Tajski i ewolucja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Który uzupełniemy (wschodnimi) kopnięciami i (południowym) parterem!
Napisano Ponad rok temu
jak dla mnie to prawdę waćpan prawiszCzyli że jeżeli chodzi o uderzenia pięściami, to nie wymyślono lepszego stylu walki od (zachodniego) boksu?!
Który uzupełniemy (wschodnimi) kopnięciami i (południowym) parterem!
taka mała "globalizacja"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Co do przesiąknięcia MT boksem i kickboxingiem to wydaje mi się że takie zjawisko zachodzi przez zawodników, którzy z innych Sw przeżucili się na tajski.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeczywiście Ramon Dekker fajnie walczy bo skutecznie, lecz dla mnie klase ma Bukaw Por. Puramuk.
Ekhem. Polecam prześledzić osiągnięcia dekkera: film Ramon Dekker Man behind the ko's. Nikt tego co on nie osiągnął (w tajskim) i raczej nikt nie osiągnie.
A jak myślicie dlaczego Tajowie trzymają tak szeroko ręce ?
Było wiele razy.
ZOBACZ:
TUTAJ #1
I TUTAJ #2
Napisano Ponad rok temu
w sumie w europie nie uczymy sie prawdziwego mt. tu mt jest przesiakniete boksem i kickboxingiem. w sumie to taki kb z lokciami i kolanami. nie poruszamy sie jak tajowie, nie trzymamy gardy jak tajowie... ale taka mieszanka (mt z rekoma z boksu) jest calkiem skuteczna. przykladem moze byc Ramon Dekker ktory pojechal walczyc w tajlandii i rozkladal przeciwnikow technikami bokserskimi.
Co taka zmiana?? W moim wątku miałeś inne poglądy
Napisano Ponad rok temu
w innym watku probowalem ci wyperswadowac ze kb nie posiada formy walki pt"mt".
to ze "europejskie" muaythai wyglada jak kb z lokciami i kolanami to wcale nie jest dobre. ale to spowodowane jest tym ze buzo osob z kb sie przerzucilo na mt i zostalo im wiele nawykow ktorych sie nie da tak latwo zlikwidowac.sam tak mam i jestem z tego wielce niezadowolony.
a to ze sie nie uczymy sie prawdziwego muaythai to nie oznacza ze mozesz podczepiac ta sw pod kicka. to dwie rozne sw , a my przez te nalecialosci boksersko kickowe jestesmy inni, i moim zdaniem troche ubozsi. chociaz patrzac na dekkera mozna miec odmienne zdanie
Napisano Ponad rok temu
bój się boga Felini, Bój się bogaA jak myślicie dlaczego Tajowie trzymają tak szeroko ręce ?
jak oberwiesz kolanem po zebrach, to się szybko oduczysz tzrymać szeroko rąk.
Kążdy thai ma ramiona przy sobie i bynajmniej nie trzyma ich szeroko.
Bo tak zrozumiałem stwierdzenie "trzymać ręce szeroko"
Garda w MT jest bardzo szczelna.
Napisano Ponad rok temu
jaka zmiana? a tak nie jest?
w innym watku probowalem ci wyperswadowac ze kb nie posiada formy walki pt"mt".
to ze "europejskie" muaythai wyglada jak kb z lokciami i kolanami to wcale nie jest dobre. ale to spowodowane jest tym ze buzo osob z kb sie przerzucilo na mt i zostalo im wiele nawykow ktorych sie nie da tak latwo zlikwidowac.sam tak mam i jestem z tego wielce niezadowolony.
a to ze sie nie uczymy sie prawdziwego muaythai to nie oznacza ze mozesz podczepiac ta sw pod kicka. to dwie rozne sw , a my przez te nalecialosci boksersko kickowe jestesmy inni, i moim zdaniem troche ubozsi. chociaz patrzac na dekkera mozna miec odmienne zdanie
ale ten low-kick i kolana to była forma KB a nie MT
Napisano Ponad rok temu
aaa yyyy tego. ale osochodzi? gdzie w czym forma?ale ten low-kick i kolana to była forma KB a nie MT
Napisano Ponad rok temu
aaa yyyy tego. ale osochodzi? gdzie w czym forma?
ale ten low-kick i kolana to była forma KB a nie MT
Dobra sorry sam się pogubiłem po treningu jestem jakoś zmęczony , pużno jest ciężko mi myśleć
Napisano Ponad rok temu
Jest najlepsza do MT !
Wracając do Dekera czy ktoś opserwował jego walkę w klinczu albo jego szybkość . Wydaje mi się że walcząc w MT możesz spokojnie trzymać gardę jak Deker ...wystarczy być szybkim jak ON i umieć walczyć jak ON :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kapral masz rację garda w MT jest bardzo szczelna ( oczywiście bokser powie że nie : zbyt szeroko ręce ,pozycja zabardzo frontalna , pozycja nóg mało stabilna - częste podnoszenie nogi . I ma prawo tak mówić bo w boksie nie używasz nóg a zwarcie przerywa sędzia . Może tak też uznać kikboxer bo tam niema łokci i walki w klinczu ) a oszerokim ustawieniu rąk mówiłem tylko i wyłocznie przez pryzmat spojrzenia boksera . Gdybym ja miał opisać ustawienie rąk w gardzie to powiedziałbym ; IDEALNE ... do MT, jego specyfiki i bogactwa technik . I odrazu uprzedzam ewentualne zarzuty ,że nie jest dobra na ulice , MMA , BJJ i tp.
Jest najlepsza do MT !
Wracając do Dekera czy ktoś opserwował jego walkę w klinczu albo jego szybkość . Wydaje mi się że walcząc w MT możesz spokojnie trzymać gardę jak Deker ...wystarczy być szybkim jak ON i umieć walczyć jak ON :wink:
ja na MT używam gardy bokserskiej.
Garda MT, to chyba ręce jak do modlitwy, czyli ta tradycyjna z Muay Boran
mówie o tym, że rece są przy ciele a nie szeroko.
poza tym, nogi są bardzo stabilne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanie do Gdańszczan
- Ponad rok temu
-
Dla tych co nie znają form walki w KB
- Ponad rok temu
-
Boks w stalowej woli?????????
- Ponad rok temu
-
Kick-Boxing i jego popularność
- Ponad rok temu
-
ciężarki na nnogi
- Ponad rok temu
-
muzyka w mauy thai
- Ponad rok temu
-
Muay Thai, Łódź, nowy klub...
- Ponad rok temu
-
Super League
- Ponad rok temu
-
Michalczewski-slaby trening,czy moze czas na emeryture?
- Ponad rok temu
-
Obiegi
- Ponad rok temu