Nałóg :-)) ( ostatnie zaktualizowanie )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
łeeee??? 8O 8O :?Zastanawie mnie jedno pytanie. Szlif robiac pilnikiem, pilowac gora dol czy dol gora ?
proszę o inny zestaw pytań...
weno sprecyzuj zapytke Masta
że od grzbietu na ostrze czy od ostrza w grzbiet???
Napisano Ponad rok temu
ja zwykle
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak już pisałem, masz złote łapska. No i przedewszystkim świetne pomysły na podejście do roboty. Życzę jeszcze opanowania w zadowalającym dla Ciebie (i innych ) stopniu hartowania.
hartowanie nie wyszło mi pierszy raz tak jak chciałem , niestety w warunkach "domowych" takie rzeczy sie zdarzają
Napisano Ponad rok temu
zaraz po hartowaniu które napewno wyszło
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
podczas hartowania lekko pofalowało ostrze , wyprowadzenie go do w miare przyzwoitej formy zajeło mi na dwie strony jakieś 2,5godziny , twarde to jak cholera , nawet papierem ściernym nie zabardzo szło a wygląda to teraz tak :
i tak
i jestem zadowolony , teraz już została najłatwiejsza i najprzyjemniejsz część roboty .
następne zdjęcia niebawem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
uuups - nie zdążyłem - wycofka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- może tak jak w Mad Dogach - tylko ręcznie? ale efekt jest jak to powiadają nie do podjetralalania....Na glowni widac wyraznie podczas calej obrubki ze szlif by prowadzony po luku wzdluz linni ostrza , a nie w poprzek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piter , przy wykonczani u po hartowaniu to rozumiem , wzdluz osi jest latwiej uzyskac "czyste" wykonczenie ( choc msci to sie przu uzytkowaniu noza ) , jednak na zdjeciach widze ze Marcin , szlifowal tak od poczatku i to mnie dreczy.
Seiken nie dręcz sie sprawa jest prosta . Całkiem na początku szlifuje w poprzek , ale już w opróbce właściwej wzdłużnie co by mieć dobrą kontrole na równością i płaskością szlifu , pracuje wtedy moim niezastąpionym narzędziem - tj. 300x25x8 płaskownik z włókna szklanego z naklejanymi co jakiś czas na taśmie dwustronnej papierami ściernymi (zaczynam zaraz po pilniku papier 120 i równam szlif jak jestem zadowolony co rzadko u mnie występuje przechodzę do 240 i długo długo szlifuje , i prawie gotowe , po hartowaniu wracam jeszcze do 240 co by sprawdzić czy szlif sie nie pofalował i wykończenie 500 już właśnie po łuku , większych nie stosuje bo dziwne są dla mnie noże z mirrorem - takie półkowce )
ot i cała sprawa
po kolejnych 2 godzinach nabiera to to już kształtów noża, największy problem był z wywierceniem otworka bliżej ostrza , wiertło ostrzyłem 8 razy ale poszło
ogólny zarys zostł trochę zmodyfikowany - to taka moja zachcianka
c.d.n.
Napisano Ponad rok temu
Gratulacje, czekam na dużego .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
c.d.n.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oksyda,czernidło,co polecacie
- Ponad rok temu
-
Łuk
- Ponad rok temu
-
chce kto pochwe?
- Ponad rok temu
-
Palenisko extremal
- Ponad rok temu
-
Rękojeść Frostsa
- Ponad rok temu
-
Szycie ręczne
- Ponad rok temu
-
Futeral do noza skladanego - z czego robic?
- Ponad rok temu
-
Pomysły inż. Schtruntza
- Ponad rok temu
-
Wyostrzenie i konserwacja katany
- Ponad rok temu
-
nordic style knife
- Ponad rok temu