Amunicja
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mniej więcej takie paskudne dziury to draństwo robi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
;-)
Napisano Ponad rok temu
Nosze Federale: Expanding Full Metal Jacket.
Relatywnie tania, (ok 3pln za kulke) doskonale ekspandujacy pocisk, a wyglada jak FMJ.
Dla mnie cena jest istotna, bo uwazam, ze amunicje noszona codziennie nalezy wymieniac przynajmniej co kwartal. Trzeba tez ja sprawdzic czy poprawnie dziala w naszej broni:
strzelam z niej testowo ok 100 strzalow, zanim zdecyduje sie na zmiane rodzaju ammo.
IMHO najlepszy jest SPEER Gold Dot, ale droga( ok5,50) i nie zawsze dostepna, No i ma wglebienie wierzcholkowe, co bywa zle widziane przez prokuratora...
Najtansza akceptowalna to moim zdaniem Seller JHP 115grain. (jakos ciut ponizej 1pln)
pozdrawiam
n.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu

tak, jak wspomniany juz pocisk .223 remington do M16

ofkoz pierwsza wersja
Napisano Ponad rok temu
moc obalająca musi być duża , szczególnie jeśli ma się do czynienia z szaleńcem na prochach z nożem [albo w innych podobnych sytuacjach] i wydawało by się wbrew logice może to być mniej zabójcze dla postrzelonego - jeśli poczuje pierwszy strzał to może nie będzie trzeba powtarzać [kula szybciej zwolni - powinna być płyciej], a jeśli zatrzyma się dopiero po 5 strzałach w korpus to szanse przeżycia drastycznie maleją
tak mi sie przynajmniej wydaje
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Aha Kapral druga też...
Napisano Ponad rok temu
A wiesz Smoku że myślałem że to na avatarze to przeziernik? Niewazne. Zabronione? Po podpisie wnioskuje żeś nożownik więc wiec że nóż zadaje o wiele gorsze obrażenia. Pozatym to własnie "zwyczajna"(FMJ) amunicja ma tendencje do wyłażenia na wylot rykoszetowania i ranienia osób postronnych.
Aha Kapral druga też...
Ad.1. nie, to dziurka Spyderco...ja nawet nie wiem co to przeziernik

Ad.2. Nóż zadaje obrażenia z pewnością...czy gorsze? Nie wiem...moim zdaniem cięcie jest trochę schludniejsze od rozrywająco-wkrecającego się w bebechy pocisku

Ad.3. "Zagrożenie osób postronnych" rozumiem bardziej jako szansę na zranienie chybionym pociskiem... I jeśli jako niewinny cel dostane "zwykłą" kulkę, to mam chyba większą szansę na przeżycie...chyba

Od razu zaznaczam, że nie znam się na amunicji, to so piszę to tylko wolne skojarzenia i takie moje przemyslenia.
PZDR,
Smoku
PS.: W ogóle potraktujcie moje wypowiedzi na loozie :wink:
PS.2.:Nie nożownik...raczej nożo-fan, aczkolwiek na atrapy się sparuje nieraz...
Napisano Ponad rok temu
jako ofiara, to tak naprawdę byś nie chciał dostać celnym pociskiem który wyleciał z bandziora i gdzieś sobie zrykoszetował, także byś nie chciał żeby bandzior, który trzyma Ci nóż przy gardle, stał dalej pomimo celnego trafienia pełnopłaszczowym pociskiem, no i nie chciał byś dostać rykoszetem wystrzelonym w zupełnie innym kierunku który się pechowo odbił
[przeziernik to rodzaj celownika]
Napisano Ponad rok temu
no to może ja - strzała od Sapkowskiego to by była amunicja fragmentująca [zabroniona] - a nie grzybkująca - tutaj ciągle jest jeden kawałek do wyjęcia [przeważnie]
Dziekuję za wyjaśnienie. czy z punkty widzenia ofiary, obrażenia nie są podobnie destrukcyjne? Pytam na serio, nie złośliwie.
nie chciałbymjako ofiara, to tak naprawdę byś nie chciał dostać celnym pociskiem który wyleciał z bandziora i gdzieś sobie zrykoszetował, także byś nie chciał żeby bandzior, który trzyma Ci nóż przy gardle, stał dalej pomimo celnego trafienia pełnopłaszczowym pociskiem, no i nie chciał byś dostać rykoszetem wystrzelonym w zupełnie innym kierunku który się pechowo odbił

1. Czy jest możliwe, aby osoba naprawdę stała i byla zdolna do ruchu po trafieniu pociskiem...to znaczy poza zwijaniem się po ziemi z bólu? Nawet pelnopłaszczowym...
2. Czy kule takie jak na zdjęciu (grzybkujące - tak je nazwałeś?) nie rykoszetują?
Dzięki[przeziernik to rodzaj celownika]

PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Mialem okazję w czasie szkolenia strzeleckiego w CSP Legionowo oglądać filmy dokumentalne z akcji policjantów amerykańskich gdzie wielokrotnie trafieni bandyci stawiali opór ostrzeliwując się a po zabiciu ich okazało się że mieli zaliczone po kilka lub kilanaście trafień. Te doświadczenia były przyczyną powstania amunicji specjalnej o dużej sile obalającej.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
fragmentująca rozpada się na kawałki czyli raz,że "promień obrażeń" w ciele będzie większy [np. odłamki rozleca się na 20 cm dookoła toru lotu kuli, a dwa, że cholernie trudno bedzie takiego człowieka wyleczyć [może teraz jak się ma rentgeny i inne cuda nieco łatwiej ale mimo wszystko to będzie szukanie igły w ... człowieku]
nigdy nie zostałem postrzelony ale ugryzienia psa poczułem dopiero po kilku minutach jak przemywałem rece [wcześniej było tylko uczucie odrętwienia] - oraganizm człowieka to wspaniała rzecz - potrafi natychmiast wpompować do krwi znieczulenie - bardzo skuteczne [później opowiadają, że człowiek był w szoku i nie czuł... no na pewno w szoku po takiej ilości znieczulaczy ale to mechanizm ratujący życie]
[na pewno znajdziesz masę filmików jak facet postrzelony kilka razy praktycznie tego nie zauważa i ciągle działa/atakuje]
generalnie każda amunicja która deformuje sie po trafieniu rykoszetuje mniej niż taka "sztywna"\"twarda" - większość energii idzie na rozpłaszczenie (zderzenie sprężyste ,niesprężyste itp. - fizyka) dokładnych danych co i jak rykoszetuje nie podam
natomiast łatwo to sobie wyobrazić rzucając kulkę stalową i ołowianą na posadzkę
kąt uderzenia tez jest ważny
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Najskuteczniejsza broń biała
- Ponad rok temu
-
techniki rzucania
- Ponad rok temu
-
DMUCHAWKI - ktos sie tym bawil?
- Ponad rok temu
-
kiedyś często ktoś szukał sklepu z dobrymi batonami zapodaje
- Ponad rok temu
-
Macie namiary na sklepy z Kamami?
- Ponad rok temu
-
jak rzucac rzutka ???
- Ponad rok temu
-
SAI
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Torpedo - know how
- Ponad rok temu
-
BROŃ PALNA - badania lekarskie!!!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Broń palna prosba o pomoc.
- Ponad rok temu