Policyjne aikido
Napisano Ponad rok temu
prosilbym o w miare mozliwosci wyczerpujace informacje, gdyz moja ciekawosc nie zna granic
Napisano Ponad rok temu
policyjne aikido t0 techniki z aikido tyle tylko ze zmodyfikowane w jakimś stopniu.... :roll:
Napisano Ponad rok temu
APAS (pozdrawiajacy Rica i ubolewajacy, ze piwko do skutku nie doszlo...)
Napisano Ponad rok temu
Potem, jak juz pare technik znali rozpoczal sie powazny trening.
Oczywiscie ich trening nie ma nic wspolnego z turystycznym cwiczeniem 99.99% aikido na swiecie. Wiekszosc aikidokow jest przyzwyczajona np do przyjacielskiej atmosfery na tatami, gdzie wszyscy sie do siebie anielsko usmiechaja i jest tak slodko ze HO HO HO....wiec policyjny trening to w porownaniu z tym przemoc, nienawisc i brutalnosc nie z tej ziemi. Ale kazdy rozumie, ze od tego zalezy ich zdrowie i zycie. Powazna sprawa, nie ma co.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do brutalnosci to tez jak zwykle Szczepciu masz racje, ale nie do konca. Racja polega tylko na tym jaka grupa jest szkolona. Jezeli jest to grupa cwyilna to niczym sie ona nie rozni od zwyklej grupy cwiczacej inne odmiany aikido. Jezeli chodzi natomiast o policje czy o sluzby ochrony to ludzie ci maja okreslony cel i predyspozycje przychodzac na trening. Zabiera im zwykle duzo czasu na to, aby dostosowac sie do rozluznienia i wykorzystywania bioder w aikido. Ale oni maja motywacje tego czego czasami jest brak gupom cywilnym.
Pozdrawiam
Osu
Napisano Ponad rok temu
Będąc na obozie w Kołobrzegu...
I ja tam byłem, i piwo ogniskowe piłem....i fajnie było , choć inaczej. Pozdrowienia Kiod.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
.wiec policyjny trening to w porownaniu z tym przemoc, nienawisc i brutalnosc nie z tej ziemi. Ale kazdy rozumie, ze od tego zalezy ich zdrowie i zycie. Powazna sprawa, nie ma co.
Slyszalem ze w Japonii przestępczość jest wyjątkowo niska a policja nie ma za bardzo co robić. Więc trochę trudno mi uwierzyć, że japoński policjant musi być strit fajta. Jeśli ktoś ma informacje o pracy japońskiej policji, to z przyjemnością przeczytam, bo zawsze dobrze się czegoś dowiedzieć.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
I ja tam byłem, i piwo ogniskowe piłem....i fajnie było , choć inaczej. Pozdrowienia Kiod.
może się nawet wspólnie integrowaliśmy...
pozdrawiam Shawnee
Napisano Ponad rok temu
widzialem fragment o aikido - cwiczyl przez chwile m.in. wlasnie zdaje sie w yoshinkan hombu dojo na zajeciach dla policjantow (podobno kurs roczny po 18h\tyg)
faktycznie widac bylo szybkie powtarzanie technik na komendy. fajne, jako poczatkujacemu wydaje mi sie, ze w ten sposob rzeczywiscie mozna szybciej nauczyc sie pierwszych technik
komentarz prowadzacego: "8 minut ciaglego padania i wstawania bylo prawdziwa mordega"
i potem medytowal z jakims japonczykiem:
"nic tak bardzo nie zblizylo mnie do istoty aikido jak 30 min siedzenia w seiza"
ale to jeszcze nic w porownaniu z odcinkiem w ktorym pojechal do rosji i komandosi uczyli go m.in. kozackich sztuk walki...
(cytaty z pamieci, nie wiem, czy o tym juz bylo...)
Napisano Ponad rok temu
Miałem okazję być gościem Inoue Kancho w Yoshinkai Hombu w Tokio,
nie tyle metoda co bardzo charakterystyczna pozcja stóp to coś co bardzo wyraźnie odróżnia aikido yoshinkan od innych. Na marginesie identyczna pozycja stóp występuje w kashima kenjutsu.
Co do metody szkoleniowej to rzeczywiście jest ona oparta na elementach musztry wojskowej, co powoduje, że znakomicie sie wpisuje w logikę szkolenia służb mundurowych w Japonii.
Napisano Ponad rok temu
Slyszalem ze w Japonii przestępczość jest wyjątkowo niska a policja nie ma za bardzo co robić. Więc trochę trudno mi uwierzyć, że japoński policjant musi być strit fajta. Jeśli ktoś ma informacje o pracy japońskiej policji, to z przyjemnością przeczytam, bo zawsze dobrze się czegoś dowiedzieć..wiec policyjny trening to w porownaniu z tym przemoc, nienawisc i brutalnosc nie z tej ziemi. Ale kazdy rozumie, ze od tego zalezy ich zdrowie i zycie. Powazna sprawa, nie ma co.
Silvio
no właśnie dlatego jest taka niska, że policjanci to strit fajta i nikt im nie podskakuje bo się boja.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam Shawnee
To ja też sie z wami integruje
Też tam byłemw
Napisano Ponad rok temu
No, to sami swoi... ...hehehe...ale się zacytowało... :wink:Będąc na obozie w Kołobrzegu...
pozdrawiam Shawnee
To ja też sie z wami integruje
Też tam byłemw
Napisano Ponad rok temu
Szczegolnie na meczach pilkarskich.
hehe... no comment
Napisano Ponad rok temu
Osu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak odnośnie tego policyjnego aikido, to słyszałem, że goście mają tam taki "hard" trening przez cały rok a po tym roku dostają 1 dan. To prawda?
hmm.... szczerze to wątpie by każdy policjant po przejściu takiego szkolenia dostawał dana.Byc może słyszałeś o rocznym programie szkoleniowym uchideshi, po przejściu którego otrzymuje się blacka, ale do niego mogą przystępować również cywile i z tego co sie domyślam nie jest on prowadzony pod kątem szkolenia policyjnego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pyanko (nie bijcie)
- Ponad rok temu
-
Czy tylko jeden wariant?
- Ponad rok temu
-
Czy zmieni się coś w PFA ?
- Ponad rok temu
-
Opinie o aikido A. Cognard
- Ponad rok temu
-
Le corps conscient
- Ponad rok temu
-
Zasady aikido realizowane w technikach ...
- Ponad rok temu
-
Wymuszanie ataku
- Ponad rok temu
-
Aikido dla "ON"?
- Ponad rok temu
-
Wesołych Świąt
- Ponad rok temu
-
Gdzie ćwiczy Elita Polskiego AIKIDO ? :)
- Ponad rok temu