zegnamy sie z ojamas karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do egzaminu na stopnie mistrzowskie to 4 osoby nie zostały dopuszczone do zdawania, 4 osoby odpadły w egzaminie tchnicznym i jedna osoba w egzaminie praktycznym (walki). Najcięższe walki mieli podobno zdający na 1 dan. Sparing partnerami były same czarne paski i Shigeru kazał lać zdających tak zeby były knockouty (podobno częste były ataki na głowę, np. hiza geri jodan). Egzamin trwał podobno 7 godzin (4 godziny techniki i 3 walk)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja dziś na treningu słyszałem relacje z zawodów od osoby która tam była. Walki podobno średnie, niektóre ładne. Były to pierwsze zawody bez ochraniaczy (nie licząc szczęk i suspensoriów). No i lipa że Roman Oraczko nie mógł walczyć (decyzja lekaża zawodów po faulu). Podobno Shigeru tez nie miał większych zastrzeżeń.
Co do egzaminu na stopnie mistrzowskie to 4 osoby nie zostały dopuszczone do zdawania, 4 osoby odpadły w egzaminie tchnicznym i jedna osoba w egzaminie praktycznym (walki). Najcięższe walki mieli podobno zdający na 1 dan. Sparing partnerami były same czarne paski i Shigeru kazał lać zdających tak zeby były knockouty (podobno częste były ataki na głowę, np. hiza geri jodan). Egzamin trwał podobno 7 godzin (4 godziny techniki i 3 walk)
czy te sparingujace czarne paski to byly te honorowe dany, czy Pawlak i Walesa tez sparrowali ?
Napisano Ponad rok temu
te czarne paski to byli zawodnicy z Oyama Top, a także zdający swój egzamin (na wyższe dany - którzy walki mieli później niż ci na 1 dan, ale dzięki temu ze byli sparingpartnerami mieli mniej swoich własnych walk).
Podobno Shigeru chciał zrobic ostrą selekcję na 1 dan zeby czarne paski mogły założyć naprawdę osoby które są tego godne.
Napisano Ponad rok temu
bardzo śmieszne greenbelt, a teraz podaj mi chociaż 1 nazwisko honorowego dana którego z czarnym paskiem przy kimonie widziałeś na treningu jakimś....
te czarne paski to byli zawodnicy z Oyama Top, a także zdający swój egzamin (na wyższe dany - którzy walki mieli później niż ci na 1 dan, ale dzięki temu ze byli sparingpartnerami mieli mniej swoich własnych walk).
Podobno Shigeru chciał zrobic ostrą selekcję na 1 dan zeby czarne paski mogły założyć naprawdę osoby które są tego godne.
w honorowych danach to karateka 1 jest specjalista, Ja prz nim to poczatkujacy sempai ;-)
czy to znaczy ze w ojamasie najwazniejsze jest zebys byl klockiem co duzo walk wytrzyma ?
tzn ze teraz czarne paski Janek bedzie dawal ? oj zaczernia sie polskie doja , zaczernia 8O
Napisano Ponad rok temu
Fajna zabawa
Napisano Ponad rok temu
Nie nadal dany moze nadawac tylko Shigeru Oyama, skad ci przyszło do głowy ze Shihan będzie je nadawał??
Karateka1:
No jak greenbelt ma 2 dana to sempai jest chyba?
A mozesz podać ceny? Może ja tez się załapię...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie greenbelt nie chodzi o to zeby wytrzymał duzo walk, ale o to żeby potrafił walczyć, bo ćwiczymy sztukę walki. A jezeli ktos jest za słaby żeby zdać 15 x 2 min walk no to niestety musi mu wystarczyć brązowy i tyle.
Nie nadal dany moze nadawac tylko Shigeru Oyama, skad ci przyszło do głowy ze Shihan będzie je nadawał??
Karateka1:
No jak greenbelt ma 2 dana to sempai jest chyba?
A mozesz podać ceny? Może ja tez się załapię...
buchachacha 15 x 2 minutu to Ja zdawalem na 4 kyu w kyoku, ale te wasze dany to rzeczywiscie, nawalczycie sie, a jak to jest ze Janek nie moze nadawac danow, skoro sam ma 7 dana ? czy chodzi o to zeby kasa zostala w rodzinie Oyamow ?
Napisano Ponad rok temu
...a jak to jest ze Janek nie moze nadawac danow, skoro sam ma 7 dana ? czy chodzi o to zeby kasa zostala w rodzinie Oyamow ?
Pozwolę sobie wykorzystać cytat z enfant terrible tego działu do zadania pytania ot tak z ciekawości.
Nie uprawiałem nigdy KK ani Oyama's Karate ale czy człowiek chce czy nie - dużo tych stylach czyta :? .
Z tego co wiem, w tradycyjnych szkołach prawo do oceniania umiejętności WSZYSTKICH cwiczących miał tylko mistrz - głowa szkoły.
Czy powrót do tego zwyczaju plus wprowadzenie ćwiczeń z bronią, plus położenie większego nacisku na trening kata oznacza, że Pan Shigeru Oyama tworząc swój styl postanowił wrócić do korzeni, że się tak wyrażę?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
...a jak to jest ze Janek nie moze nadawac danow, skoro sam ma 7 dana ? czy chodzi o to zeby kasa zostala w rodzinie Oyamow ?
Pozwolę sobie wykorzystać cytat z enfant terrible tego działu do zadania pytania ot tak z ciekawości.
Nie uprawiałem nigdy KK ani Oyama's Karate ale czy człowiek chce czy nie - dużo tych stylach czyta :? .
Z tego co wiem, w tradycyjnych szkołach prawo do oceniania umiejętności WSZYSTKICH cwiczących miał tylko mistrz - głowa szkoły.
Czy powrót do tego zwyczaju plus wprowadzenie ćwiczeń z bronią, plus położenie większego nacisku na trening kata oznacza, że Pan Shigeru Oyama tworząc swój styl postanowił wrócić do korzeni, że się tak wyrażę?
Pozdrawiam
mocno przesadziles, ojamasy to przede wszystkim sport, produkuja na okraglo turnieje, no coz Shigeru juz nie przyjedzie, ale mi zostalo przynajmniej zdjecie z nim z jedenego z pierwszych wizyt, jednak wolalem nosic jedyna sluszna naszywke na kimonie i wrocilem do Andre, ucieszyl sie bo juz w pismie jest napisane, ze z syna marnotrawnego ojciec sie bardziej cieszy, po latach musze powiedziec ze nie zaluje, a ostatnie ME udowodnily ze kyoku w Polsce ma sie dobrze, nie to co mackarate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz cos co mnie rozśmieszyło:
czy to znaczy ze w ojamasie najwazniejsze jest zebys byl klockiem co duzo walk wytrzyma ?
a zaraz śmiejesz się ze 15x 2 min to mało.... a ile to dla ciebie dużo? 50 na dana ci styknie? To jak w kyoku takie wymiatacze to czemu nikt ostatnio nie porywa się do 100 kumite? (no chociażby do jakiegos 50 kumite by się porwali...)
Widzisz walka w Oyama Karate i w Kyokushin znacznie się różni. Chodzi głównie o dynamike i poruszanie się w walce które zostało całkowicie zmienione w porównianiu do kyoka. Nie ma statycznego opierania się o siebie i walenia na siłe w przeciwnika aż któryś nie padnie, a jest więcej ruchu. Skakanie w walce, zejscia z lini ciosu, kontry, szybkie wejścia, szybkie, dynamiczne kombinacje. No i dzięki temu walki są znacznie bardziej męczące.
Dany mozę (przynajmniej narazie) tylko Shigeru Oyama jako głowa stylu. M. in. dlatego zeby nie było przykładów nadawania danów po znajomości (Shigeru nie zna zazwyczaj zdajacych więc nie ma takiego problemu )
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zmarł Wielki Mistrz
- Ponad rok temu
-
Książka Masatoshi Nakayama "The best karate"
- Ponad rok temu
-
Historia i korzenie karate