fallkniven z damastu
Napisano Ponad rok temu
tak sobie chodziłem po budo i link pewien :wink: mnie naprowadził na takie cudo. mam w związku z tym pytanie, zastanawim się czy taka firma jak fallkniven robi noże z damastu na pokaz i pod szkło (co mi nie pasuje do wizerunku firmy) czy faktycznie jest to pełnoużytkowy nóż z tej stali.
bo z tego co tu często czytam, ze stali damasceńskiej robi się teraz głownie noże kolekcjonerskie "bo ładne ma wzorki" , ale nie mają one nic z właściwości dawnego damastu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ręczna robota, wyglądają całkiem nieźle...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Tlim kiedyś wspominał,że dopiero dopracowuje tą technikę obróbki i zahartowanie tych ostrzy sugeruje ich przeznaczenie raczej do kolekcji niż w teren.
Napisano Ponad rok temu
Jego dokładne zbliżenia można zobaczyć na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Cena jest bardzo wysoka 4322zł minus rabaty za członkostwo w klubie Arizzon, ale poza ceną jest to jak najbardziej użytkowy nóż, o wyjątkowej twardości 64 HRC
poniżej jego dokładny opis:
NL5 cx Idun
DŁUGOŚĆ CAŁKOWITA: 215mm / 8,46"
DŁUGOŚĆ GŁOWNI: 100mm / 4"
GRUBOŚĆ GŁOWNI: 5mm / 0,20"
WAGA: 190g / 0,32 lbs
STAL: stal damasteńska Cowry
TWARDOŚĆ: 64 HRC
RĘKOJEŚĆ: skóra
POCHWA: skórzana ręcznie robiona
Skład stali Cowry X
C- 3,00
Cr- 20,00
Mo- 1,00
V - 0,30
Napisano Ponad rok temu
Cena jest bardzo wysoka 4322zł
8O
Czy ten damast jest skuwany ze złota i platyny? 8O
Ta twardość, jak na nóż do pracy w terenie, nie wróży żywotności przy rąbaniu raczej... :roll:
Napisano Ponad rok temu
bo nie rozumeim za co taka kaska
64 ?? nie za kruche to to będzie ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale Fallkniven opisuje to tak
This is probably the world's best edge steel, all categories, and definitely one of the most exclusive blades ever made.
hmmmm :wink:
Napisano Ponad rok temu
Its hardness is no less than 64 HRC! The sides consist of stainless, 120-layer Damascus steel, and with the edge of powdered steel, we have formed a blade which in its beauty and strength is world class, no less
Napisano Ponad rok temu
NIE!!!
Napisano Ponad rok temu
Kto mi to potem odmaluje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzę , że rozpętałem małą burzę. Wszystkie informacje, którymi dysponuję załączyłem do mojego postu. 64HRC to faktycznie twarde diabelstwo, jednak wielkość tego noża nie pretenduje go do rąbania, więc chyba obawy, o wykruszenie są nieco mniejsze, zresztą nie wiem jak w tym "wynalazku" ma się twardość do sprężystości. To najdroższy i wg Fallknivena najbardziej zaawansowany technologicznie ich produkt - chyba mają już taka silną markę, iż nie muszą uciekać się do takich chwytów marketingowych gdzie produkt z odjechaną do nieprzyzwoitości ceną ma budować wyobrażenie, o możliwościach marki.
To chyba raczej pokaz ich kunsztu i należy go traktować jako pewna ciekawostkę, z drugiej jednak strony ... co taką burzę wywołało? - oczywiście cena! Ale wystarczy poszperać w ofertach amerykańskich producentów z damastenu ich ceny są często jeszcze wyższe, a parametry często gorsze. Zresztą ja nie spotkałem się do tej pory z nożem o twardości 64HRC.
Napisano Ponad rok temu
jednak wielkość tego noża nie pretenduje go do rąbania, więc chyba obawy, o wykruszenie
No to miast rąbania wyobraźmy sobie jak ten nóż upada na beton, kamień! Tudzież podczas krojenia mięsa ześlizguje się na kość, albo natrafia na śrucinę. Chrup i po krawędzi tnącej. Może trochę pesymizuję, ale stara zasada pszczół mówi, że jak cos się może popsuć, to na pewno się popsuje.
Ale wystarczy poszperać w ofertach amerykańskich producentów z damastenu ich ceny są często jeszcze wyższe, a parametry często gorsze. Zresztą ja nie spotkałem się do tej pory z nożem o twardości 64HRC.
Hmmm, no tutaj zdania są podzielone. Pomijając fakt, iż za 500 zł można mieć nóż od Tlima, o dłuższej klindze. A poza tym, jeżeli już musimy spojrzeć na hamerykańską stronę mocy, to tam również nie ma takiej tragedii, żeby żyły rwać:
Za 425 dolarków
Za 450 dolarków
Może nie z twardością 64 HRC, ale na pewno spokojnie dające sobie radę w pracy.
I jeszcze by tego znalazł sporo.
Osobną sprawą jest to, że noże Tlima i te z powyższych dwóch zdjeć, nie są laminowane warstwą damastu, ale całe są z damastu....
Pokaz kunsztu to też raczej nie jest, bo na czym miałby on polegać? Chyba, że cała zabawa tkwi w laminowanej stali. Chociaż powiem szczerze, że z tego co kojarzę, inni też tak robią i nawet Panowie ze stajni STRIDERa, na zeszłoroczny BladeShow przygotowali topór z tytanu z wlaminowaną krawędzią tnącą z Talonitu.
Nie podważam polityki marketingowej firmy Fallkniven, ale z ceną chyba jednak troszkę za wysoko pojechali.
Bez agresji. Pozdrawiam.
Jumbo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dead Metal
- Ponad rok temu
-
jakie noże survivalowe?
- Ponad rok temu
-
Nowosci z Cold Steela
- Ponad rok temu
-
Najlepszy nóż wg Ciebie od 50 PLNów do 100 PLNów ... !!
- Ponad rok temu
-
Najlepszy nóż wg Ciebie do 50 PLNów ... !!
- Ponad rok temu
-
CRKT Hammond A.B.C.
- Ponad rok temu
-
Opluty pająk - sprostowanie
- Ponad rok temu
-
W koncu leatherman 100% zgodny z moimi potrzebami
- Ponad rok temu
-
Jaki klej pod śruby?