kochac i być kochanym , Szacunek Szanowac i byc Szanowanym ?
Napisano Ponad rok temu
Czy nasz swiat zdominował dzik pęd ku rżnieciu ?????
Bo mi sie wydaje szacunek dla drugiej osoby nadzedną sprawą , choc mlody jestem a być moze juz za stary...
Czy istnieją jeszcze te wartosci w was i jak ocenianicie nasz pokolenie ?
Sami budujemy zagłade dla siebie ?
[glupi post , za bardzo sie zdolowalem textem z topicu o gwałcie wywal ten top modku]
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie najważniejszy jest honor i wierność własnym zasadą.
Jak oceniam młodych ludzi (w tym siebie)?
Nienajlepiej :twisted:
Obserwuję taki "pęd stadny" ku łatwemu i przyjemnemu życiu. Każdy chce brać jak najwięcej - dając jak najmniej. To jest fajne i jest cool. A przecież wikszość ludzi chce być fajna i być cool.
Jakie to płytkie!
Nie ma miejsca na szacunek dla drugiego człowieka, bo to wymaga uwagi, poświęcenia czasu, dania czegoś od siebie - bezinteresownie - to nie jest cool.
A ja nadal wierzę w miłość......choć może to utopia......dobrze wiedzieć że jest się czymś więcej niż tylko konsumpcyjnym zwierzęciem.
Pozdrawiam.
Lemur zwany Rocco.
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem dinozaurem
Dla mnie najważniejszy jest honor i wierność własnym zasadą.
Jak oceniam młodych ludzi (w tym siebie)?
Nienajlepiej :twisted:
Obserwuję taki "pęd stadny" ku łatwemu i przyjemnemu życiu. Każdy chce brać jak najwięcej - dając jak najmniej. To jest fajne i jest cool. A przecież wikszość ludzi chce być fajna i być cool.
Jakie to płytkie!
Nie ma miejsca na szacunek dla drugiego człowieka, bo to wymaga uwagi, poświęcenia czasu, dania czegoś od siebie - bezinteresownie - to nie jest cool.
A ja nadal wierzę w miłość......choć może to utopia......dobrze wiedzieć że jest się czymś więcej niż tylko konsumpcyjnym zwierzęciem.
Pozdrawiam.
Lemur zwany Rocco.
Kurcze za co walczyli nasi dziadkowie ???? Za wolnośc , gdzie my musimy okazac biernosc.... wolnośc nasza jest tak krępujaca nas samych ze nie mozna sie temu przeciwstawic nie mozna sie przeciwstawic niczemu co w naszym staroswieckim mniemaniu jest zle.
Zgodze sie z tobą ze wszyscy chcą byc QL
Rządza bycia cool jest jak woda a ci co podazają jakąs swoja drogą nie poatrząc na mode i to co jest ql kieruac sie np. szacunkiem są jak kamienie a najsmutniejsze ze zanurzone w tej wodzie. Predzej czy pozniej woda nas wypłucze i powstanie morze martwe.
Smutne troche... ale przynajmniej na koncu bedziemy mogli smialo spojrzec sobie w twarz...
Mloda dziewczyna , mloda dziewczyna , mloda jak ja i ty....
Napisano Ponad rok temu
Czy istnieją jeszcze te wartosci w was i jak ocenianicie nasz pokolenie ?
Sami budujemy zagłade dla siebie ?
A które to "nasze" pokolenie? Bo ja na przykład jestem "piękny trzydziestoletni" i pamiętam jeszcze Sierpień 80.
Rzeczywiście ostatnio ludzie zdziczeli, wiele zasad, poczucie honoru przestało być w cenie. Ale do Średniowiecza nam jeszcze na szczęście daleko.
Tak więc Tetsudo, głowa do góry i rób swoje!
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam wszystkich do poczytania chociażby starozytnych pisarzy, a przekonacie się, że kiedys było dokładnie tak samo jak teraz, a tzw. upadek obyczajów to mit dla znerwicowanych.
Napisano Ponad rok temu
A wedlug mnie - swiat idzie w lepszym kierunku. I na takie parszywe wychowanie jakie odbieraja dzieci (od urodzenia oparte na przemocy), az dziw bierze, ze nie jest tak zle.
K_P
Napisano Ponad rok temu
To co wg. mnie jest rzeczywiscie problemem XX wieku to nadmiar informacji i niestabilnosc zyciowa. Kiedys jak sie urodizlo chlopem we wsi, to sie jako ten sam chlop w tej samej wsi umieralo w wieku lat 40, system byl prosty, spowiedz byla powszechna i czlowiek do nieba szedl. Dzis wszytko moze sie zmienic w kazdej chwili, ludzie zmieniaja prace co 2 lata a dlugosc zycia sprawia ze zony maja 3:) A kto panie 3 zony przetrzyma?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Sposób produkcji życia materialnego warunkuje proces społeczny, polityczny i duchowy w ogóle: nie świadomość ludzi stanowi o ich bycie, lecz odwrotnie, ich byt społeczny kształtuje świadomość ludzi" - Pewien znany niemiec 8)
Ilustracją tego jest zarówno przytaczany wcześniej chłop, całe życie trwający w jednej wiosce, jak i współczesny blokers.
To nie wartości warunkują życie, a życie wartości.
W dzisiejszym świecie, praktyka mówi że nie ma żadnych wartości, pseudodemokracja, legalizm, upadek więzi społecznych, wszechobecny wyscig pieprzonych szczurów. Taki świat będzie produkował egoistów, nastawionych na siebie i swoją korzyść, cyników, polityków. Zmienić to da się na dwa sposoby:
- zmiana sposobu rządzenia i kierowania państwem /czyt. upadek pseudodemokracji, kapitalizmu, legalimu/.
- zmiana świadomości ludzkiej /czyt. takie edukowanie, które czynić będzie ludzi mądrymi a nie sprawnymi i wydajnymi maszynkami do pracy/.
Łatwo zauważyć ze jedna zmiana warunkuje i implikuje drugą. Mówiąc wprost, dupa zbita, będzie już tylko gorzej.
PS. A w 2050 skończy sie ropa i będzie fallout
Napisano Ponad rok temu
Świat się zmienia, ale homo sapiens sapiens który chodzi po dzisjejszym świecie jest tym samym który zamieszkiwał jaskinię 40 tys. lat temu.Cynik75, naiwnie zdaje się myslisz, że świat nie zmienił się od tysięcy lat.
Z tym wyścigiem szczurów to był w Polsce na przełomie lat 90. i się dawno zakończył, teraz jest poprostu rywalizacja charakterystyczna dla każdego gatunku stworzeń na naszej planecie.
Napisano Ponad rok temu
Niestety telewizja i programy typu "uwaga" tropią sensacje i pokazują to, co w głowie się nie mieści... Ostatnio powiedziałam - koniec z oglądaniem tych głupot... podobnie spójrzcie na jakiekolwiek wiadomości... zdominowane przez zamachy terrorystyczne, wypadki samochodowe, morderstwa itd. (oczywiście trochę wszystko w tym momencie upraszczam i uogólniam ale wedlug mnie powinna być jakaś równowaga w przekazie informacji... nie same SMUTKI! nie same złe wiadomości... można popaść w depresję!!! I rzeczywiście można stwierdzić, że "świat idzie ku zagładzie"...
Ale tak nie jest...
Są przecież jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie... ale nie wszyscy ich dostrzegają bo pewnie się o nich mało mówi... a złe zawsze lepiej zapada w pamięc... a dla niektórych dobro jest nudne...
Tetsudo pyta czy istnieje w teraźniejszym czasie coś takiego jak szacunek do drugiej osoby itd. Według mnie istnieje...
A źli ludzie byli od zawsze... tylko wiadomości o nich nie były rozpowszechniane aż na taką skalę jak ma to teraz miejsce.
Piszesz, że wszyscy chcą być cool... Nieprawda... Dla mnie np. najważniejsze jest być sobą!
Głowa do góry! i
Napisano Ponad rok temu
Tak samo jest z naszą wrażliwością, potrzebą więzi. Nie znikła wraz z postępem, wprowadzeniem liberalnego zezwolenia na wszystko. To wszystko nie kurczy się, nie znika. Może staje się mniej trendy, a dla ludzi "cool" ważne jest by być trendy..bądź co bądź nie mogą wyzbyć się jednak swojej natury.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiesić malo ja bym jeszcze pomeczyl skur...kowańca dla przestrogi innych... powiesic drania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S. Niektóre tematy działają ludziom na emocje :wink:
Napisano Ponad rok temu
zarżnąć, zerżnąć
[ot]na pewno w tej kojeności :wink: [/ot]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Z nozem na dziewczyne