Chcę podjąć naukę walki mieczem, nie wiem jednak nic na ten temat, od czego zacząć? Poszukuję również śiwaickiej sztuki walki kalaripayat, czy gdzieś w Polsce naucza się tego?pozdrawiam

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Sati napisał
Witajcie!
Chcę podjąć naukę walki mieczem, nie wiem jednak nic na ten temat, od czego zacząć? Poszukuję również śiwaickiej sztuki walki kalaripayat, czy gdzieś w Polsce naucza się tego?D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Tetsudo napisał
Generalnie mym skromnym zdaniem Jo bije na glowe miecz japonski
Napisano Ponad rok temu
budo_Tetsudo napisał
Generalnie mym skromnym zdaniem Jo bije na glowe miecz japonski
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Sati napisał
Witajcie!
Kalaripayat jest sztuką walki wywodzącą się bezpośrednio z Hatha Yogi i praktycznie od niej wywodzą się wszystkie inne sztuki walki. Ponoć kiedyś pewien Mistrz Kalaripayat założył pierwszy Zakon Szaolin.
marcin 954 a ty skąd znasz kalaripayat?Czy jesteś pewien że w Polsce tego nikt nie uczy?
Narazie znalazłam nauczyciela Tai Chi, który uczy w moim mieście. A tak poza tym Sati to imię żeńskie :wink: Polećcie mi jakąś dobrą książkę żeby się zorientować w temacie, a może macie taką lekturę na plikach?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Sati napisał
12 tysięcy lat temu przez Pana Śiwa- wielkiego jogina, Oświeconego, a jej waleczną stroną był właśnie kalaripayat. Zasz starszą sztukę walki? :wink:
Napisano Ponad rok temu
budo_Sati napisał
Hatha Yoga jest jak najbardziej w ścisłym związku z Pranayamą, niestety przez wypaczony system zachodni przktykowana niejako obok, a jest nieodłączną częścią systemu Hatha Yogi- jesli mozna tu wogóle dzielić coś na części. A joga to Całość a nie tylko ćwiczenia ciała (Asany) tylko również oddech, czystość ciała, posty, czystość umysłu- medytacja, relaks głęboki, ścisła dieta wegetarińska i wiele innych. To cały system myslenia, życia i była jedną ze ścieżek danych ludzkości 12 tysięcy lat temu przez Pana Śiwa- wielkiego jogina, Oświeconego, a jej waleczną stroną był właśnie kalaripayat. Zasz starszą sztukę walki?
:wink:
budo__LM_ napisał
12 tysięcy lat temu przez Pana Śiwa- wielkiego jogina, Oświeconego, a jej waleczną stroną był właśnie kalaripayat. Zasz starszą sztukę walki? :wink:
nom
Kijem-O-Leb-Do co praktykowane było przez jaskiniowców nieco wczewśniej 8)
a z tego w lini prostej wywodzi się 'współczesne' jodo zatem to właśnie jest to najstarsza SW
istnieją jakieś dowody na to 12 tys lat? pytam z ciekawości a nie że się czepiam... hmmm... 12 patyków to sluszny wiek, że coś przetrwało do dziś...
Napisano Ponad rok temu
Witajcie!
Kalaripayat jest sztuką walki wywodzącą się bezpośrednio z Hatha Yogi i praktycznie od niej wywodzą się wszystkie inne sztuki walki. Ponoć kiedyś pewien Mistrz Kalaripayat założył pierwszy Zakon Szaolin.
marcin 954 a ty skąd znasz kalaripayat?Czy jesteś pewien że w Polsce tego nikt nie uczy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hatha znaczy cwiczenia , rozwuj ciala
![]()
JOGA -> YOGA 'polonczenie' To szereg praktyk duchowo fizycznych
za fizyczne odpowiada Hatha mozna tka powiedzec![]()
A co do od czego zaczac to JO zacnij od JO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu