczestnikiem stażu.
Na stażu były osoby znające francuski i tłumaczące np na zajęciach EFE.
Oj oj, chyba niepotrzebnie wypowiadam sie w pewnych sprawach i dostało mi się trochę słusznie
Dla wytłumaczenia chcę powiedzieć że:
- mimo że krótko uprawiam aikido jest dla mnie oczywiste że wybranie przez prowadzącego na uke jest wyróżnieniem i zaszczytem co do tego nie mam wątpliwości.
- przyznaję że nie zanam się na organizowaniu staży, zwłaszcza w finansach, nie wiem jak jest w zwyczaju: kto za co płaci i ile. Obiecuję więcej w tych sprawach (finansowych) nie zabierać głosu.
pozdro
Wiechoo
Napisano Ponad rok temu
Dyskusja którą niechcący wywołałem skłoniła mnie do przemyslenia chyba ważnej kwestii.
A organizator poprosił senseia Gembala - więc w pewnym sensie to wyróżnienie i zaszczyt.Na stażu były osoby znające francuski i tłumaczące np na zajęciach EFE.
Tak też to zapewne traktował sensei i spełniał prośbe najlepiej jak umiał.
Gdyby na wcześniejszych stażach dawał do zrozumienia że jest inaczej to organizator zapewne wiecej by go o to nie poprosił.
Teraz rozumiem to doskonale. Spraw takich jak zaszczyt czy wyróżnienie nie można przeliczać na pieniądze. Myśl która powstała w mojej głowie była wielkim spłyceniem - wycofuję się z tego. Proszę traktować ją jako niebyłą
Dziękuję wszystkim którzy starali sie na różne sposoby coś mi wytłumaczyć oraz za wyrazy współczucia. :wink:
poklon
pozdro i do zobaczenia następnym stażu
Wiechoo
Napisano Ponad rok temu
jeez, what a jerk.
ten gembal to chyba jakis mitoman, pisze, ze prowadzil wlasne dojo we francji. pewnie dawno i nieprawda.
Napisano Ponad rok temu
"pozdrawiam, gembal robert sensei. "
jeez, what a jerk.
ten gembal to chyba jakis mitoman, pisze, ze prowadzil wlasne dojo we francji. pewnie dawno i nieprawda.
dawno, nie dawno ( zalezy co masz na mysli piszac dawno)
ale PRAWDA
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż z senseiem Orban!!!!!
- Ponad rok temu
-
Co się stało z sensei Hosodą??
- Ponad rok temu
-
Michał Górski -5 dan