Silownia a kregoslup
Napisano Ponad rok temu
bardzo mozliwe ze taki temat juz byl, jednak takowego nie znalazlem, mimo usilnych poszukiwan . niedlugo rozpoczynam trening na silowni, a jako calkowity lajkonik nie wiem jakie cwiczenia wykonywac, by nie uszkodzic sobie za nadto kregoslupa (chciaaalbym jeszcze urosnac).
Pozdrawiam
Ps. Celem cwiczen jest ogolne zrzucenie paru kg (rzezba, sila itd. pewnie tez, ale mniej). Do silowni dorzucam takze bieganie
Pps. O silowni nie mam zielonego pojecia, wiec jezeli napisalem cos strasznie glupiego, to nie obraze sie gdy ktos mnie poprawi
Napisano Ponad rok temu
Tłumaczenie wszystkiego tak na sucho jest jak korespondencyjny kurs karate - bez wiekszego sensu. Na siłowni powinien być trener ( najlepiej po AWF) i pokazac Ci jak uniknąc przeciążenia kręgosłupa ( zwłaszcza przy przysiadach ze sztangą i martwym ciągu)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to lepiej na początek zasuwaj gdzieś gdzie jest trener czy instruktor.
Idziesz na miesiąc, rozpiszą Ci trening naucza jak bezpiecznie wykonywac ćwiczenia, jak w ich trakcie oddychać itp.
A potem wracaj na tą "wygodniejszą"
Moim zdaniem to najlepsze wyjście.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cziwczenia na laweczce, z tego co wiem, az tak kregoslupa nie obciazaja, podobnie jak inne, w ktorych plecy sa oparte i proste.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hej,wszsytkie ćwiczenie,wykonywane w pozycji leżącej odciążają kręgosłup,czyli na tzw np.aweczce.Ćwiczenia wykonywane w pozycji stojace logicznie mają o wiele wiekszy wpływ na kręgosłup.To zależy czy masz juz jakieś problemy czy nie.eżli masz watpliwosci skontaktuj sie z lekarzem sportowym.Pozdrawiam.Witam
bardzo mozliwe ze taki temat juz byl, jednak takowego nie znalazlem, mimo usilnych poszukiwan . niedlugo rozpoczynam trening na silowni, a jako calkowity lajkonik nie wiem jakie cwiczenia wykonywac, by nie uszkodzic sobie za nadto kregoslupa (chciaaalbym jeszcze urosnac).
Pozdrawiam
Ps. Celem cwiczen jest ogolne zrzucenie paru kg (rzezba, sila itd. pewnie tez, ale mniej). Do silowni dorzucam takze bieganie
Pps. O silowni nie mam zielonego pojecia, wiec jezeli napisalem cos strasznie glupiego, to nie obraze sie gdy ktos mnie poprawi
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie jest następujące:
Czy popularne ćwiczenia wykonywane w wielu dojo takie jak brzuszki, "scyzoryki", pompki mogą jakoś negatywnie wpływać na kręgosłup? Czy zbyt duża ilość tych ćwiczeń może wywołać bóle w plecach?
Napisano Ponad rok temu
Odnawiam temat.
Moje pytanie jest następujące:
Czy popularne ćwiczenia wykonywane w wielu dojo takie jak brzuszki, "scyzoryki", pompki mogą jakoś negatywnie wpływać na kręgosłup? Czy zbyt duża ilość tych ćwiczeń może wywołać bóle w plecach?
wszystko zalezy jak je wykonujesz...
dam przykład, nie wolno robić brzuszków z prostymi nogami, takich drobiazgów jest bardzo dużo.
Napisano Ponad rok temu
Pozatym nauka prawidlowej techniki wykonywnia cwiczen tez ma znaczenie, aby wykluczyc kontuzje.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Uzz(laik w dziedzinie kulturystyki;)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
drążęk w futrynie - pyt. od strony technicznej
- Ponad rok temu
-
SIATKOWKA
- Ponad rok temu
-
MAM PROBLEM
- Ponad rok temu
-
Śródręcze
- Ponad rok temu
-
Przysiady- dobra czy nie??
- Ponad rok temu
-
Śródręcze
- Ponad rok temu
-
Przechodzę na dietę....pomoże mi ktoś? :)
- Ponad rok temu
-
Bieganie
- Ponad rok temu
-
tablety - za duże :)
- Ponad rok temu
-
Wzmacnianie kolana
- Ponad rok temu