przeczytałem wszystkie
uzyłem opcji szukaj
nie jestem wcale nowy mało piszę ale zaglądam od dawna
i do konkretów:
pytanie z pozoru banalne
kto zajmuje się treningami FMA w warszawie ??
proste prawda ?
wcale że nie...
przyjmijmy że osoba pytająca:1 nie jest zaawansowana teoretycznie w temacie - czyli nie pójdzie na trening do A i do B i nie oceni gdzie jest prawdziwe FMA a gdzie ktoś wciska jakiś self-made pseudo system (było już o takich na forum), nie rozróżni czy to jest doce pares czy pseudo doce pares itd - nie chcę za bardzo rozwijać bo kwestia była już omawiana...
2 nie zna ludzi ze środowiska MA którzy pomogliby dokonać wyboru/oceny...
wchodzimy na budo, czytamy i sytuacja się wcale nie rozjaśnia...
znajdujemy "pałki i noże" lub same "pałki" w kilku miejscach:
viet vo dao (niby nie FMA ale pałki są) - ale znajdujemy też opinie, że techniki trochę drewniane, ruchy schematyczne (temat pałka a nóż) - a sam prowadzący przyznaje, że w prawdziwych FMA te kwestie rozpracowane są o wiele lepiej... czyli chyba nie
combat kalaki - niby tak, FMA jak wynika z ich informacji i wogóle jest dobrze... ale znow na budo temat (ck a fma) który wzbudza powazne wątpliwości - czyli chyba również nie
braingame - właściwie brak jakichkolwiek opnii - trener pisze "opieramy się na bla bla bla" i tak, jesteśmy FMA ale znów na budo tematy - w jednym wątpliwości juz do samej strony www hwarang, a w drugim opinia AdamD z wizyty na treningu noży - znów wątpliwości i nikt nic nie wie
sytuacja robi się trudna... podobno w Krakowie robią FMA (Ros)- ale dojeżdżac na treningi po pracy ? nierealne...
nad morzem też -(Kenjiro) no może nie FMA ale dobre pałki... tyle że dojazd gorszy niż do krakowa - znow zonk.
cały czas trzeba brać pod uwagę posty takie jak Naseem'a (pisze sensownie to może coś wie;) ) w temacie P. zaremba a....
A co do Kali czy escrimy to miałem okazję ćwiczyc u kilku osób (i dużo się nauczyłem!) i jak już myślałem że jestem całkiem niezły (w sumie słusznie) to trafiłem do kogoś kto nie mówił nawet po polsku i nie wiedział, że są jakies CK i PZ ( o modern arnis wiedział bo ma stopień mistrzowski notabene) i jak mi pokazał co to jest Kali to się załamałem. po prostu uczyłem się jakis gówien wcześniej bez sensu. "Fajnie" jest pomyśleć ,że setki osób nadal uczą się FMA które z FMA nie ma nic wspólnego.
i mając juz zebrany obraz z całego forum ponawiam lamerskie pytanie:
gdzie w warszawie (ale i gdzie w polsce - bo temat mam nadzieję jest ciekawy nie tylko dla mnie) można trenować PRAWDZIWE FMA.
tak żeby po 3 latach treningu nie okazało się, że naprawdę to trenowaliśmy jakieś wizje trenera, a o FMA nie mamy pojęcia...
może przegapiam jakiś wazny aspekt
może nie znam jakiegoś klubu
a może znajdzie się jakiś adept FMA który nie prowadzi normalnych treningów ale zechce podzielic się swoja wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem ?