Osoto Gari
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a uzasadnienie sam sobie sprawdz (tylko zeby napewno noga była obciążona
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak prawidlowo sie wyciagnie i wejdzie po wychyleniu to idzie bark w bark i udo w udo nie zadne piety czy kolana.
Jest to technika ktora podobno zapozyczona zosatla z karate i w poczatkowych wersjach byla robiona calkowicie inaczej brdziej jak obalenie z wiekszego luzu niz rzut przy bliskim kontakcie.
Napisano Ponad rok temu
ja tam kopie piętą w łydke
a uzasadnienie sam sobie sprawdz (tylko zeby napewno noga była obciążona
sadysta :twisted: :twisted: [czy mam wrazenie czy lubisz jak boli? :wink: ]
technika pieta w lydke napewno jest bardziej bolesna dla przeciwnika niz wykonana w drugi sposob
wiec jak chcemy zrobic kuku dla kogos kto nas bardzo nie lubi to ... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najpierw wychylam partnera w ta strone w ktora chcem rzuc. Jest lacznie 8 wychylec
- przod
- tyl
- lewo
- prawo
- lewo przod skos
- prawo przod skos
- lewo tyl skos
- prawo tyl skos
\ | / - - / | \
Tak jak w jojstickach
Gdy podcinam prawą nogą - lewa ląduje przy nodze partnera (po zewnetrznej stronie). W tym samym czasie wychylam partnera w lewo-gora-skos.
Prawą noga podcinam (nie uderzam!) prawa noge partnera robiac tzw. wage. Czyli glowa i reszta ciala od pasa w gore do pochyla sie do przodu w dol, a prawa noga "wycina" noge partnera lecac w gore. Prawa stopa (ta noga, ktora wynina) jest sciagnieta, a noga lekko ugieta w kolanie (tak zeby tylko palce dotykaly maty, bedac przy lewej nodze).
glowa prawa noga 0=oooo[]------ | | lewa noga
i rzucam nie do przodu tylko tak jak wyciagalem, czyli lewo-gora-skos. Jesli nie wyciagne partnera a tylko zrobie "waga" to noga parnera wyleci w gore a on bedzie stal dalej na nogach.
Zeby lepiej wyciagac w lewo-gora-skos mozemy lewa piete tez postawic w ten sposob, ze palce stopy ustawione sa w kierunku w ktorym rzucamy. Wtedy jak widze, sila ciala dochodzi.
Tak jak robie - co nie znaczy, ze to jest dobrze :roll:
Napisano Ponad rok temu
... Jak prawidlowo sie wyciagnie i wejdzie po wychyleniu to idzie bark w bark i udo w udo ...
Rowniez jestem za tak wykonywana technika, przy masywnym przeciwniku "kopanie" w lydke czy gdzies po achillesie (hm, pomijajac fakt ze przewaznie jak przyjdzie co do czego to nie ma czasu na "celowanie" w konkretny punkt) nie ma sensu, co najwyzej rozzlosci to przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
... Jak prawidlowo sie wyciagnie i wejdzie po wychyleniu to idzie bark w bark i udo w udo ...
Rowniez jestem za tak wykonywana technika, przy masywnym przeciwniku "kopanie" w lydke czy gdzies po achillesie (hm, pomijajac fakt ze przewaznie jak przyjdzie co do czego to nie ma czasu na "celowanie" w konkretny punkt) nie ma sensu, co najwyzej rozzlosci to przeciwnika
W innym wypadku trudno to nawet nazwać "dużym podcięciem zewnętrznym"...
Zresztą przy kilku metodach wyciągnięcia (w zależnośći czy atakujesz czy się bronisz i jest to kontrrzut) zawsze uderza się udem o udo, jak już napisal Marcin...
... a przed nim przez sto lat z górą pisali inni...
Dyskusje na temat gdzie uderzać świadczą o nieznajomości mechaniki tego rzutu, albo eksperymentach (co oczywiście się chwali), ale wtedy to jest już inny rzut...
Napisano Ponad rok temu
no chyba ze wykonuje sie go w wersji innej niż Judo KodokanDyskusje na temat gdzie uderzać świadczą o nieznajomości mechaniki tego rzutu, albo eksperymentach (co oczywiście się chwali), ale wtedy to jest już inny rzut...
Napisano Ponad rok temu
O soto gari to O soto gari i robi sie je tak jak opisali to Martius i Rosłoń. Dywagacje o kopaniu i innych patentach dotyczą interpretacji techniki w okreśkonej sytuacji wymyślanej przez tych, którym brak rzetelnego warsztatu. Ponadto O soto gari pochodzi od karate a nie Judo Kodokan.
Napisano Ponad rok temu
Panowie - ewolucja technik trwa caly czas ale jesli czlowiek nie rozwija sie razem z technikami to powinien zyc w skansenach.
Jesli w sporcie np po analizie tysiaca rzutow wychodzi ze najwieksza skutecznosc jest kiedy wykonujemy tak czy tak to nawet jesli to jest nieprawidlowe z punktu widzenia historycznego powinna nastapic zmiana w toku szkolenia.
Dlatego ja za prawidlowe uznaje takie wykonanie jakie jest wspolczesne moge znac wersje satra ale nie bede sie w niej specjalizowal jesli zostala zastapiona nowsza spradzona nie tylko w legendach starych mistrzow ale na macie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- bark w bark i udo w udo nie zadne piety czy kolana.
Napisano Ponad rok temu
a czytales post poprzedni z animacja ? 8)
I mimo, że jak walczysz np. w wysokich butach to miłe wydaje się kopnięcie na łydkę podeszwą, to o wiele pewniejsze jest prawidłowe wykonanie udem...
Przetestowane :wink:
Napisano Ponad rok temu
rey
Napisano Ponad rok temu
he he w moim wydaniu to jest raczej bark w klate, udo w kolano, ale co ja poradze że kurduplasty wzrost mam :wink: :wink:a czytales post poprzedni z animacja ? 8)
a na serio widziałem już kilka wersji o soto gari i faktycznie przedstawiona przez Martiusa jest najlepsza
z prostej przyczyny jest najłatwiejsza do wykonania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W końcu od początku się uczy, że rzut składa się z trzech faz , wychylenia, wejścia i samego rzutu... a jak wychylisz to zależy tylko od przepisów :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jujitsu - how long?
- Ponad rok temu
-
Stronka Klubu Kempo Tai Jutsu Ruda Śląska DOJO "Kochłow
- Ponad rok temu
-
tyci problem...
- Ponad rok temu