tak ... jestem ciekaw...
Napisano Ponad rok temu
Odrazu prosba - nie myslcie ze to złośliwie , to jest moje nawet nie zdanie ale pytanie.
Jestem ciekaw czy według was Kung-fu jest praktycznym stylem czy ta wielobarwność styli niejest minusem??. Mówi sie ze im prostsza technika tym lepsza. A co wy o tym myślicie?? Mozliwe ze sie myle, pewnie tak napiszcie cos wiecej na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
Sztuki walki są różne.
Kung-fu to też bardzo różne sztuki walki. Łączy je tylko jedno, że są chińskie.
Chińskie sztuki walki (kung-fu) są rózne, niektóre proste, inne skomplikowane i kwieciste.
Napisano Ponad rok temu
Niestety jest tak, że ktoś tam zobaczy sobie jakiś tam styl xxx yyy kung fu i na jego podstawie ocenia całe kung fu.
Kung fu jest tylko nazwą określającą Chińskie style walki.
Oczywiście, są takie style chińskie które są bardzo praktyczne, ale są też inne
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla jednego są zbędne dla drugiego nie. Powiedzmy, że uczący się jakiegoś stylu dobrze będzie się czuł z jednymi technikami, z drugimi nie i są one dla niego zbędne.
Dla mnie, jako zwykłego ćwiczącego zbędna jest broń, np. jakieś tam miecze, kije długaśne i co tam jeszcze. Ale, ważne na pewno są one dla przedłużenia istnienia całego stylu, oraz za pewne mają jakiś tam walor rozwojowy . Mogą rozwijać pewne dodakowe cechy fizyczne jak i psychiczne. Może jeszcze dlaczegoś się je ćwiczy, niech się ktoś na ten temat wypowie
Brakuje natomiast bardziej nowoczesnej broni jak nóż, pałki czy cośtam innego - chociaż może i są jakieś style które tego uczą.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
innymi słowy - widzisz różnicę pomiędzy boksem a zapasami? tak duże różnice bywają pomiędzy poszczególnymi stylami kungfu
tak więc.. wszystko zależy od stylu
Napisano Ponad rok temu
Gdzie te czasy kiedy do sali ustawialy sie kolejki chetnych ??? Czy jestesmy w stanie jeszcze wrocic do tych czasow .Co sie zmienilo ze z tak wielu zostalo naprawde niewielu?
A czy kung fu jest skuteczne , coz sami sobie na to odpowiedzmy . Ja mowie ze tak.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Różnica
- Ponad rok temu
-
Nowy Temat
- Ponad rok temu
-
Jaki to styl?
- Ponad rok temu