Co wam dało TKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrowka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Śmieszne.
Łyba, taka sytuacja - chciałem nauczyć się chwytów itd od zawodnika ćwiczącego oniegdaj zapasy w ks stoczniowiec w gdańsku. gość waży teraz 78kg, ma 182cm wzrostu, 30 lat, odwiedza siłke 3 razy w tygodniu. on postanowił że najlepiej będzie jak pójdziemy na plaże i się "spróbujemy" - on pokaże mi jakie tkd jest niepraktyczne i nieskuteczne na ulicy - ok. ustaliliśmy czego nie wolno itd, no i start. podszedł do mnie i dostał low kick (piszczel na kolano) i trzema palcami w okolice tętnicy szyjnej.
- "co ty ku.... robisz ???!!!"
- o co ci chodzi ?
- tak nie wygląda taekwondo, widzialem przeciez te wasze wyskoki i wygibasy, co ty odpier..... lasz ?
drugie podejście - ap chagi na korpus, potem od razu wszedł na mnie zasłaniając się dobrze, dostałem taką piąche w żebra że myślałem że się posram, potem jakoś tak zamieszał że nogi miałem w górze i jak padliśmy to myślałem że kręgosłup "chrupnął". nie miałem nawet jak powiedzieć że się duszę bo wciągałem piach nosem i ustami. od tamtego czasu co jakiś czas pokazuje mi co to nelson, krawat, uchwyt śmierci, skrzydła, wejście w klamrę itd. ode mnie nauczył się lowkicka, dowiedział czemu tak dziwnie podnosi się nogę przy yop-chagi itd.
teraz wyobraź sobie takiego leszcza z ulicy... nieważne czy trafiłby na mnie czy na kumpla z zapasów, judo, kung-fu, czy capo....
reguł walki nikt z nim nie będzie omawiał... otwórz swój umysł człowieku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiec masz takie samo zdanie jak wiekszosc uzytkownikow tego podforum.Uzmysłowiłem sobie także jak mało przydatne na ulicy są wszelkie high kicki, obrotówki, itp. Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Troche juz widzialem, ale moze to nadal za malo bo nawet na zawodach z wyskoku kopniecia czy po obrocie sa w minimalnym stopniu wykorzystywane - zwlaszcza te z wyskoku.
Trening to juz inna sprawa, uwazam, ze jest to po to aby nauczyc sie w pelni panowac nad swoim cialem (aha wyskokowek troche juz niekopalem :wink: )
BTW. Staram sie stosowac do formuly, nie wiem nie gadam - slucham, czytam. To do tych co powtazaja jakies niestworzone rzeczy, ploty itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KEYKO Jastrzębie
- Ponad rok temu
-
Wypadki na treningach ....
- Ponad rok temu
-
Pytanko ;)
- Ponad rok temu