Automatyzm
Napisano Ponad rok temu
Nie znalazłem na forum takiego tematu. Więc chyba mogę założyć swój pierwszy temat na forum :wink: .
Automatyzm kiedy jest przydatny a kiedy nie ? Czy podczas ćwiczeń należy go unikać? Czego uczy dobrego a czego złego? Itd.…
Pozdrawiam
Naku
Napisano Ponad rok temu
Podczas cwiczen to srendio przydatny..ale trenuejs zwlasnie poto aby automatycznie wykonywac ,szybko i perfekcyjnie techniki... Wiec aby to zrobic trening musi byc najbardziej jak sie da swiadomy
A na ulicy to albo uciekasz albo jestes mega szybki automat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
JA wim...ja wchodze do mieszkania
No, szczególnie po przedłużonym spotkaniu z aikidocką bracią... Kluczykiem do dziurki po paluszku :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kluczykiem do dziurki po paluszku
zadziwiajace w jak bardzo beznadziejnych sytuacjach wyuczone czynnosci nie zawodza :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jaki automatyzm w aikido?
Automatyzm , ja zrozumialem ze chodzi o nauke technik tka aby je mozna bylo bez problemu "odruchowo" powtózyc. być moze ty zrozumiales inaczej , sam niewiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jesli znasz bardzo dobrze jakas technika to mzoesz robic jej variacje
Napisano Ponad rok temu
Z tego co ostatnio czytałem to automatyzm wykonywania technik jest jednym z celów treningu (oprócz oświecenia oczywiście... )
Chodzi o to, by technika była czysto intuicyjną reakcją na atak , bez użycia świadomości, by nie zastanawiać się co należy zrobić po irimi tenkanie, no i nad tym co zrobić w danej sytuacji...
Na początku technikę wykonujesz fragmentarycznie, bo za dużo myślisz o tym co masz zrobić. Później gdy przyswoisz sobie daną technikę wykonujesz ją sprawnie i płynnie, ale nadal przy użyciu świadomości...
no i tu zaczyna się magic... gdy w pełni zrozumiesz istotę aikido i jego techniki to wtedy osiągniesz stan gdzie nie będziesz już pamiętać poszczególnych technik, gdyż będziesz je wykonywać z "czystym umysłem" czyli czysto intuicyjnie i zawsze odpowiednio do sytuacji...
no ale do tego musisz w to wierzyć, ćwiczyć codziennie po parę godzin przez nastę pne 60 lat, medytować w seiza po 3 godziny dziennie aż zaczniesz lewitować...
Napisano Ponad rok temu
A nawiązując do tematu. Ja automatyzm rozumiem właśnie w taki sposób jak marv. "Automatyczna reakcja" na daną sytuację, na dany atak. W końcu to chyba właśnie jeden z celów treningu. "Nauczenie się naturalnych odruchów" Czy inaczej, sprawienie aby ruchy i techniki aikido stały się naturalnymi odruchami.
Kiedyś czytałem coś o tzw. "etapach bycia nowicjuszem". Początkujący (nowicjusz) uczący sie technik walki musi wyzbywać się złych nawyków, zapomnieć o swoich naturalnych reakcjach, często całkiem niewłaściwych. Musi wyrabiać sobie prawidłowe pozycje i odruchy. Musi myśleć nad każdym ruchem aby go zrozumieć i móc dobrze wykonywać. Po wielu, wielu latach gdy taki ktoś zostanie już mistrzem w swej dziedzinie, ruchy związane z daną sztuką walki są dla niego całkowicie naturalne. Można powiedzieć, że znów jest nowicjuszem :-) Bo każdy ruch potrafi robić bez zastanowienia, spontanicznie. Wyuczone techniki stały się "naturalnymi odruchami" :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie i za ile broń treningowa??
- Ponad rok temu
-
happy new year.. form dublin
- Ponad rok temu
-
Jak aikidocy spedzaja Sylwestra?
- Ponad rok temu
-
The Power of Aikido
- Ponad rok temu
-
Pare fotek z Wigilii w Klubie "SHUGYO"...
- Ponad rok temu
-
CO myslicie o aikidokach z jeleniej góry
- Ponad rok temu
-
Filmiki z randori
- Ponad rok temu
-
Etsunengeiko
- Ponad rok temu
-
AIKIDO - a co to za stwór?