Glukoza spożywcza
Napisano Ponad rok temu
Na treningu rozpuszczona w wodzie daje niezłego kopa.
Czy stosowanie jej regularnie na i po treningach nie ma jakichś ubocznych skutków (poza tłuszczykiem ;-) )
Napisano Ponad rok temu
Teoretycznie glukoza w normalnej dawce jest przeksztalcana w watrobie w glikogen, a ten jest zrodlem energi dla organizmu, gdy jednak podaz jest za duza watroba przeksztalca glukoze w tluszcz i to sa efekty uboczne zbyt duzej podazy weglowodanow (glukozy).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Daje kopa znaczy sie przyplyw energi z racji tego, ze glukoza to weglowodany. Teoretycznie nie da sie tego przedawkowac chyba. Ale szybko sie w tluszcz obrosnie pijac takie "kompociki"
Teoretycznie glukoza w normalnej dawce jest przeksztalcana w watrobie w glikogen, a ten jest zrodlem energi dla organizmu, gdy jednak podaz jest za duza watroba przeksztalca glukoze w tluszcz i to sa efekty uboczne zbyt duzej podazy weglowodanow (glukozy).
Podawanie dużych ilości cukrów prostych w końcu spowoduje cukrzycę...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wobec tego co z carbo?
Co innego przed treningiem, a co innego po.
Carbo - i w ogóle węglowodany - są polecane przede wszystkim po treningu, w celu uzupełnienia energii.
Rezerwy glikogenu w wątrobie i krwi są tak zmniejszone (o ile był to naprawdę wyczerpujący trening a nie np. godzinne ćwiczenie techniki), że żadne odkładanie tłuszczu czy hiperglikemia nie grożą.
No chyba że ktoś się wybitnie postara i zeżre pół kilo cukru...
Napisano Ponad rok temu
Carbo - i w ogóle węglowodany - są polecane przede wszystkim po treningu, w celu uzupełnienia energii.
mowa oczywiscie o weglowodanach prostych z wysokim Indeksem Glikemicznym. Wtedy wlasnie przydatna jest glukoza z IG 100. Z tego, co mi wiadomo, kulturysci spozywaja ok 50g glukozy po treningu, ktora szybko uzupelnia zapas glikogenu w miesniach i zapobiega katabolizmowi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co z glukoza weterynaryjna? bo mam z 10 litrow 20% w piwnicy: )
Napisano Ponad rok temu
wszystko w duzych ilosciach jest szkodliwe, dlatego trzeba umiec poprawnie okreslic dawke :wink:Od zacukrzenia mozna nawet zejsc. Naprawde.
Napisano Ponad rok temu
Po treningu miesnie sa wyczerpane, takze jak najszybciej nalezy im dostarczyc energii-weglowodanow, inaczej same sie pozjadają. Takze glukoza lub carbo po treningu to bardzo dobre, powiedzial bym niezbedne posuniecie.W aptece 80 -100 gramów kosztuje 3 - 4 zł.
Na treningu rozpuszczona w wodzie daje niezłego kopa.
Czy stosowanie jej regularnie na i po treningach nie ma jakichś ubocznych skutków (poza tłuszczykiem ;-) )
Napisano Ponad rok temu
W sklepie spozywczym kosztuje 2-2.5 zł za 200 gram
"Glukoza krystaliczna"
Napisano Ponad rok temu
ja bym osobiscie sklanialbym sie w kierunku pozadnego Carbo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dwa: O ile metabolizm glukozy jest bardzo dobrze regulowany, to fruktoza wchodzi do szlaków metabolicznych z pominieciem pierwszych (i bardzo ważnych) mechaniżmów regulacyjnych. Prowadzi to do tego, że niezaleznie od wysiłku spozywanie dużych ilosci fruktozy zasila równiez tkankę tłuszczową...
trzy: Glukoze mozna przedawkować. Jednorazowe spożycie od ok 200g glukozy (jeszcze zależy od tego kto) może spowodować tzw. szok insulinowy. Gwałtownie podnoszący sie poziom glukozy we krwi powoduje masywny wyrzut insuliny. Wysoki poziom insuliny utrzymuje się jeszcze po wchłonieciu glukozy do tkanek i powoduje hipoglikemie, która może doprowadzic do omdlenia, a w skrajnym przypadku nawet do śmierci (chociaż jedyny przypadek smiertelny na jaki się natknąłem to alpinista, który po glukozie zasłabł na ścianie)
cztery: Cukry proste przyjmowane przed treningiem praktycznie blokują spalanie tkanki tłuszczowej. Rezerwy z tłuszczyku uruchamiane są dopiero gdy organizmowi zacznie brakować prostszego w spalaniu źródła energii czyli glukozy
pieć: Ktoś wspomniał wcześniej (nie chce mi się cofać i sprawdzac kto), że glukoza służy do syntezy glikogenu, który jest źródłem energii. Jest to nieprawda. Źródłem energii dla organizmu jest glukoza, a glikogen jedynie jej formą magazynową. Przed zużyciem i tak jest rozkładany do glukozy. niestety w tym procesie powstaje glukoza ufosforylowana, która nie przenika przez barierę krew/mózg. Dlatego jeśli nie zjemy sobie czegoś to na samych zapasach mimo, że mięśnie pracuja bez zarzutu to głowa wysyła sygnały, że jesteśmy zmeczeni. Niski poziom glukozy b. często odczuwalny jest jako zawroty głowy lub senność (goście 'bez powodu' ziewający na treningach...) Tu najlepiej sprawdzają się pokarmy o niższym indeksie glikemicznym spożyte odpowiednio wcześniej (dobry obiad 2-3 h przed wieczornym treningiem..)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kreatynowanie
- Ponad rok temu
-
sterydy,ansbole,odżwyki,suplemęty inne czary
- Ponad rok temu
-
Chudnięcie przed zawodami
- Ponad rok temu
-
Tauryna
- Ponad rok temu
-
rączki
- Ponad rok temu
-
Jakie są najlepsze sposoby zeby wzmocnić nogi bez siłowni ??
- Ponad rok temu
-
bieganie i rozciąganie
- Ponad rok temu
-
Jak poprawnie robi się "świecę"?
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka przed zawodami/egzaminem/pokazem/...
- Ponad rok temu
-
Kość ogonowa i ćwiczenie mięśni brzucha :(
- Ponad rok temu