Nie wiem, czy to jest aikiken czy nie - ale widze tu dużo stycznego z tym z czym spotykam sie na zajęciach z ken. Co gorsza widze, że O`sensej stoi w złowrogim (wręcz zakazanym :wink: ) profilu - a na to wszystko patrzy siedzący Shihan Hirokazu Kobayashi.
Pancer (profilujący i aikenujący :wink: )
Panie Pacerze!
Chyba czytac nie umiesz?
Dziadek pokazywal rozne podstawowe zasady aikido za pomoca bokenu i jo , ale to nie znaczy zaraz ze uczyl kogokolwiek. Bo pedagogiki nie mial zadnej. Po drugie primo, Nie pokazywal zadnego aikkena, uzywal bokenu zgodnie z natchnieniem Kami.
Dziadek nie stoi w zadnym profilu, tylko po prostu zszedl z linii ciecia, normalne. Od wiekow w szkolach miecza to robili, nawet poczatkujacy :wink: Zaden cud. Nikt jakis szczegolnych filozofii z tego nie wywodzil..........Za to patrzy sie na atakujacego, jak najbardziej. Moze widzisz tez gdzies jakis cien meguri?
Byc moze Kobayashi sensei na podstawie tego co zaobserwowal stworzyl jakis system aikiken, profil, itd....no nie wiem. Wiem ze usilowal tez propagowac w swoim czasie Tomiki aikido, i wprowadzic to do Hombu, wraz z rywalizacja tam zawarta. Qrczaki, no nie udalo mu sie
tak to juz jest z tymi shihanami
Tatsu: ladne tanto, uzywasz go do treningu na codzien?