Skocz do zawartości

Zdjęcie

posłuchać doktorka czy nadal cwiczyć z bolącymi kolanami ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

budo_hara-kiri
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1088 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: posłuchać doktorka czy nadal cwiczyć z bolącymi kolanami ?
Obciążenia kolan przy jeździe na nartach czy desce są wielokrotnie większe niż przy treningu aikido. Wydaje mi się, że Twoje bóle spowodowane są stłuczeniami, o których pisałeś. Imho stłuczenie lepiej wyleczyć, to nie potrwa długo, niż założyć na kolano ochraniacz i ryzykować poważniejszą kontuzję. Z zakupem ochraniaczy bym się wstrzymał. Widziałem różne cuda na nogach aikidoków. Czasami wydawało się, że to sprzęt hokeistów albo glazurników ;) :) Niekiedy, owszem, potrzebny jest stabilizator, ale wtedy o jego kształcie powinien zdecydować lekarz. Ja mam rozbite kolano po wypadku samochodowym i bywa, że zakładam stabilizator z takiej elastycznej gąbki. Był niedrogi, a jest bardzo wytrzymały. Służy mi już wiele lat.
Kolana można zabezpieczyć poprzez wzmocnienie mięśni ud. Dobrze jest na trening przejechać się rowerem, a przed treningiem dokładnie kolana rozgrzać (należy pamiętać, aby wykonując krążenia kolanami nie opierać na nich całego ciężaru ciała).
W razie kontuzji bezwzględnie skorzystać z opinii lekarza, ale takiego, który cokolwiek się na rzeczy zna, najlepiej sportowego.
Życzę wielu lat treningów bez kłopotów z kolanami !
Pozdrawiam :-)
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki za newsy... Jak się okazało faktycznie to było stłuczenie kolana... jeszcze wczoraj je czułem ale posmarowałem maścią na stłuczenia i dzisiaj już po kłopocie... Co do ochraniaczy to planuje kupić zwykłe materiałowe z gąbką i bardziej po to aby uniknąć otarć i stłuczen kolan... A co do wzmocnienia kolan to jak jest sezon to zawsze bardzo dużo jeżdze na rowerze...I tak jak mówisz przy jeździe na desce są wieksze obciązenia... ale jak pamiętam to nigdy kolana nie bolały po desce ...

Mimo wszystko dzięki za pomoc i będe uważał na kolana tym bardziej że to mój poczatek drogi... i ciesze sie ze to tylko stłuczenie...
Dzisiaj mam trening... na którym będe, ale dzisiaj będe bardzo ostrożnie ćwiczył... mam nadzieje że nie bedzie dzisiaj SHIKKO :)

Co sądziecie na temat postawy AIKIDO z biodra...? W książce AIKIDO i dynamiczna sfera piszą o biodrach jako podstawie wykonywania wszelkich technik, ze wszystko opiera się na kontroli opartej na biodrach... która wg mnie obciąza kolana... podobnie jest na desce , wszystko odbywa się z pracy bioder..._

Jak wroce dzisiaj z treningu to dam znac ..

pozdrawiam
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....
Mam poprostu zwykłe stłuczenie prawego kolana... Przypomniało mi się jak robiliśmy przewrót w przód przez UKE i było ok,,ale niestety raz gruchnąłem kolanem o mate.. a potem poprawiłem jeszcze źle wykonanym Ushiro Ukemi również z prawym kolanem w mate.....
pozdrawiam i dziekuje..

nie mogę się powstrzymać bo pasuje do sytuacji:

przychodzi blondynka do lekarza i mówi:
- panie doktorze, wszystko mnie boli.
- a gdzie konkretnie? - pyta lekarz
blondynka dotykając się palcem w różne miejsca ciała mówi:
- tutaj i tutaj i tutaj i tutaj i tutaj też.....
lekarz spojrzał, pokręcił głowa i powiada:
- prosze panią, wiem co pani dolega... ma pani złamany palec.

:) :) :) :)

a żeby nie było zupełnie OT:

moim zdaniem jeżeli cos boli dłużej niż 2 dni, to należy bezwzględnie skonsultować sprawę z DOBRYM lekarzem. podejście do takiego stanu z lekkością ducha może skończyć się trwałym kalectwem, co raczej dalszych treningów nie ułatwia.
wiem, ze jak się ma naście lat, to ma się również tendencje do szarżowania, ale czasami warto zstanowić się, czy warto za wszelka cenę i wbrew zdrowemu rozsądkowi kontynuować coś, co nam nie służy.

tyle

pozdr

k.
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolano bolało mnie dłużej niż nawet te 2 dni... Ale to zwykłe stłuczenie kości kolanowej... jeżdząc wiele lat temu na desce nie raz udezyłem kolanem o asfalt i wtedy nie biegłem do lekarza...za każdym razem....

W moim przypadku z AIKIDO przez piewrszy miesiąc treningów kolana mnie nie bolały
dopiero po ostatnim pobolało mnie prawe .. ale to normalne jak gruchnąłem kilka razy w mate... Przy kontuzjach o którcych piszą na forum nie mógl bym nawet chodzić bez czucia bólu.. a ja normalnie chodze poprostu boli stłuczone kolano a nie wiązadła czy inne elementy kolana...

Ale po dzisiejszym treningu zagadam z trenerem i jak co pojde do lekarza..

pozdrawiam
l
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolano bolało mnie dłużej niż nawet te 2 dni... Ale to zwykłe stłuczenie kości kolanowej... jeżdząc wiele lat temu na desce nie raz udezyłem kolanem o asfalt i wtedy nie biegłem do lekarza...za każdym razem....
W moim przypadku z AIKIDO przez piewrszy miesiąc treningów kolana mnie nie bolały
dopiero po ostatnim pobolało mnie prawe .. ale to normalne jak gruchnąłem kilka razy w mate... Przy kontuzjach o którcych piszą na forum nie mógl bym nawet chodzić bez czucia bólu.. a ja normalnie chodze poprostu boli stłuczone kolano a nie wiązadła czy inne elementy kolana...
Ale po dzisiejszym treningu zagadam z trenerem i jak co pojde do lekarza..
pozdrawiam
l

lestiq - akuratnie nie miałem na myśłi Ciebie. to było tak bardziej ogólnie.
jasna sprawa, ze jak wiesz co jest przyczyną bólu i wiesz, ze to od walenia kolanami w matę to nie będziesz leciał do łapiducha. siur.
gorzej, że są tacy, których kolana naparzają przy kazdym kroku od 3 miesięcy, ale są "twardzi" i cwiczą dalej.
tylko pogratulować rozsadku i dać 10 PLN jako pierwsza rata na nowy wózek za kilka lat.
pozdrawiam

k.
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zamierzam dbac o kolna przy AIKIDO ale z doświadczenia wiem ze mam wytrzymale nogi... wiele lat na desce rowerze ,,, ogólnie mam dosc mocne nogi... ale musze uwazac na macie przy obrotach..

i ciesze sie ze to wyszlo teraz ...kiedy moge skorygowac pewne sprawy
pozdrawiam
l
  • 0

budo_borys
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 56 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Polecam natychmiastowa przerwe i terapie
glukozamina +
smarowanie mascia najlepiej mobilat fastum lub reparil+
aspiryna rano i wieczorem minimum 1000 mg

Glukozamina Naturalna substancja pobudzająca odbudowę chrząstki stawowej, wpływająca na sprawniejsze funkcjonowanie stawów i zmniejszenie dolegliwości bólowych.

Dawkowanie:
3 tabletki dziennie(1500mg siarczanu glukozaminy), popijając dużą ilością wody. Stosować przez okres co najmniej 6-8 tygodni.
Krótszy okres zażywania nie gwarantuje odpowiedniej regeneracji chrząstki i ustąpienia objawów zwyrodnienia stawów.

Masc najlepiej w zelu smarowac 5, 6 razy dziennie

Inna terapia
kolagen activ plus w tabletkach lub w puszce,
odpusc na minimum tydzien trening, jedz aspiryne rano i wieczorem
przeciw zapalnie rob oklady z lodu, i smaruj mascia mobilat, fastum lub reparil

Wszelkie cieple oklady tylko pogarszaja stan.
Nie stosujowac masci rozgrzewajacych! (np. Ben-Gay). !

Jak to nie pomoze to tylko chirurg!

Uzywanie ochraniaczy na kolana w czasie treningu wskazane (pod spodniami) masz sie koncentrowac na technice nie na bolu kolan.
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zastosowałem maść o nazwie Altacet na stłuczenia... i nie mam zwyrodnienia stawów... mialem zwykle stłucznie kolana i nic wiecej.... Dzisiaj ide na trening i zapytam trenera... jezeli powie ze mam nie cwiczyc to nie bede ale przynajmniej popatrze...

Zresztą kolano juz mnie nie boli.. pozostal tylko "slad" po bólu.... jak bym miał zwyrodnienie stawów to wyszlo by juz kilka lat wczesniej jak jezdzilem na desce...

Ale zastosuje sie do Twoich rad... aspiryna jak najbardziej i oklady z lodu...

Dzisiaj kupilem ochraniacze siatkarskie i zakladam na trening... jezeli bedą w tym tygodniu cwiczenia na kolanach to poprostu nie bede ich robił...

Dla pewnosci zbadam kolano...ale z tego co ustalilem to zwykle stluczenie po przewrotach...:)
lewe kolano nie walilo w mate i jest ok... wnisoek prosty... nie walic w mate kolanami. heheh

pozdrawiam
  • 0

budo_don zen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 194 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rany, mnie tez kiedys bolalo kolano, ale zastosowalem metode "samo weszlo, samo wyjdzie" i po jakims czasie nawet nie zauwazylem jak bol sam zniknal.
  • 0

budo_spid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 713 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czasami trudno jest posłuchać lekarza... Ale ja bym posłuchał na twoim miejscu, skoro trening ma się stać dla Ciebie torturą...

U mnie w sekcji niektórzy kolesie ćwiczą z bandażami elastycznymi na wszystkich niemalże stawach, jak schodzą z maty to kuleją, ale i tak ćwiczą.

Ostatnio jeden tak rypnął że zerwało mu wiązadła w kolanie. Sport to zdrowie.

Tak wogóle to dlaczego akurat kolana sa tak narażone na przeciążenia w aikido? Przecież nie kopiemy. Judocy mają te same problemy

Poza tym zgadzam się- Altacet jest naprawdę dobry.
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Byłem dzisiaj na treningu i wcześniej porozmawiałem z trenerem o swoim kolanie...powiedział że moge ćwiczyć ale ostrożnie i że to wygląda na typowe stłuczenie...
Jezeli ból powróci to mam dac znać...

Poćwiczyłem troche i troche czuje ale nie jest to ból... w tej chwili robie sobie przerwe bo i tak w klubie przerwa... tygodniowa... jezeli bedzie ok to wracam za tydzien jak nie, bede tylko patrzyl az kolano wroci do stanu pierwotnego...

Dzisiaj zakupiłem aspiryne i bede łykał rano i wieczorem... plus Altacet i okłady z lodu...

Cwiczyłem dzisiaj z ochraniaczem i stwierdzam ze juz zawsze tak bede cwiczyl... zakupilem materiałowe do siatkówki... sa ok..

Na pewno nie zamierzam cwiczyć na siłe ... nie jestem masochistą... wole odczekać niż później przerwać praktyke na dobre...

koledzy z klubu mówią że to normalka na początku drogi i ze trzeba uwazac a najlepiej zakladac ochraniacze...wielu tak robi...

Jedno jest pewne nie raz tak ladowalem na kolanach jezdzac na desce i bolalo .. ale jak pamietam wtedy masc w reke , lód i jak bol zszedl to do przodu...

pozdrawiam
lestiq
  • 0

budo_lestiq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Byłem u lekarza... konieczna amputacja prawej nogi na wysokosci kolana.... heheh:)

Ból kolana już sobie wyszedł.... smarowałem, łykałem aspiryne.. nie ćwiczyłem... i jest ok

we wtorek na trening... a od 1 kwietnia już 3 i 4 razy w tygodniu...

PS Wszystkim polecam maść Altacet na stłuczenia...

pozdrawiam
lestiq
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025