Zawody...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no nie znam nikogo kto by częściej jeździł na zawody niż trenował :wink:Czy treningi powinny być uzupełnieniem zawodów, czy może zawody uzupełnieniem treningów...
myślę że chodzi ci o tę filozoficzną kwestię "sport czy sztuka" i tu zdania uczonych są podzielone... wg mnie zależy to od tego co woli ćwiczący... nie powinno się popadać w skrajności, chyba że wszyscy tego chcą(tylko sztuka albo tylko zwody)
czyli "róbta co chceta"
Napisano Ponad rok temu
Każdy ma oczywiście inne podejście, ale każdy w końcu przestaje startować na zawodach. (Może on oczywiście zostać trenerem i uczyć kolejne pokolenia zawodników)
Osobiście uważam rywalizację sportową za pewien etap nauki TKD, ale staram się podchodzić do TKD jako sztuki walki (z elementami rywalizacji sportowej) a nie sportu walki.
Napisano Ponad rok temu
to ze na zawodach startują posiadacze co najwyzej 4 danow to pozostalosc z przeszlosci, po prostu nie powinna zdarzac sie sytuacja ze zawodnik jest sedziowany przez kogos z nizszym stopniem, a ze kiedys malo bylo posiadaczy 4 danow i wyzej to ustalono granicęO ile wiem to rywalizacja sportowa, w założeniu, ma być pewnym etapem nauki/trenowania Taekwon-do (dlatego chyba na zawodach startują najwyżej posiadacze 4 Danów).
druga sprawa to że do najlatwiejszych nie nalezy zdobycie 4dana w wieku "zawodniczym"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Eksperyment z przepisami...
- Ponad rok temu
-
jutro ...
- Ponad rok temu
-
Wonhwa-Do
- Ponad rok temu