Ciekawy wywiad, niestety po angielsku :(
Napisano Ponad rok temu
Dla zachęty:
- dlaczego różni mistrzowie robią w różny sposób techniki
- jak wygląda shomen uchi w aikido
- pojawia się tajemnicze "furi komi", coś z dla ludzi z Aikido H.Kobayashi
- czeste odwołania do Kanai Sensei (coś dla Szczepana)
- i do Chiby i Tamury i Yamady dla pozostałych
- uderzenia i atak w aikido
- i parę innych tematów
Może ktoś kompetentny przetłumaczy jak uzna że warto
Napisano Ponad rok temu
Takich wielkich rewolucji to nie ma.
Ciekawy jest opis tsuki-furikomi, choć argumentacja do mnie nie trafia, zacytuję:
"If furi komi fails it turns into shomenuchi, but if a straight strike fails what does it turn into?[...] Besides from a physical point of view which one is better, a straight strike or a strike angling up, from a purely mechanical point of view? Because people don't study physics or mechanics people just say "Aikido is this way, a straight strike" but that is not true."
Chybione furikomi zamienia sie w shomen. No może to i ładnie wygląda, pochodzi pewnie z miecza /cięcie od dołu i powrotne z góry/ ale pod względem destrukcji/siły jest nieporównywalne do dobrego prostego. Owszem, uderzanie furikomi jest bardzo przydatne jako atemi - nie widać go, cięzko zablokować, ale porównywanie go z atakiem tsuki to pomyłka.
Acha, podoba mi się jeszcze to:
"People say that in Aikido there is no attack, but who says so? That's not right. "
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Acha, podoba mi się jeszcze to:
"People say that in Aikido there is no attack, but who says so? That's not right. "
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Mi też W tym kontekscie shomen uchi było atakiem i raczej w formie furikomi było wygodniejsze do zastosowania. Dla rozjaśnienia - w takiej interpretacji schomen jest prowokacją do wywyołania obrony (zasłony) przez uke, która to jest wykorzystywana do przeprowadzenia ataku [np.na zasłaniającej rece robimy ikkyo]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o to że zaczynasz shomen od wejścia furikomi? Bo shomen uchi w formie furikomi to sobie nie potrafię wyobrazić. Reszta jest jasna.W tym kontekscie shomen uchi było atakiem i raczej w formie furikomi było wygodniejsze do zastosowania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to trochę przyblizy ta postać. Należał do tego samego pokolenia co : Kanai sensei, Chiba sensei. to bliscy przyjaciele. Naucza w Mexico City.
Napisano Ponad rok temu
kiedyś wrzuciłem na strone wywaid z Kurita Sensei, jest na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to trochę przyblizy ta postać. Należał do tego samego pokolenia co : Kanai sensei, Chiba sensei. to bliscy przyjaciele. Naucza w Mexico City.
ciekawy wywiad. teraz pozostaje nam grzecznie czekac na prelekcje O Moda Szczepcia, w koncu padlo nazwisko Kanai
a propos na stronie tez calkiem dlugie filmiki do obejzenie, m.innymi wlasnie z Kanai Sensei
Napisano Ponad rok temu
Ej, no nie, to jest właśnie furikomi.Tak,ruch idzie z dołu w kieruku twarzy (czesto można zobaczyć w suwari waza na filmach z dziadkiem), ale czy to jeszcze jest shomen
W wywiadzie Yukata mówił, że jeśli to idące z dołu uderzenie nie trafi, to można przejść do shomen /ręka "przeleci" do góry i ściągamy ją w dół/, i w tym widział jego wyższość nad tsuki.
Napisano Ponad rok temu
Ej, no nie, to jest właśnie furikomi.
W wywiadzie Yukata mówił, że jeśli to idące z dołu uderzenie nie trafi, to można przejść do shomen /ręka "przeleci" do góry i ściągamy ją w dół/, i w tym widział jego wyższość nad tsuki.
Masz rację, dziwne to, to... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
powinno byc : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prelekcje???? 8O 8Ociekawy wywiad. teraz pozostaje nam grzecznie czekac na prelekcje O Moda Szczepcia, w koncu padlo nazwisko Kanai
a propos na stronie tez calkiem dlugie filmiki do obejzenie, m.innymi wlasnie z Kanai Sensei
Kurita sensei byl najmlodszy z tej grupy uchideshi, niezle razem dokazywali w Hombu dojo. Kiedys Kanai sensei gonil go przez okno zeby go nalac, bo odwazyl sie cwiczyc bokenem Dziadka.
Kurita sensei przyjechal na pogrzeb Kanai sensei i w swojej wypowiedzi opowiadal o ich wieloletniej przyjazni ktora przetrwala rozne koleje losu. Kanai sensei wielokrotnie zachecal go aby nie przerywal aikido, i moze dzieki temu nadal cwiczy.....Osobiscie nigdy z nim nie cwiczylem, moze jeszcze sie trafi okazja.....
ps. cieszy mnie, ze wreszcie po latach odkryliscie site web aikidoonline.com
Napisano Ponad rok temu
czemu dziwne?Ej, no nie, to jest właśnie furikomi.
Masz rację, dziwne to, to... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
hej,, dziewczyny jak wam sie cwiczy z facetami.........????
- Ponad rok temu
-
zawody Aikido, jak wam poszło?
- Ponad rok temu
-
Szycie Hakamy
- Ponad rok temu
-
Wesooołych Świąt!
- Ponad rok temu
-
Tai No Tenkan Ho - nuda, czy wyzwolenie?
- Ponad rok temu
-
Sen
- Ponad rok temu
-
jaki bokken i gdzie?
- Ponad rok temu
-
Noro
- Ponad rok temu
-
Rzadki film K.Tohei do sciagniecia za friko