posłuchać doktorka czy nadal cwiczyć z bolącymi kolanami ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Część z tych schorzeń można wyleczyć operacyjnie i po rehabikitacji normalnie trenować. A na razie - oszczędzaj kolana. Ja mam od wielu lat problem z prawym kolanem i zwyczajnie nie ćwiczę w suwari waza (albo ćwiczę tylko trochę), unikam dużych porcji shikko - oczywiście za widzą i zgodą instruktora... Trochę to spowalnia mój aikidocki rozwój, ale zanim zbiorę kasę na operację, nie mam wyjścia...
Zdrowia życzę!
APAS
* A z tą łechtaczką/łękotką to było tak - jak się moje kolanowe kłopoty zaczęły, to mnie w gips wsadzili. No i w tym gipsie kolega mnie gdzieś jadąc autem zauważył. Kiedy spotkał mojego brata zapytał, co się stało? A brachol na to: ma coś z łechtaczką...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zna ktoś może jakąś dobra i sprawdzona metodę na bóle kolan ?? Masakra aikido ćwiczę tylko od roku i już mam takie problemy z kolanami ,przeszywający ból w trakcie wykonywania technik jak np.ikkyo ura która jest wręcz dla mnie śmiertelna uniemożliwia mi w pełni zaangażować się w treningach . A na lekarzach raczej nie można polegać ostatni u którego byłem zaproponował mi rowerek , pływanie, albo grę w piłkę nożną !!! a aikido zdecydowanie odradził ( ale najlepsze jest to ze on nie miał kompletnie pojęcia co to jest to aikido !! )
Ja osbiście polecęCi trening AikiTaiso:
Najbliższy staż w lutym.Aikitaiso znaczące dosłownie: ai –harmonia, ki – energia, tai-ciało, so – praktyka, można tłumaczyć jako praktykę cielesną bądź gimnastykę harmonizującą energie ciała.
Metoda polega na obserwacji zaburzeń i zachwiania naturalnych osi ciała i zmierza do ich przywrócenia. Właściwe ćwiczenia nastawione na eksplorację ciała pozwalają zarówno na nabranie świadomości ciała jak i na przywrócenie jego równowagi.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Praktyka taka jeśli nie pomoże Ci odnośnie kolan, to być może umożliwi poznanie na tyle swego ciała by móc pracować dalej w aikido.
Napisano Ponad rok temu
Tu adresik i kontakt:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jestem aikidoka/dlugodystansowcem i mialem problemy z kolanem. Koles zna sie na rzeczy. Do Poznania masz niedaleko. Warto. Koles leczy kilku znajomych aikidokow i biegaczy, zajmuje sie szczypiornistami i ludzmi z tae kwan do. Rekomenduje. Kolana sa na cale zycie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Nie walić kolanem w matę przy ushiro-ukemi.Zna ktoś może jakąś dobra i sprawdzona metodę na bóle kolan ??
2. Przy yoko-ukiemi uderzać w matę prostą nogą w całości, a nie po kawałku, jakby była dużym okręgiem, który się przetacza. W zasadzie to w ogóle nie powinno się przy tym dotykać kolanem maty, tylko uderzać samym bokiem usztywnionej stopy.
3. W kamae ustawiać kolano w tym samym kierunku, co stopę. Najłatwiej - jedno i drugie do przodu. Jak się ustawi kolano do przodu, a stopę pod skosem, to się kolano wykręca w kierunku, na który Matka Natura nie wpadła
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Czyżbyś sugerował, że dosyć duże grono aikidoków ćwiczy w sposób nie zgodny z Naturą? :wink:3. W kamae ustawiać kolano w tym samym kierunku, co stopę. Najłatwiej - jedno i drugie do przodu. Jak się ustawi kolano do przodu, a stopę pod skosem, to się kolano wykręca w kierunku, na który Matka Natura nie wpadła
maedhros
Postaraj sie zauważyć czy ból występuje w pewnych określonych sytacjach - napisałeś, ze podczas ikkyo ura - prawdopodobnie problem jest rzeczywiście z kierunkiem ustawiania stopy.
Z pewnością - sprawdź u kilku lekarzy - a najlepiej znajdź takiego co ćwiczy aikido :wink: - tacy czują bluesa.
Totalnie odpuść shikko. Sam borykałem sie przez kilka lat z powaznymi problemami z kolanami - teraz jest dobrze, ale na szczęście robimy suwari waza bez shikko.
Wzmacniaj mięśnie nóg - czterogłowy uda stabilizuje kolano - prawdopodobnie teraz tylko ćwiczenia izometryczne - bez obciążeń.
Najważniejsze - myśl nad tym co robisz i jak to działa na Twoje kolana.
Pancer ( w zasadzie już doktor nauk kolanowych :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Pancer ( w zasadzie już doktor nauk kolanowych :wink: )
No jesli chodzi o damskie kolana to pewnie już nawet profesor czterokrotnie zrehabilitowany (w tym raz pośmiertnie) 8)
Ł (FBI - tj. Female Body Inspector) 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ludzie mówiom, że 'ranna onana wzmacnia kolana'...Zna ktoś może jakąś dobra i sprawdzona metodę na bóle kolan ?? Masakra aikido ćwiczę tylko od roku i już mam takie problemy z kolanami ,przeszywający ból w trakcie wykonywania technik jak np.ikkyo ura która jest wręcz dla mnie śmiertelna uniemożliwia mi w pełni zaangażować się w treningach . A na lekarzach raczej nie można polegać ostatni u którego byłem zaproponował mi rowerek , pływanie, albo grę w piłkę nożną !!! a aikido zdecydowanie odradził ( ale najlepsze jest to ze on nie miał kompletnie pojęcia co to jest to aikido !! )
A na poważnie - myślę, że przede wszystkim trzeba by posłuchać tzw. głosu rozsądku...
Napisano Ponad rok temu
ani Ja ani Moja siostra nigdy nie słuchaliśmy lekarzy gdy mówili nam ze trzeba z treningu zrezygnować :D:D
no tak ja kilka lat temu zrobiłam sobie cos na treningu w kolanko nie pamiętam już co bo biłam się wtedy chyba z bratem później zaczęło mnie bolec poszłam do lekarza zrobiłam prześwietlenie poszłam do ortopedy on zbadał mi nogę i stwierdził ze powinnam zrezygnować bo on nie wiem dlaczego mnie boli zaczęłam się z nim kłócić i skończyło się na tym ze przez 3 tygodnie nie ćwiczyłam
od tej pory nie słucham lekarzy
Napisano Ponad rok temu
Ps: Przez pierwsze 2 tygodnie treningów nie miałem problemów... dopiero przy innych technikach.. Na co powinienem uważać ?
pozdrawiam
l
Napisano Ponad rok temu
Pewnie źle wykonujesz techniki i jeżeli mimo bólu nie chcesz się nawrócić to nie dobrze. Jeżeli bolą od długiego czasu to zrób sobie przerwę(np. dwa tygodnie) i zobacz czy przestaną. Jak nie przestały to obowiązkowo rzuć Aikido bo szkoda nóg. Jeśli przestały to wracaj na trening i zamelduj prowadzącemu że maż z nimi kłopoty i żeby tobie odpóścił pewne ćwiczenia dla kolan najbardziej kontuzjogenne. Na spokojnie zacznij wykonywać ćwiczenia i pracuj na tym żeby były poprawnie wykonywane... może jesteś osobą dosyć sztuwną i wszelką amortyzację wykonują Twoje kolana, a nie całe ciało w taki razie zalecam AikiTaiso lub inną gimnastykę... Acha najważniejsze... po czym cię kolana konkretnie bolą? Jak nie zdjagnozujesz przyczyny to masz małą szansę na wyleczenie.
Napisano Ponad rok temu
Mam poprostu zwykłe stłuczenie prawego kolana... Przypomniało mi się jak robiliśmy przewrót w przód przez UKE i było ok,,ale niestety raz gruchnąłem kolanem o mate.. a potem poprawiłem jeszcze źle wykonanym Ushiro Ukemi również z prawym kolanem w mate.
Pisze o tym dopiero teraz bo sobie przeanalizowałem ostatni trening i porównałem do wcześniejszych... Wniosek jest prosty.... musze uważać na kolana przy przewrotach i różnych upadkach... Jutro mam trening i jeszcze zapytam trenera... ale wszystko wskazuje na zwykle stłuczenie prawego kolana.. bo lewa noga jak z pod igły...
PS: Jak już wcześniej pisałem moje kolana są dość wytrzymałe ,,, prawie 8 lat na deskorolce bedąc nastolatkiem a teraz snowboard... ale będe na nie uważał i wrazie co zaciągne porady.... tymczasem dziękuje Ci za odpowiedź...
Jutro zakupię sobie jeszcze ochraniacze na kolana...
pozdrawiam i dziekuje..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
trening aikido po urazach :)
- Ponad rok temu
-
aikido skuteczna samoobrona???
- Ponad rok temu
-
Aikido w "cywilu"
- Ponad rok temu
-
PMASZ - 3 dan, and 2 dany także - gratki
- Ponad rok temu
-
Macie na kimonach naszywki waszego stylu aikido?
- Ponad rok temu
-
Mycie maty
- Ponad rok temu
-
Uszkodzony uke??
- Ponad rok temu
-
Honorowe dany - Chwyt marketingowy?
- Ponad rok temu
-
Steven Seagal - czy dla tego zacząłes trenowac Aikido ?
- Ponad rok temu
-
Aikido-------------- > rekreacja ??????
- Ponad rok temu