Skocz do zawartości

Zdjęcie

mam proźbęęę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

budo_authority
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1851 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: mam proźbęęę
Jako jedyny cie bronilem a ty na mnie tez....brutusie...a tak sie konczy odpowiedz i obrona innych.....wszystkieog najlpeszego
  • 0

budo_ellis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

takie zycie..ludzie patrza teraz tylko na ortografie :wink:
  • 0

budo_hara-kiri
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1088 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

acha i thx za wszystkie rady

Chętnie bym Ci doradził w temacie padów, ale ten Łabędź... :( ;)
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Padło pytanie. Dlaczego by nie odpowiedzieć, tym bardziej, że w dojo aikido raczej rzadko tych padów sie naucza. Przynajmniej, tu w Stanach. Oczywiście, jeśli ktoś uprawiał np. judo, to po prostu je umie robić.

A ćwiczyć można samemu, jak i z partnerem. Najtrudniej, jest zmusić ciało do świadomego obrotu wokół własnej osi. Zatem indywidualne ćwiczenie zaczynamy z pozycji "na czworakach". Należy, np. prawą ręką wykonać duży zamach "pod siebie" w kierunku kolan. Ważne, by ciało podążało za ręką swobodnie, lub inaczej mówiąc, bezwładnie. W wyniku tego, wyprostowana lewa ręka oderzy całą swoja powierzchnią o matę. Tak więc, na początek, radzę to czynić z mniejszą dynamiką, co pozwoli oswoić się z ruchem, i w konsekwencji wyjdzie "rolka", z przysłowiowym klapnięciem lewej ręki o matę. W miarę wzrostu zaufania do samego siebie, można ruch prawej ręki uczynić bardziej energicznym, wspomagając obrót nieznacznym "odbiciem" kolan od maty. Tutaj, protekcja lewą reką będzie zdecydowanie odczuwalna i właśnie to klapnięcie nabierze sensu. Nawiązuję tu do idiotycznego klapania przy rolkach.

Ćwiczenie z partnerem rozpoczynamy swobodnym przysiadem i upadkiem na plecy, podczas gdy partner asekuruje nas, np. trzymajac za prawą rękę. Upadek powinien być na tyle swobodny, by lewa ręka przy upadku całą swoją powierzchnią uderzyła w matę. Nastepne kroki, to wzmaganie dynamiki upadku wymachem jednej z nóg, zakończone odbiciem się z obu i lotem na plecy - w dalszym ciągu przy asekuracji partnera.

To są dwa najprostsze ćwiczenia, które stosuje sie przy nauczaniu padów w judo. Powodzenia.

Maciek.
  • 0

budo_voivod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1723 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hi
aikido cwicze stosunkowo krudko bylem na chyba 3 trenigach kiedy cwiczylismy twarde pady ale z niskiej pozycji . zrobilem sobie przerwe z kilka tygodni wracam a ttam wszyscy robią z wyskokiej macie moze jakies rady jak szybko nauczyc sie twrdych padów ?

Michu - drogi Przyjacielu... W Toruniu cwiczysz...? U Waldka Giersza? Mam rozwiązanie Twojego problemu, bez ironii, dla odmiany.
Po prostu zapytaj instruktora!!!
Peace, Brother...
  • 0

budo_sojobo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 506 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jakos brać aikidowa sie zlosliwa zrobila... troche wyrozumialosci...
rada:
Ellis dobrze mowi- zostawac po treningach i cwiczyc
w mojej sekcji sa osoby początkujace(w poniedzialek zdaly na 6 kyu-jeszcze raz gratuluje :D ), ktore po treningu uczyly sie padow i teraz padaja lepiej niz niektorzy z 4-5 kyu...

ps. jakies uwagi co do ortografii?? :roll:
  • 0

budo_malekith
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niekoniecznie instruktora zapytaj Michu :) Wystarczy, że poprosisz o to kogokolwiek z wyższym stopniem. A swoją drogą to polecam pojechać na nasz letni obóz :) Z reguły podstawowym obozowym postanowieniem jest nauczenie się tam twardych padów :) Czasu dużo no i mata do dyspozycji przez niemal 24 godziny na dobę ;)

[offtop]
@voivod
Znasz Waldka? A może byłeś u nas kiedyś? :)
[/offtop]
  • 0

budo_*michu*
  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Thx za rady i sorry za to ze wyjechalem z tym regulaminem i wogule :roll:
acha i jeszcze thx dla :Tetsudo
voivod:
wiem niby to proste zapytac instruktora ale chodzi mi o to wlasnie jakies cwiczenia w domu czy cos .... robilem cos takiego : jestem na czworaka podaje jedną ręke brachol mnie za nią podnosi do góry ja sie obracam i bach wszystko ladnie ale tylko na prawą strone na lewą sie boje ! :evil:
a co dopiero zzrobic ten pad przez ręke :roll:

Malekith : bylem na obozie tyle tylko ze wtedy moj poziom byl troche niższy tzn. dopiero uczylem sie na 6 kyu
  • 0

budo_authority
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1851 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie mow ze masz 6 kyu i padac sie uczysz ?????

To u nas wysrobowany poziom na maxa jest bo bez wszystkich pad bardzo dobrze wykonywanych 6 kyu nie osiagniesz .....

Acha Prosze na priva informacje o obozach :)
  • 0

budo_*michu*
  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale chodzi o to ze na 6 kyu musisz znac mae ukemi ushiro ukemi i yoko ukemi a na piąte jest twardy pad ....
  • 0

budo_authority
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1851 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale chodzi o to ze na 6 kyu musisz znac mae ukemi ushiro ukemi i yoko ukemi a na piąte jest twardy pad ....

U nas wszystkie pady na 6 KYU obowiązują / obowiązywaly wiec się zdziwilem ..... dla mnie to na maxa dziwne bylo :)
  • 0

budo_tarantula
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

U nas wszystkie pady na 6 KYU obowiązują / obowiązywaly wiec się zdziwilem ..... dla mnie to na maxa dziwne bylo :)

A u nas może i nie obowiązują... ale zawsze sie uczymy i każdy ze stopniem je potrafi raczej :? :) :)
  • 0

budo_don zen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 194 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najlepsze cwiczenie? Probowac co trening po kilka razy i to wcale nie kilkadziesiąt. Po jakimś czasie bedziesz mial je juz idealnie opanowane.
  • 0

budo_czarna_65
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanko, czy Wy tez mieliscie problemy z zapamietywaniem nazw technik bo ja czwicze 2 rok i jeszcze nie moge zapamietac nazw i skojarzyc ktora jest ktora i zaczynam sie :evil: czy nalezy sie z tym po prostu osluchac i samo pozniej przyjdzie
  • 0

budo_zanshin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Osłuchać się to najprostsze rozwiązanie. I zapytaj od czasu do czasu senseia "jak się nazywa toto, cośmy dziś ćwiczyli" :wink: Z czasem zacznie wpadać w pamięć.... Ew kup jakąś książkę o aikido. Czego jak czego, ale akurat nazw to się z książki można nauczyć. :wink: :wink:
  • 0

budo_ellis
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm ja sie przed egzaminem na 5 kyu zaczelam uczyc bardziej nazw...po koleji sie ucz...najpierw jakie sa nazwy technik,atakow i tak dalej...potem bedzie sie ladnie to wiazalo w calosc :)
  • 0

budo_bb_zuk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zapamiętanie nazw jest dość naturalne... chyba się tego nie zauważa.

Napisz sobie ściąge na dłoni... może sensei nie zobaczy, że ściągasz :)
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

........
Napisz sobie ściąge na dłoni... może sensei nie zobaczy, że ściągasz :)

buahahahaha - dobre

najlepiej schować ściągę pod pończoszkę. jak zaczniesz zagladać, to napewno zaden egzaminator nie będzie miał nic przeciwko :twisted: :-) :-)
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przede wszystkim naucz sie rozumiec wypowiadane slowa. A nie wkuwaj nazw. Przyjedzie jakis inny shihan rzuci nazwe i nie bedziesz wiedziec o co chodzi. Bo co shihan to bywa tak ze ma czasem inne nazewnictwo. Wiec moim zdaniem lepiej sie nauczyc rozumiec, niz bezsensownie wkuwać...
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przede wszystkim naucz sie rozumiec wypowiadane slowa. A nie wkuwaj nazw. Przyjedzie jakis inny shihan rzuci nazwe i nie bedziesz wiedziec o co chodzi. Bo co shihan to bywa tak ze ma czasem inne nazewnictwo. Wiec moim zdaniem lepiej sie nauczyc rozumiec, niz bezsensownie wkuwać...

no - tutaj się z Kolegą zgodzę.
(to tak w celu pokazania, ze nie uwziąłem sie :wink: ) taki gest dobrej woli :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024