leung ting
Napisano Ponad rok temu
Różnie też o nim się mówi w świecie Yong Chun.
Jestem ciekaw co o nim myślicie, liczę na opinie tych którzy ćwiczyli wing tsun, zetkneli sie z leung tingiem, a szczególnie chciałbym wiedziec co na jego temat myśli VingDragon.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
o co chodzi z ta histaria ze Yip Man zrezygnowal z nauczania innych z zaja sie Tingiem? Dlaczego?
czy to co robi ting to nadinterpretacja?
jak to wyglada ze strony wersji nie Yipmanowskich?
a jak wyglada sprawa np. wspolnych sparingow czy jakis spotkan pomiedzy roznmi wersjami YC?
bo generalnie to tamci sa be, a my cacy i na odwrot, a sa jakies przypadki ze ludziska sie spotykaja?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:nie: ty w to wierzysz? :roll:a skąd takie twierdzenie - Yip chyba nie lubił specjalnie uczyć, porpostu sijo Leung Ting uczył się u niego dalej jak ten zamnkął oficjalnie szkołę
Napisano Ponad rok temu
zrodło:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
kurcze na samych stronach Wing Tsun można znależć sprzeczne informacje:
"Gdy Yip Man skończył 72 lata jego szkoła została oficjalnie zamknięta, a sam Mistrz przeszedł "na emeryturę". Nie przestał jednak nauczać, chociaż nauk udzielał w swym mieszkaniu jedynie niewielkiej liczbie prywatnych uczniów. Yip Man przekazywał w ten sposób swą wiedzę aż do śmierci."
żródło:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To w końcu jak? Był ostatnim uczniem, czy jednym z ostatnich?
I jeśłi był ostatni to dlaczego jeden? Czy sam Yip Man zostawił jakiś tekst/notatkę cokolwiek o swoich uczniach. Na pewno oficjalnie nie wyznaczył swojego następcy, ale może cokolwiek napisał/przekazał?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Pierwszymi instruktorami byli bracia jego matki Cheng Fook i Cheng Pak, którzy ćwiczyli wtedy w szkole Yip Mana. Następnie Leung Ting wstąpił do szkoły pierwszego ucznia Yip Mana w Hongkongu - Leung Sheunga. W wieku 18 lat był asystentem w klubie Cheng Fooka i Chang Paka - pomaga im w nauczaniu."
Ale mnie bardziej interesuje wątek z Yip Manem
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pewnie, dużo lepszym niż W. Cheng. Bierze mniej, ale jest "tego" cała masa i raczej się go ludziska trzymają bo z Chengiem to różnie.dla mnie jest on bogiem... ale marketingu :wink: ja chetnie wzialbym od niego pare lekcji w tej dziedzinie
Na Leung Tinga stać "biedniejszych", a uczniowie Chenga to przede wszystkim amerukanie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale mnie bardziej interesuje wątek z Yip Manem
Chyba nikt z uczniów Yip Man'a nie potwierdza wersji Leung Ting'a o jego prywatnych lekcjach u Yim Man'a w czasach kiedy Yip Man już nie nauczał... Oczywiści oprócz Leung Ting'a
Ale oczywiście jest prawdopodobne że się mylę, jednak takich informacji nigdzie nie znalazłem...
Napisano Ponad rok temu
Bo chyba były jakieś fotki w necie Tinga i Yip Mana??
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdarwiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ilu uczniów Yip Mana pytałeś w tej sprawie?
A od ilu jego uczniów słyszałes cos na potwierdzenie tej wersji ? Wiec nie wyjezdzaj z takim textem tylko dopisz cos wiecej na temat... temat stary jak rzeka ale konkretów brak...
Faktem jest ze LT jest najbardziej znanym mistrzem WT na swiecie... ze ma najwieksza organizacje... i chyba wlasnie w jego organizacji cwiczy najwiecej ludzi... wszystko to fajne, ale nie oznacza ze byl ostatnim uczniem Yip Mana... jak rowniez nie oznacza ze nim nie byl...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ludzie, pomóżcie !!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
parter w Kung-Fu
- Ponad rok temu
-
czy drewniany manekin sie poci ?