Polski Związek Karate - walka o prawde
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sorry ale ja wogóle nie kumam o co w tym liście chodzi:). Totalny bezsens! Zapraszam na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Oj ty naprawde nie kumasz o co tu chodzi, bo nawet nie zakumales, ze chodzi o PZK, a nie o PZKT, do ktorego dales linka
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze raz dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu.
Karateka1 - przed śmiercią M.Oyamy z Kyokushin wyrosły też takie szkoły jak Shidokan Y.Soeno czy Seido Nakamury. Tego, że Kyokushin jest punktem wyjścia dla tworzenia czegoś nowego nie uważam za objaw patologiczny, lecz za przejaw ewolucji karate, dowód, że Sztuka wciąż życje - i zmienia się niczym żywy organizm. Patologią jest brak współpracy pomiędzy powstającymi w ten sposób nowymi "gatunkami" a ich protoplastą.
Stosunkowo niewielkim problemem jest rozczłonkowanie organizacji. Patologie i konflikty będące przyczyną podziałów godzą w KARATE - nie w Kyokushin, nie w Oyama czy Shidokan, ale w Sztukę. Powstanie nowego IKO czy jeszcze jednogo XYZ Karate - to co najwyżej rysa na murze, ale nienawiść pomiędzy ludźmi w gi - to pęknięcia fundamentów.
Podsumowując: nie ważne jest kanji, które nosisz na piersi - mażne jest KARATE. To ono jest w tym wszsytkim najważniejesze, i dobro Karate powinno być brane pod uwagę przede wszytkim. Najpierw Sztuka - potem polityka.
Napisano Ponad rok temu
Podsumowując: nie ważne jest kanji, które nosisz na piersi - mażne jest KARATE. To ono jest w tym wszsytkim najważniejesze, i dobro Karate powinno być brane pod uwagę przede wszytkim. Najpierw Sztuka - potem polityka.
Piekne slowa Kirin :wink:
Ale pewnie nam i tak nie bedzie dane tego obserwowac, co najwyzej mozemy liczyc na jeszcze wiecej rozlamow i jeszcze wiecej klotni o kase i stolki, bo tak naprawde to tylko o to im wszystkim chodzi-tym na gorze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Szacunek do inncyh szkół, do innych nauczycieli - moi nauczyciele wpajali mi to od chwili, gdy pierwszy raz przekroczyłem dojo. Jestem za to wdzięczny moim sensei, gdyż SZACUNEK w karate jest ważny bez względu na kolor pasa czy haft na bluzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zobaczymy :wink: ale jakoś odbiegamy od tematu
Fakt. Karateka1 - jakoś takwychodzi, że gdy zaczynamy obaj wypowiadać się na jakiś temat, to momentalnie pojwaia sie zacietrzewienie i mamy znaczny off topic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze się przejedziesz na JOhnie zobaczysz
Dzięki za troskę.
Póki co zawsze mogłem liczyć na swojego sensei.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie jest tajemnica jak przebiegły MP WKF w Kaliszu :wink: - mam nadziej,ze kolega startował i napisze swoją relacje z tych krwawych walk.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przypomnij sobie czasy kiedy jak lwica lwiatek broniles PZK...
Oj co ty może żle zakumałeś ? PZK jest ok i dlatego ludzie o tą organizacje walczą tylko gorzej z ludzmi, którzy tam są
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie powinno się nosić żadnych znaków na ubraniu. Chyba każda osoba na macie wie co ćwiczy. Ale efekt propagandowy jest osiągnięty: bo tamci mają inny znak, tamci są inni, tamci są gorsi. Stąd podziały w karate, wywołane dawno temu (i wywoływane nadal) przez ludzi, którzy zwietrzyli interes i nie chcą się dzielić zyskiem, a o sztuce już dawno zapomnieli. Nie zauważają, że prawdziwy zysk to nie pieniądze tylko rozwój. Wszystkie problemy karate byłyby dawno rozwiązane, gdyby wszyscy ludzie karate działali dla tego prawdziwego zysku zamiast zwalczać się na wzajem.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie
- Ponad rok temu
-
Jakie tchniki w parterze wprowadzilibyscie na treningi.....
- Ponad rok temu
-
Co dało OYAMIE pójście w góry?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego KARATE JEST LEPSZE NIŻ BJJ
- Ponad rok temu
-
Najlepszy według was (polacy)
- Ponad rok temu
-
Zniesmaczony
- Ponad rok temu
-
TKD skuteczniejsze niz kyokushin
- Ponad rok temu
-
kto zna jakieś fajne stronki karate kyokushin????
- Ponad rok temu
-
Daito Juku w polsce ?
- Ponad rok temu
-
Czy karate na zasadach K1 nie wyglada jak Kick?(newbie ask;)
- Ponad rok temu