Witamnki - jakie warto kupic ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kul...showtopic=65511
Napisano Ponad rok temu
Naturell Maxivit, albo typowy hardcore NOW Special Two.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kwas foliowy
Podstawowe informacje
Jest to naturalny składnik diety, który bierze udział w tworzeniu DNA i RNA, czyli budowie kodu genetycznego człowieka.
Dawki
Dorośli - 0,4 mg/dobę
Kobiety ciężarne - 1,2 mg/dobę
Kobiety karmiące - 1 mg/dobę
Źródło:
Suche kiełki
Soczewica
Pomarańcze
Pełnoziarniste pieczywo
Wątroba
Brokuły
Buraki
Szpinak
Skutki niedoboru:
Niedobór u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci. U każdego może powodować zaburzenia żołądkowe oraz anemię.
Przedawkowanie i działania uboczne
Działania uboczne kwasu foliowego są rzadkie.
Uwaga:Jeśli zauważysz u siebie nudności, wymioty, bóle głowy, uczucie osłabienia i inne niespecyficzne objawy, skontaktuj się ze swoim lekarzem, ale bez jego zgody nie przestawaj przyjmować kwasu foliowego.
Ważne informacje
Nie powinno się przyjmować kwasu foliowego w celu leczenia anemii, jeśli nie ma ostatecznej diagnozy przyczyn choroby. Może to powodować maskowanie objawów i opóźnienie właściwego leczenia.
Zwiększ dawki kwasu foliowego, jeśli jesteś w ciąży.
Jeśli karmisz piersią, możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy, ale zawsze poinformuj o tym lekarza.
Jeśli przyjmujesz inne leki, zapytaj lekarza czy możesz bezpiecznie przyjmować kwas foliowy.
Retinol - A
Podstawowe informacje
Niezbędna do wzrostu i reperacji tkanek.
Pomaga utrzymać gładką i zdrową skórę.
Utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego oraz zwiększa oporność na zakażenia.
Zapobiega "nocnej ślepocie".
Bierze udział w budowie kości i zębów.
Retinol (aktywna witamina A) powstaje z prowitamin tzw. karotenoidów (np. betakaroten).
Dawki:
Dorośli 5000 jednostek międzynarodowych (IU) (1 UI = 0,3 g)
Źródło:
Czerwone i ciemno zielone warzywa i owoce (marchew, szpinak).
Wątroba.
Mleko i sery.
Niedobór
Niewidzenie nocne.
Szorstka, sucha skóra, suche włosy, podłużne bruzdowanie paznokci.
Suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce.
Osłabione, wrażliwe dziąsła.
Zmniejszona odporność na zakażenia.
Uczucie zmęczenia.
Przedawkowanie i działania niepożądane
Najczęstsze objawy przedawkowania witaminy A to uczucie zmęczenia i dyskomfortu, nudności i wymioty, zmniejszony apetyt, podenerwowanie, bóle głowy, krwawienie z dziąseł, wypadanie włosów, zażółcenie skóry.
Uwaga: Pilnie skontaktuj się z lekarzem jeśli zaważysz objawy reakcji alergicznej takie jak kłopoty z oddychaniem, swędzenie lub obrzęk warg, ust, języka lub twarzy.
Kobalmina - B12
Podstawowe informacje
Kobalmina, czyli witamina B12 uczestniczy w syntezie DNA, czyli materiału genetycznego człowieka.
Dawki
Dorośli 10-15 mikrogramów dziennie
Kobiety ciężarne 20-25 mikrogramów dziennie
Kobiety karmiące piersią 15-20 mikrogramów dziennie
Źródło
Wątroba i nerki
Mięso
Jajka
Produkty mleczne
Skutki niedoboru
Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach.
Wśród objawów dominują:
Niedokrwistość
Zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
Zaburzenia neurologiczne (zaburzenia czucia, niezborność ruchów)
Zaburzenia wzrostu u dzieci
Przedawkowanie i działania uboczne
Nie są znane objawy przedawkowania witaminy B12.
Jeśli jednak zauważysz jakieś niepokojące objawy w trakcie przyjmowania witaminy, skontaktuj się z lekarzem.
Ważne informacje
Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle'a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12.
Ryboflawina - B2
Podstawowe informacje
Ryboflawina odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów.
Dawki
0 - 6 miesięcy - 0,4 mg dziennie
6 - 12 miesięcy 0,5 mg dziennie
1 -10 lat - 0,8 - 1,2 mg dziennie
Mężczyźni - 1,5 - 1,8 mg dziennie
Kobiety - 1,3 mg dziennie
Kobiety ciężarne i karmiące - 1,8 mg dziennie
Źródło
Produktu mleczne
Pełnoziarniste pieczywo
Jarzyny (świeże)
Skutki niedoboru
Rzadko dochodzi do niedoboru witaminy B2. Zazwyczaj jest ono elementem ogólnego niedożywienia.
Główne objawy to:
Zapalenie spojówek i podwójne widzenie
Zapalenie błony śluzowej w obrębie jamy ustnej (język, kąciki warg etc.)
Zapalenie moszny u mężczyzn i warg sromowych u kobiet.
Przedawkowanie i działania uboczne
Do przedawkowania witaminy B 2 dochodzi bardzo rzadko a objawy przedawkowania są nie charakterystyczne. Mogą wystąpić bóle głowy, nudności, wymioty, zaburzenia widzenia i inne. Jeśli podejrzewasz, że doszło do przedawkowania witaminy B2 lub że masz w związku z jej przyjmowaniem jakieś niepokojące objawy, skontaktuj się z lekarzem.
W trakcie przyjmowania witaminy B2 mocz może zmienić barwę na żółtopomarańczową. Nie jest to szkodliwe.
Ważne informacje
Przechowuj witaminę w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła.
Pirydoksyna - B6
Podstawowe informacje
Pirydoksyna, czyli witamina B6 odgrywa ważną rolę w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dawki
Dorośli 2 mg /dobę
Kobiety ciężarne i karmiące 4-5 mg/dobę
Źródło
Ziarna pszenicy i żyta
Drożdże
Wątroba
Drób i ryby
Skutki niedoboru
Izolowany niedobór witaminy B6 jest rzadko spotykany. Zazwyczaj jest elementem ogólnego niedożywienia.
Główne objawy to:
Zmiany łojotokowe skóry
Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg)
Niedokrwistość
Przedawkowanie i działania uboczne
Uczucie zmęczenia
Ważne informacje
Skonsultuj z lekarzem czy możesz bezpiecznie przyjmować witaminę B6 z innymi lekami, a w szczególności z lekami uspokajającymi i przeciwpadaczkowymi.
Jeśli jesteś kobietą ciężarną lub karmisz piersią uzgodnij z lekarzem jakie dawki witaminy możesz bezpiecznie przyjmować
Kwas askorbinowy - C
Podstawowe informacje
Stanowi ważny element syntezy kolagenu który jest "cementem" utrzymującym tkanki miedzy sobą. Dlatego ma wpływ na utrzymanie w zdrowiu zębów, dziąseł i kości.
Wspomaga gojenie się ran skóry oraz załamań kości.
Zapobiega szkorbutowi, wspomaga odporność na infekcje, bierze udział w leczeniu przeziębień.
Wzmacnia naczynia krwionośne.
Bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu.
Jest zaliczany do podstawowych antyoksydantów.
Dawki
Dorośli 75 - 100 mg/dobę
Źródło
Owoce cytrusowe.
Pomidory.
Ziemniaki
Sałata
Skutki niedoboru
Niedobór kwasu askorbinowego może prowadzić do:
Krwawienia z dziąseł, długiego gojenia się ran i złamań kości, zaburzeń trawienia i anemii.
Łatwego pękania naczyń i tworzenia się krwiaków oraz krwawienia z nosa.
Bólu stawów oraz bólów mięśniowych.
Bladości skóry.
Kalciferol - D
Podstawowe informacje
Kalciferol, czyli witamina D, jest ważnym regulatorem gospodarki wapniem i fosforem. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz bierze udział w regulacji budowy kości i zębów, pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.
Dawki
Dorośli - 400 IU (10 mikrogramów)/dobę
Źródło
Syntetyzowane przez organizm pod wpływem światła słonecznego.
Produkty mleczne
Jajka
Wątroba
Tran
Skutki niedoboru
Krzywica
Choroby zębów
Osłabienie wytrzymałości kości
Osłabienie siły mięśni
Przedawkowanie i działania uboczne
Jeśli przez dłuższy czas przyjmuje się zbyt duże ilości witaminy D może dojść do hiperkalcemii objawiajacej się:
Kamicą nerkową
Zwapnieniem tkanek miękkich
Osłabieniem
Ważne informacje
Witamina D jest produkowana w organizmie pod wpływem światła słonecznego. Dlatego w okresie letnim należy zmniejszyć lub całkowicie przestać podawania witaminy. Uzgodnij z lekarzem prawidłową dla Ciebie dawkę.
Tokoferol - E
Podstawowe informacje
Jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami.
Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
Wykorzystywany jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorobach serca.
Źródło
Oleje roślinne
Mięso
Mleko
Sałata
Ziarna zbóż
Żółtko jajek
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy E może prowadzić do łatwiejszego pękania drobnych naczyń krwionośnych, zmniejszenia zdolności rozrodczych, spadku popędu seksualnego, zwiększenia ilości odkładanej tkanki tłuszczowej, pogorszenia sprawności mięśni w tym mięśnia sercowego, suchości skóry.
Przedawkowanie
Objawy przedawkowania witaminy E należą do rzadkości.
Najczęściej jest to uczucie osłabienia, nudności i wymioty oraz wzdęcia.
Ważne informacje
Zanim zaczniesz przyjmować witaminę E poinformuj swojego lekarza o ewentualnych reakcjach alergicznych, które wystąpiły u Ciebie wcześniej.
Jeśli przyjmujesz leki zmniejszające krzepliwość krwi takie jak Acenokumarol lub Warfaryna, poinformuj o tym lekarza zanim rozpoczniesz przyjmowanie witaminy E.
Skonsultuj się z lekarzem jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią i chcesz przyjmować witaminę E.
Fitochinon - K
Podstawowe informacje
Fitochinon, czyli witamina K bierze udział w wytwarzaniu ważnych składników układu krzepnięcia krwi.
Dawki
Dorośli - 0,03 mg/kg
Noworodki - 1-3 mg w pierwszej dobie życia.
Źródło
Sałata
Kabaczki
Kalafior
Wątroba
Produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka
Skutki niedoboru
Najczęściej do niedoboru witaminy K dochodzi u noworodków, u chorych przewlekle przyjmujących antybiotyki oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania.
Podstawowym objawem niedoboru są: krwawienia (z dziąseł, przewodu pokarmowego, układu moczowego etc.)
Przedawkowanie i działania uboczne
Jeśli podaje się nadmierne ilości witaminy K może dojść do:
Powiększenia wątroby
Żółtaczki
Niedokrwistości
Ważne informacje
Duża część witaminy K produkowana jest przez bakterie żyjące w jelicie grubym. U osób przewlekle przyjmujących antybiotyki może dojść do zmniejszenia ilości tych bakterii i niedoboru witaminy K. Dlatego, jeśli przyjmujesz antybiotyki ustal z lekarzem czy nie wymagasz dodatkowego podania witaminy.
Tiamina - B1
Podstawowe informacje
Tiamina, czyli witamina B1 jest naturalnym składnikiem diety. W organizmie bierze udział między innymi w procesie spalenia cukrów, co zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości energii.
Dawki:
Dzieci - 0,7-1,2 mg dziennie.
Mężczyźni - 1,5 mg dziennie.
Kobiety - 1 mg dziennie.
Kobiety w ciąży - 1,5 mg dziennie.
Źródło:
Groch i fasola
Mleko
Wieprzowina oraz podroby
Pełnoziarniste pieczywo
Większość owoców
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy B1 występuje głównie u osób nadużywających alkohol. Wśród objawów dominuje:
Uczucie osłabienia i zmęczenie, bezsenność, zaburzenia pamięci i depresja.
Brak apetytu, spadek wagi.
Bóle brzucha.
W skrajnych przypadkach może dochodzić do porażeń, zaburzeń widzenia i oczopląsu.
Przedawkowanie i działania uboczne.
W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, a w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.
Uwaga:Przestań przyjmować witaminę B1 i wezwij lekarza, jeśli wystąpią u Ciebie objawy reakcji alergicznej takie jak obrzęk gardła, warg, języka etc.
Ważne informacje
Nigdy nie przyjmuj więcej witaminy niż zalecił Ci lekarz.
Zawsze popijaj witaminę pełną szklanką wody.
Przechowuj witaminę w chłodzie z dala od źródeł ciepła.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Koktajle...?
- Ponad rok temu
-
Oddychanie podczas treningu siłowego
- Ponad rok temu
-
gdy poci się... pupa :|
- Ponad rok temu
-
Trening siłowy dla karateki
- Ponad rok temu
-
Niski puls
- Ponad rok temu
-
Kłucie w plecach
- Ponad rok temu
-
Antybiotyk
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie || budowa bioder || Pytanie
- Ponad rok temu
-
Szukam szkoły Nin Jitsu we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Ochraniacze na kolana - jak prac ?
- Ponad rok temu