Ostrość fabryczna-czy można ją utrzymać ?
Napisano Ponad rok temu
Po ostatnich zabawach w ostrzenie nasuwa się taka refleksja:
Kupując nowy nożyk od Spyderco z osławionej stali s30v kilkanaście dni bałem się własnego noża.Każdy kto tego doświadczył wie o czym mowa.
Nożyk się tępił potem trzeba było go ostrzyć ...normalka,ale nigdy już nie miał tej przerażającej ostrości mimo że goli.Zastanawia wygląd krawędzi ostrza nowego.Znalazłem w galerii podobny widok s30v więc wkleję
1.Jak można taką krawędź uzyskać?Ostrzałki zostawiają raczej inny ślad.
2.Bardzo proszę o opinię uzytkowników czy ktoś uzyskał na triangle ostrość zbliżoną do fabrycznego produktu spyderco?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
1.Jak można taką krawędź uzyskać?Ostrzałki zostawiają raczej inny ślad.
2.Bardzo proszę o opinię uzytkowników czy ktoś uzyskał na triangle ostrość zbliżoną do fabrycznego produktu spyderco?
pozdrawiam
A chodzi Ci o utrzymanie takiej samej ostrosci czy fabrycznego kata naostrzenia i ostrosci?
Napisano Ponad rok temu
A temat drugi to ciekawość jak producent uzyskuje taką agresywną gradację na ostrzu?Różne noże ze stali s30v mają taki wygląd krawędzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No jest ciezko...trzeba uzyc na koncu ostrzenia maloziarnistych kamieni - 800, 1200, 1600 grain. Mozna tez polerwaac na skorze. Ale ogolnie to wymaga pewnej wprawy, mnie tez rzadko sie udaje choc przyznaje ze "scary sharp" nie jest mi do szczescia potrzebne...
No dokladnie. W sumie to rzadko uzywa sie noza do golenia A do codziennych zastosowan taki skalpel nie jest z reguly potrzebny. Nie wiem czy na skorze jestes w stanie utrzymac dokladnie taki sam kat ostrzenia - skora mimo wszystko jest miekka, troche ten kat zaokragli.
Napisano Ponad rok temu
A producent oddaje nóż jak na zdjęciu nr 1 więc ciśnie się stwierdzenie,że może to jest tajemnica agresywnego ostrza? (taka mikro piłka)
Napisano Ponad rok temu
IMO o to wlasnie chodzi.Nóż ostrzony na małych gradacjach ma krawędż jak lustro
A producent oddaje nóż jak na zdjęciu nr 1 więc ciśnie się stwierdzenie,że może to jest tajemnica agresywnego ostrza? (taka mikro piłka)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie widze problemu, zwlaszcza, ze jesli noze sa faktycznie tak ostrzone, jak opisales, to w efekcie dostajesz "wypolerowane" drobne zabki.wydaje mi sie ze nie ma tam mikro-pilki, bo fabryczne noze odcinaja wlosy na rece od samego docisniecia. zabki chyba na to nie maja wplywu.
I nic nie stoi na przeszkodzie, zeby golily wlosy przez push-cut.
A jednoczesnie, kiedy tniesz papier, czy tekture, to sie noz "wgryza" i slyszysz to mile "bzzt", pochodzace prawdopodobnie rowniez od tarcia bocznych scian krawedzi tnacej o ciety material.
Napisano Ponad rok temu
To tez jest istotna roznica. Latwiej uzyskac takie "zabki", o jakie chodzi.Noz ostrzony fabrycznie jest na kole, czyli z gory do dolu a nie na kamieniach (skosnie).
Napisano Ponad rok temu
a to "bzzzt" to cudowny dzwiek...
Napisano Ponad rok temu
a jak pierwszy raz widziałem Skirmisha z S30 to az jakoś mnie zdziwiło i na pierwszy rzut oka takie jakieś kiepskie wykonanie mi sie wydało i pamiętam jedną myśl - ze jak sobie kupie to wypoleruje tą krawędź na lustro bo tak wygląda jak tak z grubsza na kamieniu wyprowadzony szlif - wręcz niedbale.
Ale to podkręślam "pierwsza myśl"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I taniej.Takie "zgrubne" ostrzenie wynika po prostu z technologi... łatwiej i szybciej nadać w fabryce takie ostrze.
Wczoraj to mialem napisac, ale mi sie za pozno przypomnialo
PiterM, Ty pewnie bedziesz pamietal, albo wiedzial gdzie szukac - gdzies czytalem, ze ostrzenie od takiej faktury krawedzi, jaka ma np. Native (bardzo wyrazne rysy) do lustra, to jest kilku(-ilo?-)krotne wydluzenie czasu obrobki.
A wszystko kosztuje. Do tego wygladzenie na lustro np. AUS8 i M2 to tez nie jest to samo zadanie, bo zapewne inne narzedzia, inny czas - w obrobke skrawaniem sie wglebialem ostatni raz na studiach niestety, nie moja dzialka.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tanie ostrzenie po raz któryś :)
- Ponad rok temu
-
N690 w Benchmade .
- Ponad rok temu
-
Jajcarze w NewGraham :-)
- Ponad rok temu