No to może z innej beczki.
Jako, że o 2 nad ranem kreatywność i pęd do wiedzy człowieka wzrasta w porównaniu z godzinami porannymi i popołudniowymi, dzisiejszej nocy postanowiłem poświecić się badaniom nad użytym przez pana A. słowa "trollizm". Jako, że słowo to było mi obce i kojarzyło się się tylko z Trollem, na samym początku mojej przygody z tym słowem, sięgnąłem do zakurzonego tomiska słownika języka polskiego.
Słowo trollizm nie znajdowało się pośród tysięcy tamtejszych haseł, więc uznałęm to za neologizm bazujący podstawie słowotwórczej Troll. A oto co ujawnił mi Słownik jezyka polskiego PWN z 1981 roku tom III
Troll: "w wierzeniu ludów skandynawskich istota demoniczna ( olbrzym lub karzeł ) zamieszkująca najczęściej odludne obszary górskie, pieczary, złośliwa, nieprzychylna ludziom"
Aby poprzeć tę definicję, która może zostać poddana pod wątpliwość zamieszczam poniżej zdjęcie owego słownika, aby nie było, że to z palca wyssałem:
Jak widać księga jest gruba, stara, więc to co w niej jest napisane musi być prawda
. Ale wróćmy do rozważań na temat słowa trollizm.
Od razu nasunęły mi się dwa skojarzenia: opierając się na cechach definicyjnego trolla, można uznać, że słowo to może oznaczać -
1. Złośliwość
2. Egzystowanie w odosobnieniu, działania opierające się na odstępstwach od przyjętch reguł społecznych.
Pod koniec oczywiście wciąż żądny wiedzy, postanowiłem zrobić to co wszystkie trygryski lubią najbadziej czyli po prostu wpisac w google słowo "trollizm". Jak się okazało, w tych nielicznych stronach ( dokładniej to 6 które mi wyskoczyły ), słowo trollizm odnosiło się do forum internetowego i oznaczało pisanie postów odbiegających od tematu. Dumny z tego, że definicja ta zgadzała się z moimi wcześniej wyciągniętymi wnioskami, postanowiłem przybliżyć efekt moich dzisiejszo - wieczornych badań osobom, które w przerażeniu pytały mnie, czy przypadkiem nie wiem, co to jest, to trudne słowo trollizm.
Nudzi mi się, nieprawdaż?