Mały przegląd latarenek
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie opisywane sprzęty należą do najtańczej grupy latarek osobistych.
A są to:
1 surefire G2 P60
2 Inova T1
3 Nuwai 3W
4 Gerber IU
5 Streamlight KeyMate
W założeniu miał to być topic pomocny w wyborze odpowiedniej dla siebie latarki choć jak teraz widze z perspektywy jest to raczej pokaz roznic w mocy i mozliwosciach miedzy latarkami edc i tactical-do wyboru:albo czas swiecenia i mala moc,albo duza moc i baterie znikajace w oczach.W zasadzie jedynymi porownywalnymi latarkami sa tu Gerber i Streamlight.Nuwai mimo wiekszej mocy od Inovy z powodu o wiele szerszego strumienia ma znaczaco mniejszy zasieg.Ma to tez dobre strony-latarka znakomicie oswietla bliskie otoczenie-trzymana w luzno zwisajacej rece potrafi oswietlic ziemie pod nogami dla mnie i idacej obok mnie dziewczyny.Gerber i Streamlight tez od biedy sie do tego nadaja ale subiektywnie sa za slabe.Inova w takich warunkach daje zbyt skupiona wiazke swiatla.Ale ma za to duzy zasieg niedostepny dla Nuwai.Dobrze oswietla oddalone obiekty.Skuteczny zasie okreslilbym na okolo 30metrow.I na takich dystansach oswietla juz obszar na dosc duzej powierzchni.I wreszcie Surefire...ta latarka jest tak wyjatkowa,ze az trudno znalezc w niej slabe punkty-swietna do przyswiecenia w zamknietych pomieszczeniach,lepiej oswietla droge pod nogami niz Nuwai,a do tego zasieg...spokojnie oswietla obiekty oddalone o 50-60 metrow a wyrazny odblask mozna zaobserwowac na budynkach oddalonych nawet o 100metrow.A pro pos wad....jest jedna-koszt eksploatacji.Ale za jakosc sie placi.Moj zestaw na dzis to nuwai do oswietlania bliskiego pola,surefire na dalsze odleglosci oraz gerber w pomieszczeniach,namiocie czy oswietlenia skrzynki na listy.Powod?Powod jest taki,ze w danych zastosowaniach slabsze latarki(czytaj nie surefire :wink: )takze sobie radza.Za to koszt godziny swiecenia z gerbera-1bateria AA /okolo20godzin full mocy;nuwai 1bateria CR123/okolo 3,5godziny dobrego swiatla;surefire 2baterie CR123 (+ koszt zarnika P60/okolo12 zmian baterii)-bo swieci na nich godzine
A teraz foty
1 sciana oswietlona lampa-ekspozycja identyczna dla wszystkich zdjec-odleglosc latarek od sciany 0,5metra;aparatu od sciany 1m.Aparat Olympus Camedia C-720 UZ(wziety z muzeum )
Ogniskowa 6,4mm(eq dla malego obrazka40mm);przyslona 2,8 ;czas 1/3sek
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
3 gerber
4 inova
5 nuwai
6 surefire
Napisano Ponad rok temu
1 nuwai vs gerber
2 nuwai vs streamlight
3 nuwai vs inova
4 surefire vs nuwai
5 surefire vs inova
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobre do poczytania,bo ja w sumie o latarkach to malo wiem
Napisano Ponad rok temu
pogadamy za pol roku po wydaniu kolejnej gory kasy :wink:
Napisano Ponad rok temu
1 razem
2 surefire w rece
3 surefire wlacznik
4 inova w rece
5 inova wlacznik
6 nuwai w rece
7 nuwai wlacznik
8 gerber w rece
9 streamlight w rece
Napisano Ponad rok temu
ze niby ja to wiem duzo?.... ale dziekuje jesli sie ten moj wywod podobal
pogadamy za pol roku po wydaniu kolejnej gory kasy :wink:
ja z ochota czytam wsio o latarkach. A tutaj tak wsio w pigulce.
:-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oraz mój zestaw na codzień
I przepraszam za jakość fotek,ale robiłem je "z ręki" z czasem 1/2 sekundy przy świetle zastanym-no cóż,brak statywu...
Napisano Ponad rok temu
A tak jeszcze w kwestii formalnej ,czy jakies pochlebne lub nie słowko o Photonie Micro Light
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobre Dzięki za naświetlenie sprawy poklon A masz może doświadczenie z normalnymi latarkami, a właściwie żarówkami - halogen, krypton, xenon i ich charakterystykami?...poszukuję wciąż świetlistego absolutu...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jedno pytanie:
jak oceniasz ergonomię tego surefire? Chodzi mi o to, jak leży w dłoni (gołej i ubranej w zimową rękawiczkę) , gdy jest mokra, gdy się ją szybko wydobywa z kieszeni, etc.
Napisałeś, że wolałbyś inovę do samoobrony, ale to przecież LED. Czy LED może być w tej roli dobry? Nie oślepia chyba tak dobrze...
ps. Jak się miewa Malec? Ma już jakieś ostrze :wink: ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i fakt że t1 mimo "tylko" 32 lumenów przeciwko 60 z c2
daje go garach ze uuu moze to kwestia innej czułości oka na inną długość fali (więcej pod fiolet i nadfiolet)
z resztą się zgadzam poza jednym dla mnie edc to T2 bo mniej "żłopie" bakterii, dłuzsza a do moich dziecięcych łapek jak kubotan, a że za długa się przyzwyczaiłem i nie noszę w kieszeni ino w tojebce na pasie z tyłu, zawsze jej łeb prawie wystaje tak więc jest zawsze pod reką bez doddatkowych manipulacji (rzep/zatrzask)
c2 nosiłem na pasie (ma klipsika) i tu jest lepsza od T
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na razie smieje sie tylko przez sen (ale jakie banany wali... )
A moje doswiadczenia z halogenami,kryptonami i ksenonami sa raczej skromne.Mialem i uzywalem namietnie maglighta mini AA,4D,akumulatorowego halogenowego Mactronica,kilka latarenek halogenowych i kryptonowych "firmówek"(philips,duracell,gillette :wink: )
Krypton jak dla mnie za szybko tracił parametry.Nowa żarówka działała dobrze,ale juz po jednej-dwóch zmianach baterii swiatlo bylo slabsze i stawalo sie zolte.Aby utrzymac dobre parametry trzeba bylo czesto zmieniac zarowki.Halogen z kolei palil baterie szybciej niz ksenon przy IMHO slabszej wiazce.I tu sprawa ciemniejacych zarowek rowniez miala miejsce.I najwazniejsza sprawa-zanim kupilem swoja pierwsza markowa latarke(gerber)nie wiedzialem co to dobre swiatlo.Nawet Maglight 4D przy optymalnym skupieniu wiazki nie uzyska tak idealnego beama jak latarki z wyzszej polki.Kiedys idac przez ciemny park swiecac sobie pod nogi mini mag musialem wytezac wzrok i wyobraznie by domyslic sie czy to co widze to dziura czy tylko czarna plama rzucana przez odblysnik.Jak tylko masz mozliwosc dozbierac to kupuj wasc latarke firmowa.Oczywiscie nieomieszkaj wczesniej wypytac kolegow o to i o tamto tez tak by nie kupic tandety z wyzszej polki cenowej :wink:
Napisano Ponad rok temu
Sprobuj ktoregos z LEDow od SF... np. E2e z glowica KL1 (II gen) oslepia IMHO calkiem przyzwoicie :twisted:Czy LED może być w tej roli dobry? Nie oślepia chyba tak dobrze...
Adi - fajowy tescik poklon
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Chadzał ktoś ?
- Ponad rok temu
-
Brytyjskie mundury.
- Ponad rok temu
-
Maglite