Wyzwanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I panowie... Wiemy wszyscy jak sie koncza takie gadki, wiec wyluzujcie... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie na co bym stawial w walce sparingowej? Niskie kopnięcia sierpowe, garda, uderzenia rękoma, wejścia w nogi, gleba,unieruchomienia.
To nie byłaby capoeira.
No chyba, że Jeesterowi zależy bardziej na konfrontacji z capoeiristą, a nie z capoeira.
Napisano Ponad rok temu
aha dla ciebie gryzienie i wbicie palcy w oczy czy w tchawice to capoeira ????
gratulacje, proponuje czytac uwazniej posty bo faktycznie zrobi sie mlyn tylko
Napisano Ponad rok temu
Wygra ktos, ktos przegra. I do jakich wnioskow dojdziemy? Ze Capo jest gorsza? Nie... Ze lepszy jest ktos, a ktos gorzy. Conajwyzej.
Wpierw moze stanmy na tej macie. Gotow jestem poswiecic kilka kosci, byleby juz forum ucichło
Napisano Ponad rok temu
(w sumie chyba na priv powinno byc)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ktore ekstra dzialaja w capo ale nie zawsze kontra inne sztuki/sporty walki. np. zalozenie tesourinhy w sparingu z zapasnikiem, jest wg mnie niemozliwe - przynajmniej mi sie nie udalo - ale z drugiej strony, gdy nam wyciagnie noge i bedzie chcial podciac to tesoura jako kontra sprawdza sie naprawde dobrze.
Sama akuyrat tessoura jest z judo z tego co wiem, ale tam zostało zakazane jej uzycie ze względu na kontuzjogenność. Przećwiczyłem to dwa razy, podczas jednej zadaniówki dużego judoke wywróciłem za pomocą tessoury, ale chodziło jedynie o wywrócenie, więc nie potrafię powiedzieć, jakie byłoby wykończenie tej techniki.
Drugi chłopak miał pecha, był ode mnie mniejszy i nie wytrzymał ciężaru ciała, przeeskoczyło mu kolano, gdy te technike zakładałem (inna sprawa, że dziwnie stanął )
Moim zdaniem głównym minusem (jeśli mówimy o capo w kontekscie walk międzystylowych) jest za mała liczba godzin poświęconych samej bezpośredniej walce, czas idzie również na naukę aspektów kompletnie nieprzydatnych w walce. Co innego taki tajski boks - 100% czasu kolesie na ringu spędzają. Z tym również wiąże się spora kontuzjogenność własnie - bo oprócz tego, że technika ma być skuteczna, musi być też bezpieczna (dla nas i dla przeciwnika - vide sytuacja która opisałem wyżej). Jest spora różnica między kimś kto myśli że umie kopać, a kimś kto umie kopać. Ja nie umiem tak, jakbym chciał Ale wciąż chyba pracuje się nad tym, nie?
Napisano Ponad rok temu
to sprobuj wystukac laske na tylnim siezeniu w motorze ))))
Napisano Ponad rok temu
Na sparing zawsze jestem chętny, ale żeby sprawdzić siebie i swoje umiejętności. Nie widzę sensu okrzykiwania tego sparingiem Capoeira vs reszta świata.
Napisano Ponad rok temu
No, juz po weekendzie. Sprawa jest prosta. Poszedlem do prowadzacego,
zapytalem co i jak, popatrzyl na mnie jak na czuba (cholera, moja wina,
ze sie z taka maska urodzilem ? 8) ) i powiedzial ze owszem, jesli
chcemy, to sie lac mozemy, byle po treningu, a nie w trakcie. No i sprawa
zalatwiona. Jest w grupie kilku agresywnych... :twisted:
Uirapuru... Na priva ci machne dane. :-)
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Na razie nikogo jeszcze nie skubnalem. Musze sie przyjrzec
kto w grupie wydaje sie byc kompetentny i chetny na maly
sprawdzian.
Ja tam zbyt niesmialy jestem, zeby wyjsc na srodek Roda
i wrzasnac "dobra panowie i laseczki, kto ma ochote oklepac
Raiiniczka po masce" ? 8)
Napisano Ponad rok temu
Jeden karateka kiedyś był, ale to był karateka, co na capo 2 miechy chodził, wiec nie wiem po co o nim wspominam nawet.
Reszta na maila Jak do czegoś dojdzie, to sprawozdanie chyba umieścimy
Napisano Ponad rok temu
a powiesz mi jak,przy poprawnie założonym kluczu na ręke,masz zamiar kogoś ugryź albo wsadzić paluchy w oczy?Bo chyba nie za bardzo wiesz o czym mówisz...dla mnie to jest smieszne bo koles z BJJ zaklada klucz i unieruchamia kolesia pod soba ktory ma jedna reke wolna i przegrywa dlatego ze nie moze zaatakowac oczu czy tchawicy albo ugryzc bo takie sa zasady, zostaje mu odklepanie ta wolna reka
Napisano Ponad rok temu
jak ktos ma sie chec sprawdzic to zawsze moze, jak nie to nie.
jester: jak bedziesz w wawce to daj znac - mysle, ze i tu sie ktos chetny znajdzie :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pokaz Capo w Łomiankach <3
- Ponad rok temu
-
Wymowa fonetyczna capoeira songs
- Ponad rok temu
-
Długość vergi (kija) do berimbau
- Ponad rok temu