mam proźbęęę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
acha i thx za wszystkie rady
Chętnie bym Ci doradził w temacie padów, ale ten Łabędź...
Napisano Ponad rok temu
A ćwiczyć można samemu, jak i z partnerem. Najtrudniej, jest zmusić ciało do świadomego obrotu wokół własnej osi. Zatem indywidualne ćwiczenie zaczynamy z pozycji "na czworakach". Należy, np. prawą ręką wykonać duży zamach "pod siebie" w kierunku kolan. Ważne, by ciało podążało za ręką swobodnie, lub inaczej mówiąc, bezwładnie. W wyniku tego, wyprostowana lewa ręka oderzy całą swoja powierzchnią o matę. Tak więc, na początek, radzę to czynić z mniejszą dynamiką, co pozwoli oswoić się z ruchem, i w konsekwencji wyjdzie "rolka", z przysłowiowym klapnięciem lewej ręki o matę. W miarę wzrostu zaufania do samego siebie, można ruch prawej ręki uczynić bardziej energicznym, wspomagając obrót nieznacznym "odbiciem" kolan od maty. Tutaj, protekcja lewą reką będzie zdecydowanie odczuwalna i właśnie to klapnięcie nabierze sensu. Nawiązuję tu do idiotycznego klapania przy rolkach.
Ćwiczenie z partnerem rozpoczynamy swobodnym przysiadem i upadkiem na plecy, podczas gdy partner asekuruje nas, np. trzymajac za prawą rękę. Upadek powinien być na tyle swobodny, by lewa ręka przy upadku całą swoją powierzchnią uderzyła w matę. Nastepne kroki, to wzmaganie dynamiki upadku wymachem jednej z nóg, zakończone odbiciem się z obu i lotem na plecy - w dalszym ciągu przy asekuracji partnera.
To są dwa najprostsze ćwiczenia, które stosuje sie przy nauczaniu padów w judo. Powodzenia.
Maciek.
Napisano Ponad rok temu
Michu - drogi Przyjacielu... W Toruniu cwiczysz...? U Waldka Giersza? Mam rozwiązanie Twojego problemu, bez ironii, dla odmiany.hi
aikido cwicze stosunkowo krudko bylem na chyba 3 trenigach kiedy cwiczylismy twarde pady ale z niskiej pozycji . zrobilem sobie przerwe z kilka tygodni wracam a ttam wszyscy robią z wyskokiej macie moze jakies rady jak szybko nauczyc sie twrdych padów ?
Po prostu zapytaj instruktora!!!
Peace, Brother...
Napisano Ponad rok temu
rada:
Ellis dobrze mowi- zostawac po treningach i cwiczyc
w mojej sekcji sa osoby początkujace(w poniedzialek zdaly na 6 kyu-jeszcze raz gratuluje ), ktore po treningu uczyly sie padow i teraz padaja lepiej niz niektorzy z 4-5 kyu...
ps. jakies uwagi co do ortografii?? :roll:
Napisano Ponad rok temu
[offtop]
@voivod
Znasz Waldka? A może byłeś u nas kiedyś?
[/offtop]
Napisano Ponad rok temu
acha i jeszcze thx dla :Tetsudo
voivod:
wiem niby to proste zapytac instruktora ale chodzi mi o to wlasnie jakies cwiczenia w domu czy cos .... robilem cos takiego : jestem na czworaka podaje jedną ręke brachol mnie za nią podnosi do góry ja sie obracam i bach wszystko ladnie ale tylko na prawą strone na lewą sie boje !
a co dopiero zzrobic ten pad przez ręke :roll:
Malekith : bylem na obozie tyle tylko ze wtedy moj poziom byl troche niższy tzn. dopiero uczylem sie na 6 kyu
Napisano Ponad rok temu
To u nas wysrobowany poziom na maxa jest bo bez wszystkich pad bardzo dobrze wykonywanych 6 kyu nie osiagniesz .....
Acha Prosze na priva informacje o obozach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale chodzi o to ze na 6 kyu musisz znac mae ukemi ushiro ukemi i yoko ukemi a na piąte jest twardy pad ....
U nas wszystkie pady na 6 KYU obowiązują / obowiązywaly wiec się zdziwilem ..... dla mnie to na maxa dziwne bylo
Napisano Ponad rok temu
ale chodzi o to ze na 6 kyu musisz znac mae ukemi ushiro ukemi i yoko ukemi a na piąte jest twardy pad ....
U nas wszystkie pady na 6 KYU obowiązują / obowiązywaly wiec się zdziwilem ..... dla mnie to na maxa dziwne bylo
A u nas może i nie obowiązują... ale zawsze sie uczymy i każdy ze stopniem je potrafi raczej :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisz sobie ściąge na dłoni... może sensei nie zobaczy, że ściągasz
Napisano Ponad rok temu
........
Napisz sobie ściąge na dłoni... może sensei nie zobaczy, że ściągasz
buahahahaha - dobre
najlepiej schować ściągę pod pończoszkę. jak zaczniesz zagladać, to napewno zaden egzaminator nie będzie miał nic przeciwko :twisted: :-) :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim naucz sie rozumiec wypowiadane slowa. A nie wkuwaj nazw. Przyjedzie jakis inny shihan rzuci nazwe i nie bedziesz wiedziec o co chodzi. Bo co shihan to bywa tak ze ma czasem inne nazewnictwo. Wiec moim zdaniem lepiej sie nauczyc rozumiec, niz bezsensownie wkuwać...
no - tutaj się z Kolegą zgodzę.
(to tak w celu pokazania, ze nie uwziąłem sie :wink: ) taki gest dobrej woli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
aikido w ostrowie wlkp?
- Ponad rok temu
-
sprawy fundamentalne
- Ponad rok temu
-