Węglowodany po treningu
Napisano Ponad rok temu
Dużo piszesz o braniu odżywek typu carbo po treningu.
A co myślisz o odżywkach typu węglowodany + kreatyna, glutamina ...
Kiedy trenowałem kulturystykę wielokrotnie brałem kreatynę. Powodowało to rewelacyjny przyrost masy - niestety nie tylko mięśniowej
Aktualnie trenuję MA 5x / tydz. i nie chciałbym zwiększać masy ciała - więc czy ma sens suplementacja kreatyną?
Czy może lepiej brać HMB?
Pozdrawiam.
rtx.
Napisano Ponad rok temu
- Kreatyna powoduje przyrost tylko tkanki miesniowej (wypelnia komorki miesniowe woda przez co daje miesniom "sygnaly anaboliczne". Takie oszukiwanie miesni).
- Sama kreatyna nie spowoduje przyrostu tkanki miesniowej jezeli nie bedziesz dostarczal odpowiedniej ilosci bialka/weglo/tluszczy w diecie.
- Przyrost tkanki tluszczowej jest spowodowany nieodpowiednia dieta.
- Gdy nie chcesz przybierac masy miesniowej a chcesz przyjmowac kreatyne ustal sobie odpowiednia do tego diete.
- Co do HMB to jest ok o ile stosujesz je w dluzszym okresie czasu, inaczej nie ma sensu.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Kolega powyzej sensownie napisal. Dodam jeszcze pare zdan od siebie. Jezeli niechcesz, zeby organizm ciagnal wode w czasie cyklu kreatynowego, to nie przekraczaj dawki 3 g kreatyny dziennie. W Twojej sytuacji zasstosowalbym po kazdym treningu Carbo ok. 0,6-0,8 g na kg masy ciala oraz 2-3 kap. ZMA przed snem. Dodatkowo glutamine zaminielbym na BCAA i stosowalbym ok. 1 g na 15kg masy ciala przed treningiem oraz rano po przebudzeniu.
Jezeli chodzi o otluszczanie to w glownej mierze odpowiada za to zle skomponnowane odzywianie.
HMB bym odpuscil, a zaoszczedzone pieniadze zainwestowalbym w pozadne odzywianie ew. odzywke wysokobialkowa.
Napisano Ponad rok temu
- ogólnie zgodziłbym się z przedmówcą, choć nie we wszystkim
- zastanowiłbym się nad zasadnością "sztucznej" suplementacji
- jeśli już, to uważam węglowodany za stosunkowo łatwe do uzyskania w "normalnej" diecie, więc zainwestowałbym w odżywkę wysokobiałkową lub aminokwasy
- jak cię stać, to HMB ma sens przy tak intensywnym treningu, zarówno jako antykatabolik, jak i katalizator regeneracji
- ogólnie nie tyle ma znaczenie co, ale kiedy i ile
Napisano Ponad rok temu
Spróbuję podanej przez was suplementecji.
Mam nadzieję że poprawię wyniki 8) :paker:
Pozdrawiam.
rtx.
P.S. Odnośnie Carbo - to chyba jest szybciej przyswajane niż węglowodany z pożywienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem na diecie wysokotłuszczowej już od jakichś 3 lat (chyba) i bardzo mi z tym dobrze. Oczywiście w międzyczasie trenowałem ale nie martwiłem się zbytnio suplementacją. Teraz chciałbym do tego trochę poważniej podejść i zastanawiam się właśnie nad tymi węglowodanami - brać po treningu czy nie.
Prosiłbym o odpowiedź osoby które również są na takiej diecie (o ile tu jakieś są) a nie o posty typu "zmień dietę".
Napisano Ponad rok temu
btw: witam kolege z Będzina
Napisano Ponad rok temu
słuchaj a te odrzywki typu carbo nie powoduje czegoś takiego jak bym brał sterydy 8)Carbo jest wygodniejsze (czas przygotowania) i taniej wychodzi od np. bananow ;-)
pozdro :wink:
PS.zie by można bylo nabyc cos takiego :twisted:
Napisano Ponad rok temu
prosze, przestansłuchaj a te odrzywki typu carbo nie powoduje czegoś takiego jak bym brał sterydy 8)
edit: jakie sterydy? w jakiej dawce? zastanow sie zanim o cos zapytasz ( czasem mozna sobie samemu odpowiedziec ).
Napisano Ponad rok temu
W diecie wysokotłuszczowej, jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem pożywienia jest tłuszcz zwierzęcy zawarty w mięsie i nabiale. Ogranicza się znacznie ilość węglowodanów, ilość białka "regulowałem" sobie w zależności od intensywności i rodzaju treningu.a mozesz dokładniej cos o swojej diecie napisac? + wzrost + wagę + wiek itp
Bardzo się przy tym wzmacnia organizm, przeszło mi nawet uczulenie na pyłki
A reszta danych: wzrost 182, waga ok. 84, wiek 33 l.
Witam, witam! Nie myślałem że w pierwszym poście zaraz znajdę "swojego".btw: witam kolege z Będzina
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o diete tluszczowa to przyznam sie, ze znam ja tylko z opini stosujacych, sam na sobie nie probowalem jeszcze. Biorac pod uwage zalozenia diety tluszczowej powinno w niej byc ok. 20 g weglowodanow dziennie, chyba te wegle po treningu troche zachwieja dietka i wyprowadza Ci z ketozy. Przyznam znawca w tej diecie nie jestem, wiec moge sie mylic, tak jak pisalem znam jej tylko podstawy i teorie, praktyki zero
Napisano Ponad rok temu
Nie przesadzaj, węgle tzn Carbo po treningu zbytnio diety tłuszczowej nie popsuja bo się bardzo szybko wchłoną...
Wiele oób stosujących tłuszczową bierze po treningo w celu regeneracji i nie ma to wpływu na na efekty.
50 gram mozesz spokojnie łykać...
A jeśli sie uprzesz i będziesz chciał bez węgli to polecam Olej MTC
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Olej MCT fajna sprawa.
Napisano Ponad rok temu
Biorac pod uwage zalozenia diety tluszczowej powinno w niej byc ok. 20 g weglowodanow dziennie...
50 g.
A co do reszty to chyba po prostu trochę poeksperymentuję
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bolące mieśnie- brak krzemu, magnezu?
- Ponad rok temu
-
Ałaaaa, kluje mnie w dłoni :/
- Ponad rok temu
-