Amunicja
Napisano Ponad rok temu
Hehe to bogaty jesteś ŻW :wink:
Ale to tylko od święta :-) Normalnie, to Selier&Bellot
Napisano Ponad rok temu
A do czego?
kapral my tu nie dyskutujemy o armatach ale o krótkiej broni palnej w rękach cywila, która służy wyłącznie do samoobrony a przede wszystkim o doborze amunicji do niej.
Masz jakies ciekawe info o amunicji to sie włącz i podziel wiedzą może ripper z tego skożysta.
Pozdro.
Trudno mówić o samoobronie w przypadku broni palnej (chyba że gazówki albo "gumowe kule") Broń palna została wymyślona do jednego celu... pruba samoobrony jest podobna do samoobrony nożem... kilka centymetrów w jedną lub drugą strone może zadecydować o życiu lub śmierci...
Jeśli bym miał wybrać co załadować do magazynka to najlepiej 7,62 mm x 38... jak już strzelać to raz a dobrze... tak żeby sie "cel" długo niemęczył :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Pomijam zamiłowanie do uprawiania strzelectwa.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
ArbuZ jesli nie do samoobrony to do czego jest potrzebny cywilowi pistolet lub rewolwer?
Pomijam zamiłowanie do uprawiania strzelectwa.
Pozdro.
Jest to racja, ale z drugiej strony, spójrz na definicje samoobrony wg ustawy, efekty rażenia broni palnej oraz konsekwencje.
Jest to chyba co innego niż użycie pałki, prawda?
Tzreba pamiętać, że wyciągając bron, trzeba być gotowym jej użyć. Użycie broni wiąże się z wysokim ryzykiem zabicia przeciwnika. A to w 90% przypadkach, kończy się w sądzie ozreczeniem o pzrekroczeniu granic samoobrony i użycie niewspółnmiernych srodkó do zagrożenia.
Każda amunicja, nie zonaczona jako non-lethal, jest pzreznaczona do zabijania, a to w aspekcie prawnym, chyba już nie samoobrona, prwa?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
słyszałem, ze już go nie używają.
Eh ta amerykańska poprawność :-)
Napisano Ponad rok temu
Ripper... miałem na myśłi TTwz.33 8)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na szybko znalazłem tylko tego linka...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kapral po tym co zobaczyłem na twojej stronce wnioskuję, że znasz się na broni i zagadnieniach z nią związanych. Nie rozumiem natomiast braku umiejętności rozróżnienia przeznaczenia broni dla cywila a innych użytkowników. Chodziliśmy dookoła stwierdzenia że broń służy do zabijania. To fakt ale tylko w przypadku wojska i wyspecjalizowanych służb porządkowych. Natomiast cywil może posiadać broń w celach: kolekcjonerskich, do uprawiania strzelectwa sportowego, lub właśnie samoobrony.
Pomijam handel bronią.
Jak ktoś wrzuci temat jak strzelać aby skutecznie obezwładnić nie zabijając to wtedy możemy pogadać precyzyjniej o doborze amunicji, broni i technice oraz taktyce.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ja nie wiem ja dla mnie każdy strzał nawet amucicją nie zabijającą ( a raczej słowami pewnego mądrego człowieka " mniej zabijającą") niesie ze sobą ryzyko zabicia albo trwałego uszkodzenia ciała ergo jak strzelasz zawsze strzelasz tak żeby unieruchomić delikwenta. W wiekszości przypadków niestety równa się to posłaniem gościa do krainy wiecznych łowów.Jak ktoś wrzuci temat jak strzelać aby skutecznie obezwładnić nie zabijając to wtedy możemy pogadać precyzyjniej o doborze amunicji, broni i technice oraz taktyce.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
No ja nie wiem ja dla mnie każdy strzał nawet amucicją nie zabijającą ( a raczej słowami pewnego mądrego człowieka " mniej zabijającą") niesie ze sobą ryzyko zabicia albo trwałego uszkodzenia ciała ergo jak strzelasz zawsze strzelasz tak żeby unieruchomić delikwenta. W wiekszości przypadków niestety równa się to posłaniem gościa do krainy wiecznych łowów.Jak ktoś wrzuci temat jak strzelać aby skutecznie obezwładnić nie zabijając to wtedy możemy pogadać precyzyjniej o doborze amunicji, broni i technice oraz taktyce.
Pozdro.
dodać tzreba, stres adrenaline, i takie tam;) cieżko stzrelić wtedy w jakieś konkrete miejsce, wide w udo albo chuj wie co.
Nie rozumiem natomiast braku umiejętności rozróżnienia przeznaczenia broni dla cywila a innych użytkowników
Wiesz, ja wychodze z jednego założenia.
To tylko mojem osobiste pzrekonanie- Jestem cywilem, broń nie ejst dla mnie pzreznaczona.
chce sobie postyzrelać, jade na szkolenie albo na stzrelnice.
Ostatnio naprawiałęm kumplowi klamke, i się go pyta, człowieku, masz dobrą prace, żone, córke, to na chuj ci to w domu?
Jak dla mnie, za duże ryzyko.
A co do kolekcjonerów- super hobby! jak broń jest zdekowana:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiem że do idealnego pistelotu to TTtce dużo brakuje... ta z której miałem przyjemność strzelać pochodziła z roku 1949, pojącia "celność" i "skupienie" wydawały sie niedotyczyć tego modelu, do tego był to egzemplaż prawie gładkolufowy... i pomyśleć że to jest (mam nadzieje że już ją zezłomowano) broń służbowa w jednej z śląskich agęcji ochroniarskich której z nazwy niewyienie...
Co do samego posiadanie broni w polsce... dopuki niezmieni sie mentalność ludzi i polityków to zawsze bedom takie szopki... nawet jeśłi masz broń (jesteś wyjątkowym szcześciacrem) to niemożesz jej użyć... i do tego prasa która ze wszystkiego robi senascje... kolekcjoner broni to w ich oczach niebezpieczny psyhopata dysponujący nielealnym arsenałem...
Napisano Ponad rok temu
Jak oddałem go do dekowania to nie dośc ż ezapłaciłem od cholery to jeszcze odebrałem kawałek złomu. Żal było patrzeć. Sprzedałem za marne grosze bo nikt tego nie chciał....
A najgorsze, k***a, że czasami trzeba tak spieprzyć jakiś unikatowy egzemplarz, bo innym wyjściem jest tylko huta Ech, te nasz prawo o broni... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Za dużo i za często używana przyprawa nuży - czy jak mawia jeden mój agresywny znajomy "Za dużo k..wa w k..wa"!
Głupi chłop nie jesteś więc się szanuj i nas szanuj. OK?
Napisano Ponad rok temu
Kapral jest sporo racji w tym co mówisz tylko jak piszesz w odniesieniu do mnie to nie podkreślaj swojej wypowiedzi ch...mi bo to niczemu nie służy a wręcz przeciwnie razi.
Pozdro
Wybacz, nie chcialem cie w zadnym stopniu urazic.
Pisalem to w odniesieniu do swojego pogladu na sytuacje.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Najskuteczniejsza broń biała
- Ponad rok temu
-
techniki rzucania
- Ponad rok temu
-
DMUCHAWKI - ktos sie tym bawil?
- Ponad rok temu
-
kiedyś często ktoś szukał sklepu z dobrymi batonami zapodaje
- Ponad rok temu
-
Macie namiary na sklepy z Kamami?
- Ponad rok temu
-
jak rzucac rzutka ???
- Ponad rok temu
-
SAI
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Torpedo - know how
- Ponad rok temu
-
BROŃ PALNA - badania lekarskie!!!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Broń palna prosba o pomoc.
- Ponad rok temu