Pancerny automat?
Napisano Ponad rok temu
Generalnie skłaniam się ku Socomowi, bo po pierwsze - wiem jak leży w ręku, po drugie - jest już prawie mój i po trzecie - nie słyszałem złych opinii na jego temat (z resztą niewiele znalazłem na temat wersji auto ).
Proszę o opinie o tych (lub innych) tactical automatach.
P.S. Amphibian mi się nie podoba więc z góry odpada
Napisano Ponad rok temu
A ten automat ma być wygodnym, pancernym cool-looking-tactical . Żebym sobie mógł poklikać czasem dla przyjemności ze świadomością że jakby co to ten automacik da radę.
Napisano Ponad rok temu
SOCOM Hornet na pewno za maly - nie robi takiego wrazeniaNie oszukujmy się, nóż ma mi służyć przede wszystkim do cieszenia oka i zabawy w klikanie
Napisano Ponad rok temu
A jeśli ma być naprawdę pancerny i nie przeszkadza ci tanto, to może Severtech??
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Albo z innej beczki: OX Forge, klasyk wśród automatów.Pierwszy nóż z plunge'm.
Napisano Ponad rok temu
SOCOM,SOCOM,SOCOM,SOCOM,SOCOM.
Wiem co mówię, więc powtórzę:
SOCOM,SOCOM,SOCOM,SOCOM,SOCOM.
Napisano Ponad rok temu
Jezusicku jak mnie się to cudo podoba . A do tego wielce przydatne w domu na działce i w pracy. :wink:
Poważnie rzecz biorąc,gdybym miał wybrać pancerny folder auto ,wybrałbym coś tej rodzinki.
Napisano Ponad rok temu
Może większy brat Horneta, Trident??
Tridenta chyba cięko dostać będzie...
Ostatnio bawiłem sie Hornetem. Ogólnie faktycznie wygląda dosyć solidnie ale wydawał mi sie kurewsko mały (szczególnie ze nie lubie małych noży i jako edc używam Mili). Był nieco za krótki na moją średniej wielkości dłoń. Dużo lepsze wrażenie sprawiał natomiast AFTK tyle tylko że ten nie ma liner locka jak Hornet ale tradycyjnego w automatach plunge locka. AFTK świetnie leżał w mojej łapie i jest też bardziej użytkowy ze względu na (co prawda niewiele ale zawsze) dłuższą klingę.
A tak wogóle to bierz SOCOMA!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Severtech - nie powiem, to całkiem ładnie noże, ale cena jest z kosmosu (jak dla mnie przynajmniej nie do zaakceptowania).
CQD Mark-I auto - odpada, jest brzydki jak noc
Trident mi się nie podoba - już bardziej ATFK, tego także biorę pod uwagę
Dodaję kolejne kryterium - max cena SRP - 250$
Wygląda na to że Socom raczej... A bawił sie ktoś BM 5000? Albo wie coś o nim, jakieś opinie? Bo dla mnie patent Auto-AXIS to fantastyczne rozwiązanie problemu bladepaly trudnego do obejścia plunge-lockach
Napisano Ponad rok temu
I jest zachwycony.
Ja bym wzial - co za zaskoczenie - 5000 w tej specjalnej wersji (jedyne 269 euro w acma-reus ), chocby dlatego, ze SOCOM za duzy, a wolalbym to od Horneta
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak może Ci się nie podobać?
Wiem, wiem, jednemu córka ,drugiemu teściowa.
Napisano Ponad rok temu
Tu chyba nie do pobicia bedzie Hornet... na dowod tego pozwole sobie zacytowac Pitera:... Ważna rzecz - w extremalnych sytuacjach ma mi się nie składać sam na palce .
"Można by się spodziewać, że nóż automatyczny wyposażony zostanie w blokadę typu Plunge Lock. Jednak takie rozwiązanie w przypadku noża do samoobrony ma jedną zasadniczą wadę. Jeżeli nóż wyjmowany jest w stresie (a w przypadku samoobrony tak właśnie zwykle jest) to po wciśnięciu przycisku może się zdarzyć, że nie rozluźnimy dłoni - a wtedy ostrze mimo, że rozłożone, nie jest zablokowane. Podobnie może się stać przy chwycie noża takim, jak na zdjęciu poniżej. Jakiekolwiek uderzenie w grzbiet ostrza spowoduje wtedy poważne obrażenia, lub nawet utratę palców. Na szczęście projektanci technologiczni firmy MOD przewidzieli taką sytuację i zastosowali rozwiązanie hybrydowe. Otwieranie ostrza przyciskiem tak jak w automatach "Plunge Lock", natomiast blokada jest zmodyfikowanym, pogrubionym wzmocnionym LinerLockiem. Teraz ostrze blokowane jest natychmiast po rozłożeniu ostrza, niezależnie od chwytu i ułożenia ręki. Chwyt "płaski" jest więc w przypadku tego noża chwytem całkowicie bezpiecznym. Blokada LinerLock w Hornecie ma grubość prawie dwa razy większą niż w nożach większości firm i wytrzymuje obciążenie ponad 200 funtów!"
No i design bardziej mi pasuje niz u Socoma, chociaz w MT lepiej bedzie z ergonomia.
Napisano Ponad rok temu
Ale mam dylemat :roll: .
Napisano Ponad rok temu
Dzięki wszystkim za dotychczasowe opinie. Akme - właśie to mnie trapi cały czas - ten plunge lock w Socomie. Niby ma bardzo silną sprężyne wyrzucającą ostrze i jeszcze silniejszą pod przyciskiem zwalniania blokady, więc żeby złożyć nóż trzeba tego chcieć... Ale niemniej jednak najbardziej podoba mi się rozwiązanie w Hornecie - linerlock .
Ale mam dylemat :roll: .
roznica w rozmiarach jest znaczna wiec jest sie nad czym zastanawiac.
Tyle ze z tym przypadkowym wcisnieciem plungelocka bym sie tak nie obawial. Bo ten przycisk tak od razu nie powoduje zwolnienia blokady - trzeba go dosyc gleboko wcisnac.
Poza tym jest blokada plungelocka.
No chyba ze potrzebuejsz noza do samoobrony, to wtedy chyba warto sie zastanowic czy automat to dobry wybor.
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie numer uno to jednak ox forge.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hornet to (chyba) maleństwo :wink: przy tym gerberze, ja go nie używałem, ale jego głownia robi wrażenie użytkowej na codzień do zwykłych prac, a nie tylko do cięcia karoserii :wink: .
Napisano Ponad rok temu
- Brak blade play - w tamtym egzemplarzu (jeśli był to na prawdę niewielki)
- uzytkowe ostrze
- jakość wykonania
- ergonomia.
To plusy, ale tylko z oględzin, jaki będzie w użytkowaniu....?
Na pewno nie kupa.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Boker Magnum Top Lock
- Ponad rok temu
-
Kershaw K.O. Leek czy Benchmade Monochrome
- Ponad rok temu
-
Witam jestem ciekaw czy zrobilem dobry wybór
- Ponad rok temu
-
Kershaw Shapphir-krótki opis
- Ponad rok temu
-
Ostrzałka z korund
- Ponad rok temu
-
Kto jest przedstawicielem Emersona na Polske?
- Ponad rok temu
-
120 Wiktorów na 120-lecie
- Ponad rok temu
-
Mora
- Ponad rok temu
-
Digital camo
- Ponad rok temu
-
Jak zrobić skórzany pokrowiec na nożyk