Przysiady- dobra czy nie??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak się boisz to rób półprzysiady - aż kąt między łydką a udem osiągnie 90 stopni.Słyszałem gdzieś, że przysiady niszczą stawy kolanowe. Czy tak jest naprawde? Jeżeli tak, to co robić zamiast?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo to ich niszczacy wpływ na kolana jest raczej mitem.
Przysiady z wyskokiem są rzeczywiście wspaniałym ćwiczeniem na siłę dynamiczną,
przez niektórych zwaną eksplozywną. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby po wylądowaniu miękko, płynnie i z lekkim oporem schodzić w dół do przysiadu.
Powody są dwa:
1. Aby nie narażać się na kontuzje stawów.
(nie schodzić w dół zbyt szybko oraz nie blokować stawu hamując ruch zbyt gwałtownie)
2. Dla większej skuteczności ćwiczenia. Zmuszamy w ten sposób mięśnie do pracy ekscentrycznej.
I tu mi się nasuwa ciekawostka, lekko offtopicowa - Podobno jej duże znaczenie odkryli Rosjanie. Zauważyli, że skoczkowie spadochronowi mają bardzo silne nogi. Potem jako metodę treningową w szkoleniu skoczków wzwyż zastosowali zeskoki. Efekty były bardzo dobre, jednak przy zbyt dużej wysokości prowadziły niestety do kontuzji.
Napisano Ponad rok temu
Zeby cie czasem nei rozpieprzylo od nadmiaru tej energiiJa jednak polecam przysiady z wyskokiem wyrabiają sraszną siłe, ogromną dynamikę i zwiększają szybkość twoich nóg.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Śródręcze
- Ponad rok temu
-
Przechodzę na dietę....pomoże mi ktoś? :)
- Ponad rok temu
-
Bieganie
- Ponad rok temu
-
tablety - za duże :)
- Ponad rok temu
-
Wzmacnianie kolana
- Ponad rok temu
-
TRENING SILOWY W BEZ SPRZETU - PLAN