Skocz do zawartości

Zdjęcie

Posilek w dniu zawodow.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_royler
  • Użytkownik
  • Pip
  • 40 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Posilek w dniu zawodow.
Jak prawidlowo powinno przebiegac zywienie w dniu zawodow? Kiedy jecie sniadanie,przed czy po wazeniu? Co jesc,zeby dlugo utrzymac poziom energi i co podjadac w trakcie dnia,zeby miec sile i nie obciazac organizmu zbyt ciezkim trawieniem?
  • 0

budo_mameha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 546 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Posilek w dniu zawodow.
Polecam do czytania:

Irena Celejowa, Żywienie w treningu i walce sportowej, Warszawa 2001,

Armin Rossmeier, Aktywnie i zdrowo, Wrocław 1995
  • 0

budo_aviator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tam wcinam wafle ryżowe z masłem i miodem. Są lekko strawne, mają wysoki indeks glikemiczny. Takie śniadanko na pewno nie obciąży organizmu...szybko się strawi, dostarczy potrzebnych węglowodanów. Przyjemnie syci, a nie zamula jak czekolada. Co do tego czy przed czy po ważeniu - to kwestia czy ma się nadwagę do kategorii czy niedowagę :) Takie śniadanie na pewno nie dowali nam na wadze, ale jeśli ktoś zbija i jest ledwo na styk w kat. to nawet nic pił nie będzie przed ważeniem.

Pozdrawiam, Aviator
  • 0

budo_deberr
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wszystko jest uzaleznione od tego jak stoisz z wago, czy na zawody musisz gdzies dojezdzac, wsensie ile czasu masz od wstania do wazenia...
  • 0

budo_deberr
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 63 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mameha: a mozna te tytuły gdzies na pdf dostac?
  • 0

budo_royler
  • Użytkownik
  • Pip
  • 40 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodzi o zawodu w Poznaniu, jedziemy z Gdanska i mam 2 kilo za duzo,sam nie wiem skad;-) A co myslicie o sniadaniu zlozonym z jakiegos makaronu z sosem,slyszalem,ze tak jedza kolaze przed wyscigiem. Zapewnia im to spory zapas energi na dlugie wyscigi i calkiem dobrze sie trawi.
  • 0

budo_malta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 898 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

może jajecznica? mi się zawsze sprawdza... banany... a w trakcie zawodów jakaś czekolada w niedużych ilościach
  • 0

budo_mameha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 546 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mameha: a mozna te tytuły gdzies na pdf dostac?

Z przyjemnością konstatuję, że lenistwo niektórych jest większe, niż moje. :wink: :)

A mówiąc poważnie, nie widziałam. Obie książki są dostęne w księgarniach internetowych. U Celejowej jest cały rozdział o żywieniu w okresie zawodów.
  • 0

budo_magdalena
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 258 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przed długotrwałym wysiłkiem solidna kolacja, dzień przed a na śniadanie na godzinę przed, w moim przypadku biegiem, biszkopty typu "lady fingers" i marchwiowo-bananowo-jabłkowy gęsty sok przecierowy ok 0,75l.
  • 0

budo_bulva
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 101 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja rano jem około czterech bananów, jeśli gdzieś dojeżdżam to w trakcie podróży ryż z jogurtem owocowym. Po wadze shake z mleka i gainera, odżywki. Sa pewnie lepsze sposoby, ale dla mnie jedzenie tych samych rzeczy zawodami to taki rytuał, dodaje mi pewności siebie :-) Natomiast na pewno nie polecałbym nic tłustego np jajecznicy jak ktoś pisał, normalne jest ze przed zawodami masz trochę ściśnięty żoładek, jestes podekscytowany itd, teraz jak się wszamie coś tłustego mogą być nieprzyjemności żołądkowe
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024