Opluty pająk - sprostowanie
Napisano Ponad rok temu
1) spyderhole - nie podoba mi się ten patent. Może mam aspyderholowy palec, ale znacznie szybciej udaje mi się otworzyć nóż thumbstudem czy thumbdisciem. Czy przypadkiem taki otwór w ostrzu nie osłabia go?
2) funkcjonalność - nie neguje jej. To, moim zdaniem, plus tej firmy. Noże są naprawdę porządnie wykonane i faktycznie nadają się do dłubania i skrobania.
3) lockback - Vince napisał, że to jest świetna blokada i nawet czasem mu bardziej pasuje, jak linnerlock. Nie napisałem, że ta blokada jest do kitu. Jest mocna i prosta w wykonaniu (proste rzeczy rzadziej się psują). Mnie lockback nie pasuje ze względów komfortowych. Złożenie noża z linner czy frame lockiem to 1 sek., a z lockbackiem trzeba się bawić i w ogóle nieraz się nie da złożyć kosy bez pomocy drugiej ręki. Nie leży mi ta blokada.
4) trójkątne ostrze - chwyciłem spyderco z charakterystycznym, paskudnym, trójkątnym ostrzem. Dobrze się trzymało. Do pracy całkiem fajne, ale jak dźgnąłem twardy przedmiot, to coś mi w kciuku przeskoczyło. Ten patent też mi nie leży.
5) wygląd zewnętrzny - umff :blus: chyba najładniejszy jest C79BK
6) jakość wykonania - uważam, że stoi na odpowiednim poziomie. Nie mam zastrzeżeń.
Konkludując, są to paskudne, wytrzymałe, dobre do roboty noże, ale mnie nie pasują.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tractors don't have to look like Ferraris -tak mowi Sal Glesser o swych nozach, pytany dlaczego Spyderki sa takie brzydkie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie przejmuj sie, wiekszosc objawow negatywnego podejscia do Spyderco sama przechodzi po jakims czasie. Tak to juz jest ze Spyderco.
Potwierdzam, ja tak mialem, najpierw podobaly mi sie "taktyczne" Mody, Emersony i Boa, a potem sprawilem sobie Paramilitary i od tego momentu juz zlego slowa o Spyderco nie powiedzialem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
są naprawdę porządnie wykonane i faktycznie nadają się do dłubania i skrobania
...no do dłubania i skrobania najlepszy jest Chinook...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
są naprawdę porządnie wykonane i faktycznie nadają się do dłubania i skrobania
...no do dłubania i skrobania najlepszy jest Chinook...
Masz rację , jeszcze dwa :
Ronin-nóż do pizzy
Civilian- nóż do kwiatów (niezbędnik w każdej kwiaciarni)
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
ja np. nie przepadam za calkowicie metalowymi rekojesciami i tez nozyk raczej (nie tylko przez cene :wink: ) do mnie nie trafi
czlowiek nie musi sie zachwycac kazdym nozem z klasa :roll: (badz bez klasy, zaleznie od swiatopogladu)
p.s.
i tak uwazam native III za najpiekniejszy i najwygodniejszy noz na swiecie
taaaak Chinook moze poskrobac :wink:
Napisano Ponad rok temu
ale tylko w wersji bez ząbków. no i jeszcze Perrin - nóż zastosowania ogólnokuchennego (chociaż głównie do mięsa). Rescue do skrobania ziemniaków. a do czego jest Szabofly?Civilian- nóż do kwiatów
Napisano Ponad rok temu
takie EDC miejskiego kuternogi
Napisano Ponad rok temu
ale tylko w wersji bez ząbków. no i jeszcze Perrin - nóż zastosowania ogólnokuchennego (chociaż głównie do mięsa). Rescue do skrobania ziemniaków. a do czego jest Szabofly?Civilian- nóż do kwiatów
Civilian zawsze ma ząbki ! A ząbki w kwiaciarni wymiatają . Powaga nic lepszego na łodygi jeszcze nie wymyślili .(Znajoma robiła w kwiaciarni to wiem)
No i Gunting ,ten to tylko do dłubania jest. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Civilian zawsze ma ząbki
a ten?
a na kwiatkach się nie znam - myślałem że plain lepiej podetnie....
Gunting może być do drylowania wiśni...
Napisano Ponad rok temu
[
Civilian zawsze ma ząbki ! A ząbki w kwiaciarni wymiatają . Powaga nic lepszego na łodygi jeszcze nie wymyślili .(Znajoma robiła w kwiaciarni to wiem)
No nie, jest jeszcze wersja plain, chociaż nigdzie w Polsce jej nie widziałem
Edit: ubiegł mnie Lukaszki
Napisano Ponad rok temu
Jednym słowem pająki są wszedzie BRRRRRR.
Napisano Ponad rok temu
To oCyvilianie ,nie zauważyłem Waszych postów ,a potem przyszło powiadomienie . Sorry za dwa posty.
Napisano Ponad rok temu
Powaga, pierwszy raz widzę
chyba jakiś limited edition
a police może do otwierania kopert?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] przestraszony
Napisano Ponad rok temu
Nie przejmuj sie, wiekszosc objawow negatywnego podejscia do Spyderco sama przechodzi po jakims czasie. Tak to juz jest ze Spyderco.
Potwierdzam, ja tak mialem, najpierw podobaly mi sie "taktyczne" Mody, Emersony i Boa, a potem sprawilem sobie Paramilitary i od tego momentu juz zlego slowa o Spyderco nie powiedzialem.
Jak sobie przypomnę jeden z moich postów z początków RaF'owego bytu na "budo" - w temacie Spyderco oczywiście "... co to za dziwactwo etc...." to mi dzisiaj szczerze wstyd
Przeciez to doskonałe noże o jednym z rozsądniejszych jaki znam stosunku cena-jakość i charakterystycznym dla całej linii produkcji "designe'm" (po za paroma nowymi "wynalazkami").
Arschschmerzen, wg mnie częśc Twoich argumentów jest mocno naciąganych, nie wynikających z faktycznych walorów noża ale z Twojego, bliżej nie wyjaśnionego uprzedzenia do marki. :roll:
Ale każdy ma swój gust :twisted:
8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
W koncu leatherman 100% zgodny z moimi potrzebami
- Ponad rok temu
-
Jaki klej pod śruby?
- Ponad rok temu
-