Co więcej???
Napisano Ponad rok temu
Jestem nowym użytkownikiem forum. 8)
Ćwiczę Aikido od roku mam 17 lat 181 cm i 65 kg.
Proszę o poradę z czym połączyć Aikido :?
Myślałem o Muay Thai, ale nie wiem czy nie wynikną z tego żadne komplikacje
Pozdro 4 all
Napisano Ponad rok temu
Ale myśle o trenowaniu ataku, ponieważ aikido (z tego co wiem) opiera się głównie na obronie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Zycze wytrwałości w treningach i wielu sukcesów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nawet jak się nauczysz udeżać to do ćwiczenia Aikido się Tobie to nie przyda...bo kto z Tobą by ćwiczył wtedy... pamiętaj, że trzeba o uke dbać no i dostosowywać poziom do jego umiejętności.
Co do przedmówców to zgadzam się, że Aikido jest w dojo 100% skuteczne i na dodatek nie ma tam wiele miejsca na wykazanie się umiejętnościami z innych SW.. przydadzą się Tobie natomiast do rozważan na temat Aikido
Ćwiczysz dopiero od roku, ale juz niedługo zauważysz poprawe musqlatury(widze, ze podbudowe już masz), wyytrzymałości i kondycji.
A tak poważnie to kondycje i wytrzymałość ma pewnie sporo lepszą... na wadzę też przybędzie ma 17 lat dopiero.
Napisano Ponad rok temu
Jakie qwa komplikacje?????? :?Myślałem o Muay Thai, ale nie wiem czy nie wynikną z tego żadne komplikacje
Pozdro 4 all
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak poważnie to kondycje i wytrzymałość ma pewnie sporo lepszą... na wadzę też przybędzie ma 17 lat dopiero.
a tak właściwie, to od jakiego wieku zaczyna się nabierać masy i wzrasta siła, związana oczywiście z okresem dojrzewania...bo przecież jakaś tam siła przychodzi poprostu z wiekiem?? ale kiedy 8O ??, bo nie moge się goczekać 8)
Barton zapisz się lepiej na to Muay Thai, to będziesz miał z tego pozytek...a aikido możesz ćwiczyć dla jego filozofi, ładnej oprawy mistycznej czy co tam jeszcze jest. Jeśli to cie kręci, to prosze bardzo...ja do SW to raczej bym aikido nie zaliczył.
I przestroga zawczasu...kalaaki(czy jak sie to badziewie pisze) to też złe wyjście, nie kombinuj :wink:
Jeszcze raz życze wielu sukcesów... 8)
Napisano Ponad rok temu
I jakie komplikacje?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli szukasz skuteczności na tzw. "ulicy"to od tego są inne style.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do ivan44 jesli nie zaliczasz Aikido do SW to do czego??
Napisano Ponad rok temu
Do tego doklada sobie nasze "zmiekczace" i jest zadowolony. W tamtym roku w listopadzie zdobyl chyba zloto tez w grapplingu. Rob swoje i nie przejmuj sie co pisza inni.
PS. Ja to wogule proponuje nie grac w kosza, przestac jezdzic na rowerze i zaczac cwiczyc BJJ i MT. Przeciez nie kazdy cwiczy, zeby sie napierdzielac na ulicy, albo brac udzial w turniejach MMA.
Napisano Ponad rok temu
według mnie i jest to moje subiektywne zdanie lepiej jest poznac jeden styl dogłebnie niz 5 na słabym poziomie . Oczywiscie mozesz isc na taja ale wybierz co ci lepiej pasuje i doskonal sie w jednej ze sztuk walki .
Mam pytanie do ivan44 jesli nie zaliczasz Aikido do SW to do czego??
Może do rekreacji z elementami samoobrony i filozofii Wschodu :wink:
No offence :-)
Napisano Ponad rok temu
PS. Sorka ze dwa posty jeden pod drugim, ale nie niestety nie mozna edytowac postow
Napisano Ponad rok temu
zdecydowanie sie nie zgodze.
aikido to wlasnie sztuka walki. taki MT to juz pogranicze sztuki/sportu, zalezy, po co i jak sie trenuje.
Napisano Ponad rok temu
Powszechnie przyjmuje się, że do wieku 21 lat facet się rozwija. A kiedy zaczyna? Bardzo różnie, ale może zacząć w wieku 12 lat a może nawet 17(rzadko się zdarza).Fakt, prima aprilis dopiero za 5 dni, ale powoli można zaczynać
a tak właściwie, to od jakiego wieku zaczyna się nabierać masy i wzrasta siła, związana oczywiście z okresem dojrzewania...bo przecież jakaś tam siła przychodzi poprostu z wiekiem?? ale kiedy ??, bo nie moge się goczekać
Często też są takie przypadki, że dojrzewa i pnie się w górę bardzo szybko, a w wieku dopiero gdzieś 20 lat nadrabia wagą. To tyle jeśli chodzi o okres dojrzewania. Bo oczywiście nabiera na sile i masie praktycznie od momentu poczęcia.
Czyli mając 17 lat może do czekać wiele zmian w organizmie.
Napisano Ponad rok temu
Teraz waze juz 79 (wiecej jadam owocow, lepiej sie odzywiam, czesciej jadam? - nie wiem) ale przybieram stopniowo na wadze. Narazie sie ciesze, bo ten moj wzrost wagi narazie odklada sie w budowie ciala (zakrywa wystajace zebra ;P). Problem bedzie jak to tycie zamieni sie w o-tycie
Napisano Ponad rok temu
PS. Ja to wogule proponuje nie grac w kosza, przestac jezdzic na rowerze i zaczac cwiczyc BJJ i MT. Przeciez nie kazdy cwiczy, zeby sie napierdzielac na ulicy, albo brac udzial w turniejach MMA.
Właśnie mnie też rozwala to podejście. Większość zachowuje się tak jakby bo ulicach hasały beztrosko watachy valetudowców chcących konfrontować style. Paranoja.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bjj vs mt
- Ponad rok temu
-
Cieszyn kluby??
- Ponad rok temu
-
Jak trenować nogi w MA?
- Ponad rok temu